Dobry design zawsze modny - o naczyniach Stainless Steel marki Eva Solo

W świecie luksusowych kuchennych technologii są dwa zasadnicze nurty. Pierwszy opiera się na bardzo zaawansowanych rozwiązaniach inżynierii kulinarnej. Sprzęty tak specjalizujących się marek mają w sobie przeróżne odkrywcze patenty, technologie i rozwiązania, które często radykalnie zmieniały  świat kuchni. Drugi nurt, powoli i nieśmiało w Polsce odkrywany, stawia na design i technologię. Tu bardzo liczy się doskonały projekt, który okazuje się nie poddawać modom.

 

Kto ma trudniejsze zadanie?

Rodzi się pytanie, czy w lepszej sytuacji są marki tworzące nowoczesne, zaawansowane technologie, na które współczesny świat - z racji swojej specyfiki - reaguje entuzjastycznie, czy marki, których designerskie odkrycia do dziś budzą szacunek świata? W pierwszej grupie znajdą się rozwiązania, które zmieniły myślenie o kuchni - by wspomnieć wyłączające się na indukcji patelnie marki Demeyere, czy wzmacniające smaki tytanowo-ceramiczne powłoki marki Scanpan. W drugiej - nieśmiertelny design marki Eva Solo, której naczynia z kolekcji Stainless Steel słynny projektant, Ole Palsby, pokazał światu już w 1977 roku.

Nie ma co dyskutować - ci drudzy, spece od designu - mają wiele trudniej. Ich projekt musi się wybronić w rozwijającym się technologicznie świecie nie tylko piękną formą, ale i funkcjonalnością. Musi też nadążać za rozwojem kuchni, np. naczynia z zeszłego wieku trzeba było dostosować do indukcji, a przy tym nie naruszyć istoty oryginalnego projektu.

 

Jak oni to robią?!

Wielu z Was nie było jeszcze pewnie na świecie, gdy Ole Palsby, współpracując z duńską marką Eva Solo, zaprojektował swoje naczynia. O tym, że liczą sobie już ponad 4 dekady (stan na rok 2019) i ciągle budzą wielki zachwyt, nieustannie znajdują rzesze z upodobaniem w nich gotujących, to swoisty fenomen. Zachodzimy w głowę, jak to zrobili, że ten prosty, minimalistyczny design do dziś jest tak naturalnie nowoczesny. Pewnie właśnie z racji panującego dziś miłościwie minimalizmu. Ale i kiedy moda na minimalizm przeminie, garnki z kolekcji Stainless Steel marki Eva Solo będą nadal ludzi pociągać.

Tym, co na pewno bardzo mocno wyróżnia naczynia z tej kolekcji, są niezwykle oryginalne pokrywki z długimi, prętowymi uchwytami. Zarówno stalowe, jak i szklane pokrywki Eva Solo to przykład na to, że i pokrywka może być zjawiskowa. Co, rzecz jasna, nie odbiera jej nijak funkcjonalności.

 

 

Naczynia Eva Solo ciągle ewoluują

Kolekcja garnków, patelni, rondli i woków Stainless Steel, marki Eva Solo, ciągle ewoluuje i rozrasta się. Oczywiście, główna stylistyka wg projektu z roku 1977 została utrzymana, ulepszane i udoskonalane są materiały. W niektórych naczyniach pojawiła się nieprzywierająca, ceramiczna, kilkuwarstwowa powłoka Slip-Let®, która jest dziełem skrajnie zaawansowanej inżynierii słynnej szwajcarskiej marki Ilag. W płytkich patelniach Stainless Steel pojawia się klasyczna powłoka nieprzywierająca Slip-Let®. Obie powłoki - i ceramiczna, i klasyczna - pozbawione są szkodliwego PFOA, czyli można ich używać bez obaw w pełnym zakresie temperatur do 230 stopni Celsjusza.

 

Eva Solo była od dekad kojarzona z pięknym designem

Gdy wnikliwie prześledzicie dorobek duńskiej marki Eva Solo, dowiecie się, że w jej portfolio dominowały piękne, designerskie akcesoria do domu, jadalni, domowego baru i ogrodu. Tym, co rzucało się w oczy, była niezwykle subtelna stylistyka projektów. Owszem, garnki też zajmowały tam istotne miejsce, ale niejako gubiły się wśród mnóstwa innych ciekawych sprzętów.

Tym bardziej godnym szacunku staje się producent, który zdecydował się bardzo mocno wejść na rynek luksusowych naczyń kuchennych. A rynek ten łatwy nie jest i mocno broni dostępu markom, które dotychczas nie specjalizowały się tylko i wyłącznie w produkcji naczyń. Eva Solo idealnie poradziła sobie z wymaganiami stawianymi nowoczesnym naczyniom, które dedykowane są bardzo wymagającym gotującym.

 

Garnki, które się świetnie sprawdzają

Jeszcze raz podkreślimy, że naczynia z kolekcji Stainless Steel sprawdzają się w kuchni wyśmienicie. Doskonale przewodzą i akumulują ciepło, działają na każdym typie kuchenki, można je wstawiać do piekarnika i myć w zmywarce. Czyli - spełniają wszystkie wymogi stawiane naczyniom, które mają pracować codziennie. Okazuje się, że piękny design nie sprawił, że stały się wyśmienitym ozdobami kuchni, które idealnie sprawdzają się tylko na półce. Nie. To klasyczne (nomen omen) garnki, które posłużą Ci całymi dekadami.

 

Joanna Gawlikowska - miłośniczka duńskiego designu

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu technik, technologii kulinarnych

www.prestizowakuchnia.pl

Zdjęcia: Eva Solo

 

 

Artykuły powiązane

Silvinox i zawsze srebrzysto-biała stal...

06.05.2015

Przekleństwem gotujących w stalowych naczyniach jest kuchnia gazowa. I to nie z racji iście żółwiego tempa, w którym garnek, czy patelnia nagrzeją się, by były zdatne do użytku, ale, z powodu brudzącego dno i ścianki naczyń gazu. Gaz, jako paliwo - ze stalą się, wyjątkowo - nie lubią. Nikogo, kto gotuje na kuchence gazowej, nie trzeba o tym przekonywać. Stalowe...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek. Problem w tym, że wielu ciągle nie pamięta, że istotą rzeczy jest również dobry sprzęt...

Więcej

Naczynia, niczym prom kosmiczny -...

22.02.2016

Linia naczyń Atlantis, belgijskiej marki Demeyere jest doskonałym pomysłem dla tych, którzy cenią sobie zaawansowane technologie i profesjonalne rozwiązania w kuchni. Gotowanie, czy smażenie przy użyciu zjawiskowych garnków i patelni Demeyere w niczym nie przypomina gotowania, czy smażenia na tradycyjnej, znanej nam stali nierdzewnej.     Mające aż 30 lat...

Więcej

Wiek pary, wiek smaku

13.07.2016

Zdrowe jedzenie z roku na rok przyciąga coraz większą uwagę. Rośnie nasza świadomość kulinarna, dlatego chcemy jeść coraz smaczniej, ale też gotować pod kątem naszych zdrowotnych preferencji. O skuteczności kuchennych rewolucji decyduje nie tylko wybór optymalnej diety, ale również selekcja perfekcyjnych naczyń. Gotowanie na parze cieszy się zasłużenie dobrą...

Więcej

Bądź czujny, kupuj z głową!

14.10.2016

Bądź czujny, kupuj z głową! O ile kupno garnka lub patelni nie jest w dzisiejszych czasach żadnym problem, o tyle umiejętności wyboru wysokiej jakości naczyń spośród tysięcy tanich imitacji jest już prawdziwą sztuką. Każdy, kto zamierza nabyć dobry garnek lub spełniającą wymagania patelnię, powinien zwracać uwagę na kilka ważnych elementów. Jeśli zdać się na...

Więcej

Przejdź do galerii