Najlepsze garnki bez niklu - czyli Silit dla alergików

Nasi dziadkowie, a często i rodzice dziwią się niepomiernie, co się stało światu, że żyje na nim taka nieskończona ilość alergików. I to alergików uczulonych nie na popularne zielska, trawy, czy pyłki, ale na nikiel, czy inne metale ciężkie. Kiedyś tak nie było, ludzie korzystali z najgorszych nawet aluminiowych naczyń, a żyją do dziś i obchodzą nierzadko 90-te urodziny w doskonałej formie.

No cóż. Świat rozwija się, a wraz z nim alergie. Rozwijają się też bardzo mocno wymagania co do tego, w czym gotować. Jednym może się to wydać przysłowiowym przerostem formy nad treścią, ale coraz więcej osób, na szczęście, przywiązuje wagę do tego, w czym przygotowuje posiłki dla siebie i najbliższych.

 

Naczynia niemieckie marki Silit to jedyne garnki bez niklu

 

Bez niklu, bez metali ciężkich – czyli powłoka Silargan

Niemiecka marka Silit słynie w świecie ze swojej opatentowanej powłoki ceramicznej, Silargan, która jest wolna od niklu, metali ciężkich i całkiem antyalergiczna. Nie ma na razie lepszej alternatywy dla osób cierpiących na różnego typu alergie, w tym alergię na nikiel i metale ciężkie, jak naczynia niemieckiej marki. Silargan do dziś otoczony ścisłą tajemnicą, jest, mówiąc prosto, emulsją, która nakładana jest na potężny, stalowy szkielet tworzący naczynia i wypalana w bardzo wysokich temperaturach. Dzięki temu jest niezwykle twarda i odporna na uszkodzenia.

Silit już od wielu lat dba o to, by jego naczynia spełniały najwyższe standardy bezpieczeństwa dla zdrowia. I na tym marka Silit buduje swoją renomę.

Silargan nie jest nieprzywierający

Jako że powłoka Silargan i podwójnie wypalany Silargan, tworzący powłokę e30 (wykorzystywaną w naczyniach Vision niemieckiej marki), to ceramika, trzeba się liczyć z jej pewnymi ograniczeniami. O ile naczynia z Silarganem doskonale nadają się do gotowania i duszenia, dodatkowo wzmacniając smaki, to z racji szybko nagrzewającej się ceramiki są zupełnie niepraktyczne, jeśli chodzi o smażenie, czy pieczenie potraw. Bardzo szybko nagrzewająca się ceramika momentalnie wręcz ścina białka mięs i ryb, niezwykle szybko i w bardzo krótkim czasie odparowuje wilgoć ze smażonych, czy pieczonych warzyw, mięs, owoców morza. W efekcie ciężko coś od patelni, czy wstawionego do piekarnika garnka oderwać.

 

Wszyscy alergicy korzystają chętnie z pozbawionych niklu naczyń marki Silit

 

Gotowanie sypkich produktów w Silarganie

Trzeba też wiedzieć, że gotowanie ryżu, kasz, makaronów, czy innych, delikatnych sypkich produktów bywa utrudnione, gdyż nagrzewająca się niezwykle szybko i mocno ceramika Silargan może odparować wilgoć i sprawić, że ryż, makaron, czy kasza się przypalą.

Coś za coś

Trzeba jednak wybrać – albo zerowe ryzyko alergii, albo lekka niewygoda w gotowaniu sypkich produktów i rezygnacja z pieczenia oraz smażenia na ceramice.

Z drugiej strony, otrzymujemy niezwykle trwałe, solidne, masywne garnki z 30-letnią gwarancją, które, rozsądnie używane i myte ręcznie wytrzymają całymi dekadami.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Silit

Artykuły powiązane

Towar najbardziej luksusowy

06.03.2015

Kiedy myślimy „towary luksusowe”, najczęściej mamy na myśli ekskluzywne samochody, audiofilski sprzęt, rzadkie przyprawy albo kamienie szlachetne. Wszystkie te produkty charakteryzuje wysoka cena i fakt, że pozwolić sobie na nie mogą jedynie nieliczni. Wielu z nas marzy o rzeczach niedostępnych dla zwykłych śmiertelników, zachwycając się nimi, oglądając je na...

Więcej

Za co cenię, za co ganię naczynia z...

04.04.2015

Alergia to prawdziwa zmora naszych czasów. Nigdy, chyba, jeszcze, jak długo prowadzę swój sklep z luksusowym AGD, nie zdarzyło się, by zwróciła się do mnie tak duża rzesza alergików albo rodziców dzieci, które mają problemy natury alergicznej. Ogromna ilość moich rozmówców deklaruje, że potrzebuje naczyń, które nie będą emitowały w czasie gotowania metali ciężkich....

Więcej

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w...

Więcej

Odkrywanie smaków, czyli gotowanie na parze

23.08.2015

Każdy wie, jak smakują gotowane warzywa – ziemniaki, marchewka, czy brokuły. Często goszczą na naszych stołach w zupach albo jako dodatek do obiadu. O ile ugotowane ziemniaki lubią prawie wszyscy, to inne warzywa pojawiają się na naszych talerzach dużo rzadziej. Niestety, wielu z nas nie przepada za smakiem ugotowanej fasolki szparagowej albo kalafiora. Jeszcze...

Więcej

Silit ratuje alergików

11.05.2016

Kuchnia w każdym domu powinna być źródłem przyjemności, a nie problemów. Niestety, wielu alergików obawia się tej przestrzeni nie tylko ze względu na określone, a wywołujące dolegliwości potrawy, ale również z powodu nieprzystosowanych naczyń, które zawierają szkodliwe dla wrażliwego alergika metale ciężkie. Szczęściem, garnki niemieckiej marki Silit, posiadające...

Więcej

Przejdź do galerii