Mistrz szatkowania - orientalny nóż Santoku

Różnorodność i mnogość wykorzystywanych w japońskiej kuchni składników odbija się na używanych w niej nożach – setki rozmaitych rodzajów, długości i nazw noży to w Japonii rzecz normalna. Specjalistyczne noże dostosowane są, czasem, do jednego, jedynego gatunku ryb, czy ośmiornic. Mimo sporej i nieco egzotycznej specjalizacji, popularność japońskich noży nie ogranicza się jednak wyłącznie do ich ojczyzny.

 

Nóż Santoku - super sprawa dla kochających kroić

Równie chętnie używają ich inspirujący się kuchnią orientalną Europejczycy, czego przykładem jest nóż Santoku, który przewędrował na nasz kontynent wprost z Japonii. Szerokie i grube ostrze oraz pokaźnych rozmiarów rękojeść sugerują, że czerpie on wzorce z chińskiego tasaka (choć z Japonii przybył, a tasakiem nie jest).

 

Elegancki dziwer damasceńskich noży Santoku marki Tojiro

 

Do czego posłuży Ci nóż Santoku?

Pod względem wizualnym Santoku odróżnia się od innych, tradycyjnie używanych w kuchni europejskiej noży, przede wszystkim z uwagi na swój oryginalny kształt.

Santoku znajdują zastosowanie zwłaszcza przy szatkowaniu i siekaniu warzyw oraz krojeniu dużych porcji mięsa bez kości. W rękach doświadczonego kucharza Santoku staje się doskonałym narzędziem pozwalającym na przyrządzenie rozmaitych potraw – np. tatara.

 

Nóż Santoku wyśmienicie sprawdza się przy szatkowaniu warzyw

 

Santoku i w domu i w profesjonalnej kuchni

Niezależnie od techniki krojenia, szatkowania i siekania orientalne ostrze spisuje się świetnie zarówno w profesjonalnej, jak i domowej kuchni, aczkolwiek niewprawiony kucharz musi spędzić nieco czasu, aby przyzwyczaić się do tego specyficznego noża i móc w pełni wykorzystać wszystkie drzemiące w nim możliwości.

 

Cud-krojenie

Jeśli gotującemu uda się opanować sztukę posługiwania się nożem Santoku, krojenie, szatkowanie i siekanie stanie się niemal automatycznie. Duży wpływ na możliwość błyskawicznej pracy ma długość klingi mieszczącej się w granicach 14 – 18 cm, która zapewnia świetną kontrolę nad każdym ruchem noża. Santoku w kuchni świadczy o prawdziwej wirtuozerii kulinarnej kucharza potrafiącego się nim posługiwać.

 

Dział PR Grupy Nas Troje

Konsultacja: Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Miyabi, Grupa Nas Troje

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Jedna stal w rękach dwóch mistrzów -...

05.04.2015

Dziwnie się składa, gdy ten sam materiał, w zależności od filozofii, sposobu obróbki, czy wizji danego twórcy przybiera zupełnie odmienną formę. Niby prawda oczywista, ale – gdy spojrzeć na stal Yasuki Shirogami, bo o niej tu mowa – kwestia staje się dość specyficzna. Wysokowęglowa, japońska stal Yasuki Shirogami, z której powstają doskonale ostre, piękne i...

Więcej

Japońskie noże Miyabi - duma bez uprzedzeń

05.04.2015

Licząc, że Jane Austen i jej wielbiciele nie będą mieli mi za złe sparafrazowania słynnego tytułu jej powieści, chciałbym napisać kilka słów o nadzwyczajnej linii japońskich noży marki Miyabi – serii 5000 MCD. Jestem ich dumnym posiadaczem i, choć nie raz przyszło mi zapłacić krwią za tę wyjątkową znajomość, uprzedzeń wobec nich nie żywię. Damasceńska,...

Więcej

Japoński Biskupin - noże Haiku Kurouchi...

05.04.2015

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem noże Haiku Kurouchi Tosa, japońskiej marki Chroma, pomyślałem, że powstały w bardzo zamierzchłej przeszłości. A któryś z moich współpracowników zażartował, że wyglądają, jak wykopane w Biskupinie. I tak już zostało, kiedy mówimy o przepięknych, absolutnie niepowtarzalnych nożach ze skuwanej z żelazem unikatowej stali Blue Steel...

Więcej

Seria Euro Stainless, Boba Kramera

26.09.2015

Choć z najwyższej jakości kuchennymi nożami mam do czynienia od lat, zdarzają mi się ciągle i od nowa chwile uniesienia i oszołomienia, z którego ciężko się otrząsnąć. Tak ma się rzecz z unikatowymi, stuwarstwowymi damasceńskimi nożami mistrza Boba Kramera – serią Euro Stainless, która powstaje w Seki, w Japonii. Co zdumiewa, Bob Kramer, jeden z najbardziej...

Więcej

Przejdź do galerii