Niemieckie noże ostre prawie jak japońskie - kolekcja Epicure marki Wüsthof

Niemieckie no%c5%bce ostre prawie jak japo%c5%84skie   kolekcja epicure marki wusthof   miniatura

Wszyscy, którzy interesują się kwestią krojenia doskonałymi, kutymi, japońskimi nożami zdają sobie sprawę, że o wartości noża krojącego ultra cienkie plastry świadczy nie tylko jakość stali i jej obróbka, ale również kąt ostrzenia noża. Japońskie noże, nawet te ostrzone dwustronnie, są w stanie zadziwić swoją precyzją i ostrością niejednego mistrza kuchni. Daleko w tyle zostawiają klasyczne noże europejskie. Między innymi z racji kąta ostrzenia krawędzi tnącej, który, w przypadku japońskich mistrzowskich noży wynosi 9-13, a sporadycznie 15 stopni.

 

Klasyczne noże europejskie, a ostrza Epicure marki Wüsthof

Dla wyjaśnienia kwestii różnic między nożami japońskimi, a europejskimi jeszcze słowo o kącie ostrzenia tych drugich. Klasyczne, kute w Europie noże mają krawędź tnącą ostrzoną pod kątem, z reguły, 20 lub więcej stopni. Znacząco wpływa to nie tylko na ostrość noża, ale i możliwość krojenia cieniutkich plasterków. Nóż europejski przy dość szerokiej klindze tnącej będzie szybciej tracił ostrość, niż nóż japoński. Trzeba go częściej ostrzyć, a efekt jest, tak czy tak, dość poprawny, ale daleko mu do ideału.

 

 

Niemiecka marka Wüsthof wywołała swoistą rewolucję w świecie luksusowych, kutych noży. Noże z serii Epicure są ostrzone pod kątem 15 stopni, co zbliża ich ostrość do noży japońskich. Oczywiście, z racji typowej, europejskiej stali, która ma mniejszą twardość niż wysokowęglowe stale japońskie, noże Epicure nie będą mogły konkurować z japońskimi nożami mistrzowskimi. Ale krojenie nimi to już naprawdę wielka frajda. Mogą z powodzeniem konkurować z tańszymi, a dobrymi japońskimi nożami.

 

Dwa procesy ostrzenia noży Epicure marki Wüsthof

Noże Epicure, marki Wüsthof, to jedna z kilku kolekcji niemieckiego producenta, które ostrzy się w dwu-etapowym procesie. Pierwsze ostrzenie jest mechaniczne, ale, co specyficzne, kontroluje je laser, by klinga na całej długości była idealnie równomiernie naostrzona. Dzięki tej opatentowanej przez producenta metodzie o nazwie Precision Edge (PEtec) klinga jest perfekcyjnie gładka, co w znaczącym stopniu wpływa na jakość i precyzję krojenia.

Drugie ostrzenie noży Epicure to już ręczna robota. Mistrzowie rzemiosła doostrzają noże tak, by kroiły zaiste doskonale. Dlatego, jeśli ktoś kocha europejską klasykę, ale wymaga od noży bardzo wysokiej ostrości i kultury pracy, powinien zwrócić uwagę na kute, niemieckie noże Epicure. Wüsthof naprawdę się popisał.

 

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu technik, technologii kulinarnych

https://www.smakprostoty.pl/

Zdjęcia: Wüsthof

 

Artykuły powiązane

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Po dwóch stronach ostrza - design kontra...

04.04.2015

Piękne noże europejskie bywają specyficzne. Z jednej strony, mówiąc o europejskiej sztuce kowalstwa, na pewno będziemy mieli na myśli noże z tzw. zagłębia Solingen, ostrza z tradycyjnych, niemieckich kuźni – np. marki Zwilling. Mam tu na myśli, nade wszystko, noże z luksusowej, unikatowej linii Twin 1731 niemieckiej marki Zwilling. Linia jubileuszowych noży,...

Więcej

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w...

Więcej

Noże dla kucharzy - czym warto kroić w...

08.10.2015

Zdawać by się mogło, że profesjonalista – kucharz, który gotuje często od kilku, czy kilkunastu lat, wie o sprzęcie kuchennym wszystko. Okazuje się jednak, że tak nie jest. Kucharze to nie specjaliści z zakresu technologii kulinarnych, ale specjaliści od smaku. I tymże właśnie specjalistom inny specjalista pomóc musi, gdy dojdzie do wyboru sprzętu kuchennego – w...

Więcej

Noże do pieczywa - garść informacji

17.01.2016

Chleb znany jest od dziesiątek tysięcy lat i towarzyszy nam niemal każdego dnia. Jego właściwości smakowe i odżywcze szczególnie upodobali sobie Europejczycy, w tym Polacy, którzy w dużej części sięgają po niego niemal codzienne. Tym bardziej dziwi fakt, że specjalne noże skonstruowane z myślą o krojeniu pieczywa pojawiły się w Europie dopiero w XIX wieku, a tak...

Więcej

Przejdź do galerii