Jedz zdrowo

Zdrowe żywienie to niezwykle pojemne pojęcie. Chodzi tu nie tylko o logiczną, zbilansowaną dietę, rozumianą jako codzienne, zdrowe posiłki, ale i o ruch, rozsądne odchudzanie, unikanie – w miarę możliwości – słodyczy, modyfikowanych i przetworzonych produktów. Zdrowe żywienie dzieli się, m.in., na dietę dorosłych, dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży, czy ludzi cierpiących na przeróżne dolegliwości. Domowe, mądrze przemyślane i planowane posiłki potrafią zdziałać cuda – dzięki nim zapomnisz, co znaczą wizyty w aptece. Warto pamiętać, że to jednak cały styl życia, droga w jedną stronę, której trzeba się nauczyć i odpowiednio poświęcić. W tej przestrzeni znajdziesz czytelne, nie konieczne naukowe teksty i przemyślenia specjalisty z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych.

Gotowanie bez wody - fakt, czy...

11.07.2018

Gotowanie gotowaniu nierówne. Klasyczne gotowanie wydaje się być już przeżytkiem, jeśli spojrzeć na rozwijającą się technologię kuchenną i wiedzę na temat zdrowego żywienia. Nie ma sensu - z punktu widzenia logiki i wiedzy o zdrowym gotowaniu - moczyć kilku ziemniaków na codzienny obiad w 2 litrach wody. Wygotuje się z nich w ten sposób wszystko, co wartościowe....

Więcej

Dieta po zawale, czyli na co trzeba uważać

11.07.2018

Fachowcy z dziedziny żywienia, kardiolodzy i inni specjaliści żywo debatują, czy zawał jest już chorobą cywilizacyjną i swoistą „wizytówką” współczesności. Problem w tym, że coraz młodsi ludzie zapadają na zawał mięśnia sercowego. Zdarzają się przypadki nawet 20-kilku-latków, którzy przeszli ciężki zawał. Statystyki są coraz bardziej przerażające. Stres, złe...

Więcej

Własnoręcznie wyciskane soki z pomarańczy...

29.01.2017

Wydaje nam się, że kupując w sklepie sok, dostarczamy codziennie organizmowi niezbędnej ilości witamin. Problem w tym, że czasem nie zwracamy uwagi na to, jaki sok kupujemy. Czy to przypadkiem nie jest sok pasteryzowany, który, za sprawą wysokiej temperatury, został pozbawiony wartości odżywczych i witamin, a jego objętość powiększono wodą i dodano do niego cukru?...

Więcej

Czy pieczywo tostowe jest zdrowe?

27.01.2017

Istnieje grupa zagorzałych miłośników pieczywa tostowego, które można kupić w supermarketach. Wielbiciele chleba tostowego cenią go za to, między innymi, że wcale nie pleśnieje (w odróżnieniu od prawdziwego chleba), więc potrafi wytrwać w półce przez długi czas, można go w szybki sposób odświeżyć, wkładając do tostera, jest poręczny, bo od razu krojony w kromki,...

Więcej

Kilka filiżanek zielonej herbaty dziennie...

26.01.2017

Wszyscy doskonale wiedzą, że zielona herbata to prawdziwe dobrodziejstwo - podobno wspomaga leczenie ponad sześćdziesięciu schorzeń. W tym artykule słów kilka o zaletach picia zielonej herbaty. W kolejnej części - nieco o jej wadach, bo i jak wszystko na świecie, ona też wady posiada.   Antynowotworowe działanie zielonej herbaty Ciągle trwają badania nad...

Więcej

Mały smakosz, czy złośliwiec?

18.01.2017

Niejednego rodzica mało nie wyniosło w kosmos ze złości, gdy po raz tysięczny jego ukochana, 3-4 letnia pociecha zdjęła z kanapki wszystko, co na niej było nałożone i jadła najpierw chleb z masłem, potem kawałek szynki, później pomidora, a na końcu ser. I to samo powtarzało się nie raz przy obiedzie. Osobno jadło się mięso, później ziemniaki i na końcu gotowaną...

Więcej

Jak walczyć z "zajadaniem" problemów?

07.01.2017

Wielu zna ze swojego własnego doświadczenia kwestię zajadania problemów. Okazuje się, że sięganie po coś dobrego w chwili, gdy w życiu nie wszystko układa się po naszej myśli, czy musimy zmagać się z jakimś problemem, zależy w zasadniczym stopniu od naszej głowy - licznych przekonań, które żywimy na temat siebie, świata i, rzecz jasna, jedzenia.   Od podjadania...

Więcej

Stres pogłębia apetyt

05.01.2017

Okazuje się, że jest gigantyczna wręcz ilość osób, które na sytuacje stresowe reagują szaleńczym głodem. Starają się zajeść stres. Efekt jest dość mizerny - problem zostaje, z reguły nierozwiązany, przybywa za to kilogramów. Na szczęście, z takimi reakcjami można sobie poradzić.   Jedzenie - remedium na życiowe rozczarowania Niemal codziennie spotyka nas coś...

Więcej

Jemy 20% więcej, niż potrzebujemy, nie...

03.01.2017

Gdyby zrobić ankietę na temat tego, czy jemy więcej, niż faktycznie potrzebujemy, wielu na pewno odpowiedziałoby w niej "zdecydowanie NIE". Fakty są, niestety, inne. Badacze stwierdzili, że jemy statystycznie aż 20% więcej, niż powinniśmy. A to bardzo dużo.   Niekontrolowane podjadanie BBC emitowało kiedyś nadzwyczaj ciekawy program ilustrujący ten właśnie...

Więcej