Jak kroi niemiecki nóż Wüsthof, czyli test pomidora

Kiedy dotarły do naszej telewizji kulinarnej niemieckie noże Wüsthof, zachwyciły nas, przede wszystkim, wyśmienitym wykonaniem i designem. Ale nie myśleliśmy o nich w kategoriach wściekle ostrych noży, bo z długich lat doświadczeń wiemy, że europejskie noże kroją dobrze, ale nijak im stawać w szranki z nożami japońskimi. 

 

Wüsthof zaskakuje

Szybko zmieniliśmy zdanie, kiedy noże Wüsthof z kolekcji Epicure utoczyły krwi naszemu specjaliście. Jest to o tyle szokujące, że Krystian kroi zawodowo od baaardzo wielu lat i dobrze wie, czym grozi lekceważenie noży. Wyraźnie jednak cała nasza ekipa podeszła do europejskich (chyba tylko z nazwy) noży Epicure Wüsthof ze zbyt dużą nonszalancją. Nie spodziewaliśmy się, że noże, które mają 58 stopni HRC w skali Rockwella, potrafią tak niezwykle gładko kroić. Obejrzyjcie nasz film, a dowiecie się, o czym mowa.

 

 

Test pomidora

Po pierwszym szoku, jaki zastosowały nam noże Wüsthof z linii Epicure, doszliśmy do wniosku, że tak ostre noże potrafią przejść klasyczny już test pomidora. Poddawane mu są, co niezwykłe, w 99% przypadków noże japońskie, o których wiadomo, że są ekstremalnie ostre. Nasz specjalista, znawca noży, nie spotkał jeszcze nigdy europejskich ostrzy, które miałyby taką moc, jak noże Wüsthof z linii Epicure. Te noże ostrzone są dwukrotnie pod kątem 15 stopni (czyli takim, pod jakim ostrzy się wiele noży japońskich).

 

 

Wüsthof kontra Miyabi

Dla przekory postanowiliśmy poddać nóż Epicure niemieckiej marki Wüsthof dodatkowemu wyzwaniu. Kazaliśmy mu konkurować z japońskim nożem Miyabi z kolekcji 5000 FCD. Ten japoński nóż jest wyceniony podobnie, ale jest za to nożem wielowarstwowym (49 warstw), damasceńskim i do wszystkiego ma twardość aż 61 stopni HRC w skali Rockwella. Czyli, patrząc na cyfry, niemiecki nóż Epicure Wüsthof powinien skromnie stać z boku ze spuszczoną klingą, bo w konkurencji z Miyabim wydawałby się od razu przegranym. Czy aby na pewno? Nie zdradzimy tajemnicy. Sami zobaczycie.

 

Dział PR Grupy Nas Troje

https://www.smakprostoty.pl/

Zdjęcia: Grupa Nas Troje, Wüsthof 

 

Artykuły powiązane

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Po dwóch stronach ostrza - design kontra...

04.04.2015

Piękne noże europejskie bywają specyficzne. Z jednej strony, mówiąc o europejskiej sztuce kowalstwa, na pewno będziemy mieli na myśli noże z tzw. zagłębia Solingen, ostrza z tradycyjnych, niemieckich kuźni – np. marki Zwilling. Mam tu na myśli, nade wszystko, noże z luksusowej, unikatowej linii Twin 1731 niemieckiej marki Zwilling. Linia jubileuszowych noży,...

Więcej

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w...

Więcej

Noże dla kucharzy - czym warto kroić w...

08.10.2015

Zdawać by się mogło, że profesjonalista – kucharz, który gotuje często od kilku, czy kilkunastu lat, wie o sprzęcie kuchennym wszystko. Okazuje się jednak, że tak nie jest. Kucharze to nie specjaliści z zakresu technologii kulinarnych, ale specjaliści od smaku. I tymże właśnie specjalistom inny specjalista pomóc musi, gdy dojdzie do wyboru sprzętu kuchennego – w...

Więcej

Noże do pieczywa - garść informacji

17.01.2016

Chleb znany jest od dziesiątek tysięcy lat i towarzyszy nam niemal każdego dnia. Jego właściwości smakowe i odżywcze szczególnie upodobali sobie Europejczycy, w tym Polacy, którzy w dużej części sięgają po niego niemal codzienne. Tym bardziej dziwi fakt, że specjalne noże skonstruowane z myślą o krojeniu pieczywa pojawiły się w Europie dopiero w XIX wieku, a tak...

Więcej

Przejdź do galerii