Dlaczego niemieckie noże Tessin znajdą miejsce w niejednej kuchni?

Niemieckie noże z drewnianymi okładzinami, choć vintage, są jednak nieśmiertelne. Ciągle się podobają, a to chyba nade wszystko z tego względu, że budzą dość nostalgiczne skojarzenia. Wielu z nas pamięta babciną kuchnię, w której pachniało pysznościami, które babcia kroiła klasycznym nożem. Z reguły dużym, starym, sponiewieranym przez czas. Inni pamiętają dziadka, który siedział na ławce, czy pod drzewem albo i na progu wiejskiego domku, kroił jabłka dla wnuków. I w tym wspomnieniu pojawia się też magiczny w formie nóż z drewnianą rękojeścią.

 

Niemieckie noże, które się nie starzeją

Odkryliśmy z wielką przyjemnością kolejne, zupełnie niezwykłe niemieckie noże, które za żadną cenę nie chcą wyglądać nowocześnie. Marka Carl Schmidt Sohn, która cieszy się olbrzymią tradycją, bo powstała w 1829 roku, wkracza do Polski ze swoimi tradycyjnymi, kultowymi nożami Tessin.

 

 

Ten klasyczny design, rozpoznawalna na pierwszy rzut oka forma drewnianej rękojeści i charakterystyczne dla niemieckich noży ze słynnego Solingen trzy nity w rączce - tego nie da się z niczym innym pomylić. Gdyby przyszło Ci wybrać spośród kilkudziesięciu przeróżnych typów noży ten najbardziej charakterystyczny, niemiecki, damy głowę, że się nie pomylisz.

 

Genialnie wyważone noże

Ręcznie kute, niemieckie noże, w tym przypadku z linii Tessin marki Carl Schmidt Sohn, są ciężkie i masywne. To noże pomyślane dla całych pokoleń, więc muszą być mocarne na tyle, by przetrwać w kuchni niejedno. Co specyficzne, na pozór dość toporne formy niemieckich noży okazują się być naprawdę niezwykle wygodne w krojeniu. W dłoni krojącego jakby zmieniały swoją naturę i charakter. Zyskują lekkości, subtelności. 20 cm długości ostrze noża kucharza z łatwością i wygodnie pokroi w kawałki nawet niewielkie, trzymane w dłoni jabłko. Noże Tessin, marki Carl Schmidt Sohn, są wygodne z tego, między innymi, względu, że są świetnie wyważone. Zobaczysz to w naszym filmie.

 

 

Ostre i piękne, czyli nie trzeba nic więcej

Widzimy, że w materii klasycznych, ręcznie kutych niemieckich noży wiele się w ostatnich latach zmieniło. Ci, którzy byli i są nadal wielkimi orędownikami wściekle ostrych japońskich noży, przyznają w sekrecie, że w ich kuchni goszczą też klasyczne, niemieckie ostrza. Bo skusiły ich swoim nieprzemijającym urokiem. Ale też i ostrością, której, np., nożom Tessin trudno odmówić. Carl Schmidt Sohn opracował trzymany w tajemnicy proces ostrzenia noży. Trzeba powiedzieć, że, choć mają 58 stopni HRC w skali Rockwella (w kategoriach noży japońskich to żadna twardość, ale w przypadku noży europejskich to prawdziwe ekstremum), potrafią zaskoczyć nawet fachowców. Noże Tessin mogą z powodzeniem trafić w ręce zawodowego kucharza.

Piękna, wytworna rękojeść z orzecha nadaje nożom Tessin ciepła i dystynkcji. Nie da się w nich nie zakochać. Carl Schmidt Sohn wiedział, co robi, tworząc kolekcję ręcznie kutych noży klasy Premium. Zamknięte w nastrojowych, bo zdobionych zdjęciem starej fabryki pudełkach noże Tessin robią piorunujące wrażenie. To gustowny, wysublimowany prezent dla tradycjonalistów, którzy cenią sobie legendarną już jakość noży rodem z Solingen.

 

Dział PR Grupy Nas Troje

Zdjęcia: Grupa Nas Troje

Artykuły powiązane

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Po dwóch stronach ostrza - design kontra...

04.04.2015

Piękne noże europejskie bywają specyficzne. Z jednej strony, mówiąc o europejskiej sztuce kowalstwa, na pewno będziemy mieli na myśli noże z tzw. zagłębia Solingen, ostrza z tradycyjnych, niemieckich kuźni – np. marki Zwilling. Mam tu na myśli, nade wszystko, noże z luksusowej, unikatowej linii Twin 1731 niemieckiej marki Zwilling. Linia jubileuszowych noży,...

Więcej

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w...

Więcej

Noże dla kucharzy - czym warto kroić w...

08.10.2015

Zdawać by się mogło, że profesjonalista – kucharz, który gotuje często od kilku, czy kilkunastu lat, wie o sprzęcie kuchennym wszystko. Okazuje się jednak, że tak nie jest. Kucharze to nie specjaliści z zakresu technologii kulinarnych, ale specjaliści od smaku. I tymże właśnie specjalistom inny specjalista pomóc musi, gdy dojdzie do wyboru sprzętu kuchennego – w...

Więcej

Noże do pieczywa - garść informacji

17.01.2016

Chleb znany jest od dziesiątek tysięcy lat i towarzyszy nam niemal każdego dnia. Jego właściwości smakowe i odżywcze szczególnie upodobali sobie Europejczycy, w tym Polacy, którzy w dużej części sięgają po niego niemal codzienne. Tym bardziej dziwi fakt, że specjalne noże skonstruowane z myślą o krojeniu pieczywa pojawiły się w Europie dopiero w XIX wieku, a tak...

Więcej

Przejdź do galerii