Orzechowe przyjemności

Nasze samopoczucie zależy od wielu czynników. Mają na nie wpływ pogoda, klimat, życie zawodowe i osobiste, stan zdrowia, tryb życia oraz odżywianie. To właśnie ten ostatni punkt jest bardzo często traktowany po macoszemu. Przestaliśmy uważać pożywienie za paliwo dla naszego organizmu, a zaczęliśmy postrzegać je wyłącznie przez pryzmat naszej przyjemności. A przecież to ono daje nam siłę do życia i działania. To od jakości jedzenia i częstotliwości posiłków zależy w dużej mierze nasze zdrowie i samopoczucie. O to, żeby potrawy były smaczne, dbają wszyscy. A o to, by były również zdrowe? Tu, niestety, bywa gorzej.

 

Designerskie dziadki do orzechów szwedzkiej marki Drosselmeyer

 

Oczywiście zdarzają się mocne postanowienia przejścia na dietę i poprawy odżywiania, jednak dopóki będziemy traktować to jako wyjście na jakiś czas (żeby schudnąć do wakacji, poprawić wyniki badań), nie zrozumiemy istoty rzeczy. Nie chodzi o to, by stosować diety, które ze zdrowym odżywianiem mają najczęściej mało wspólnego i kończyć je wraz z osiągnięciem zakładanego celu. Chodzi o zmianę sposobu patrzenia na jedzenie, które musi zawierać substancje potrzebne dla zdrowego funkcjonowania naszego organizmu i jednocześnie zawierać jak najmniej takich, które źle wpływają na nasze ciało. Należy przy tym pamiętać, że wszelkie radykalne zmiany są trudne i szybko zniechęcają. Nie jest łatwo pożegnać się w ciągu tygodnia ze wszystkimi złymi nawykami. Prędzej czy później rzucimy się na ulubione przekąski i zakazane produkty niczym wygłodniali drapieżnicy. Trzeba zacząć od małych kroków. Na początku warto wprowadzić do swojego jadłospisu więcej warzyw i owoców oraz wody.

Zdecydowana większość z nas pije jej za mało. Potem zastanówmy się nad tym, jakie grzechy jedzeniowe popełniamy najczęściej. Jeśli jest to podjadanie słodyczy i innych przekąsek między posiłkami, spróbujmy zastąpić ciasteczka, chrupki i krakersy pokrojonymi w słupki warzywami i bakaliami. Ważne, by suszone owoce nie zawierały siarki i nie były słodzone. Wśród bakalii powinny znajdować się orzechy. Te chrupiące dary natury zawierają mnóstwo cennych dla naszego organizmu substancji – białko, błonnik pokarmowy, składniki mineralne. Są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na nasz metabolizm. W migdałach znajduje się ubichinon, zaś w orzechach włoskich – kwas alfa-linolowy. Na te substancje warto zwrócić szczególną uwagę, bowiem obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi.

 

Rozłupywanie skorupek z dziadkiem Drosselmeyer jest dziecinnie proste

 

Wielu z nas o orzechach przypomina sobie dopiero podczas świąt Bożego Narodzenia albo traktuje je jako dodatek do ciast. Tymczasem one powinny być stałym, a nie okazjonalnym elementem naszej diety. Warto wybrać dobrej jakości orzechy włoskie w skorupkach, które można bez obaw przechowywać w suchych miejscach. Potem wystarczy rozłupać skorupkę i cieszyć się zdrowym i smacznym wnętrzem. No tak, ale jak pokonać twardy orzech, to zajmuje tyle czasu, wymaga siły, jest skomplikowane – takie głosy podnoszą się zawsze. Na szczęście od dawna jest na nie szybka odpowiedź – nowoczesne, zaawansowane technologicznie dziadki do orzechów są tak skonstruowane, że rozłupanie z ich pomocą orzecha trwa tyle, co wyjęcie już rozłupanego z paczki.

Takie dziadki do orzechów produkuje szwedzka marka Drosselmeyer. Solidny, opatentowany mechanizm pozwala na szybkie, sprawne i bezpieczne otwieranie orzechów ziemnych, laskowych, makadamia, migdałów, czy orzechów nerkowca. Wyjątkowa konstrukcja pozwala rozłupać orzechy bez rozpryskiwania łupinek i miażdżenia miąższu. Wszystko odbywa się dosłownie w mgnieniu oka! Jeśli chcemy zmienić dietę, wprowadzić zdrowsze posiłki i zrezygnować z kalorycznych przekąsek, koniecznie wzbogaćmy naszą dietę o orzechy. Oczywiście tu także potrzebny jest umiar – smakowite nerkowce, migdały, czy pistacje poza właściwościami zdrowotnymi, są także bardzo kaloryczne. Jedzone w odpowiednich ilościach na pewno poprawią nasze zdrowie i samopoczucie. Orzechy zadbają o nas, a dziadek do orzechów Drosselmeyer o to, by na cenny miąższ nie trzeba było długo czekać.

 

Elżbieta Kieś – specjalista ds. PR

www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Drosselmeyer

 

Artykuły powiązane

Inwestycja w ważne chwile

30.03.2015

Są w życiu małe, z pozoru błahe rzeczy i zdarzenia, które w odpowiednich warunkach nabierają mocy zmieniania nastroju na lepszy, podtrzymywania na duchu i dawania energii do pracy. Na co dzień często ich nie dostrzegamy, są dla nas naturalne, jak oddychanie, ale w chwilach braku sił stają się kołem ratunkowym i znaczą wiele. Mała kostka czekolady zjedzona w...

Więcej

Luksus w każdej kuchni

28.03.2015

Gdy myślimy „luksus”, przychodzi nam na myśl wiele obrazów. Drogie samochody, urządzone z przepychem wille, ubrania od projektantów, biżuteria ze szlachetnych kamieni, unikatowe perfumy… W większości są to rzeczy materialne, drogie i trudne do zdobycia. Bardzo rzadko przychodzą nam na myśl produkty spożywcze. Owszem, zdarza się, że do artykułów luksusowych...

Więcej

Włoski urlop we własnej kuchni

04.04.2015

Zima, śnieg i mała ilość światła słonecznego sprzyjają marzeniom o ciepłych miesiącach i wakacjach. Przeglądamy foldery, zdjęcia i filmy. Powoli planujemy urlop, by potem codziennie skreślać dni w kalendarzu. Polacy mają swoje ulubione miejsca spędzania wakacji. Jednym z najpopularniejszych celów urlopowych są Włochy. Wspaniała kuchnia, zachwycające krajobrazy i...

Więcej

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w...

Więcej

Przejdź do galerii