Nasi dziadkowie, a często i rodzice dziwią się niepomiernie, co się stało światu, że żyje na nim taka nieskończona ilość alergików. I to alergików uczulonych nie na popularne zielska, trawy, czy pyłki, ale na nikiel, czy inne metale ciężkie. Kiedyś tak nie było, ludzie korzystali z najgorszych nawet aluminiowych naczyń, a żyją do dziś i obchodzą nierzadko 90-te urodziny w doskonałej formie.
No cóż. Świat rozwija się, a wraz z nim alergie. Rozwijają się też bardzo mocno wymagania co do tego, w czym gotować. Jednym może się to wydać przysłowiowym przerostem formy nad treścią, ale coraz więcej osób, na szczęście, przywiązuje wagę do tego, w czym przygotowuje posiłki dla siebie i najbliższych.
Bez niklu, bez metali ciężkich – czyli powłoka Silargan
Niemiecka marka Silit słynie w świecie ze swojej opatentowanej powłoki ceramicznej, Silargan, która jest wolna od niklu, metali ciężkich i całkiem antyalergiczna. Nie ma na razie lepszej alternatywy dla osób cierpiących na różnego typu alergie, w tym alergię na nikiel i metale ciężkie, jak naczynia niemieckiej marki. Silargan do dziś otoczony ścisłą tajemnicą, jest, mówiąc prosto, emulsją, która nakładana jest na potężny, stalowy szkielet tworzący naczynia i wypalana w bardzo wysokich temperaturach. Dzięki temu jest niezwykle twarda i odporna na uszkodzenia.
Silit już od wielu lat dba o to, by jego naczynia spełniały najwyższe standardy bezpieczeństwa dla zdrowia. I na tym marka Silit buduje swoją renomę.
Silargan nie jest nieprzywierający
Jako że powłoka Silargan i podwójnie wypalany Silargan, tworzący powłokę e30 (wykorzystywaną w naczyniach Vision niemieckiej marki), to ceramika, trzeba się liczyć z jej pewnymi ograniczeniami. O ile naczynia z Silarganem doskonale nadają się do gotowania i duszenia, dodatkowo wzmacniając smaki, to z racji szybko nagrzewającej się ceramiki są zupełnie niepraktyczne, jeśli chodzi o smażenie, czy pieczenie potraw. Bardzo szybko nagrzewająca się ceramika momentalnie wręcz ścina białka mięs i ryb, niezwykle szybko i w bardzo krótkim czasie odparowuje wilgoć ze smażonych, czy pieczonych warzyw, mięs, owoców morza. W efekcie ciężko coś od patelni, czy wstawionego do piekarnika garnka oderwać.
Gotowanie sypkich produktów w Silarganie
Trzeba też wiedzieć, że gotowanie ryżu, kasz, makaronów, czy innych, delikatnych sypkich produktów bywa utrudnione, gdyż nagrzewająca się niezwykle szybko i mocno ceramika Silargan może odparować wilgoć i sprawić, że ryż, makaron, czy kasza się przypalą.
Coś za coś
Trzeba jednak wybrać – albo zerowe ryzyko alergii, albo lekka niewygoda w gotowaniu sypkich produktów i rezygnacja z pieczenia oraz smażenia na ceramice.
Z drugiej strony, otrzymujemy niezwykle trwałe, solidne, masywne garnki z 30-letnią gwarancją, które, rozsądnie używane i myte ręcznie wytrzymają całymi dekadami.
Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
Zdjęcia: Silit