Silit ratuje alergików

Kuchnia w każdym domu powinna być źródłem przyjemności, a nie problemów. Niestety, wielu alergików obawia się tej przestrzeni nie tylko ze względu na określone, a wywołujące dolegliwości potrawy, ale również z powodu nieprzystosowanych naczyń, które zawierają szkodliwe dla wrażliwego alergika metale ciężkie. Szczęściem, garnki niemieckiej marki Silit, posiadające ceramiczne powłoki Silargan oraz e30, są stworzone właśnie z myślą o alergikach. Oczywiście, świetnie sprawdzają się również w każdej kuchni nie-alergika.

 

Garnki dla alergików tworzy znana ze swoich technologii marka Silit

 

Wyjątkowość technologii produkcji garnków Silit polega na całkowitym wykluczeniu niklu oraz innych metali ciężkich. To jedyny na świecie producent, który opanował skomplikowany proces tworzenia naczyń, które nie emitują żadnych szkodliwych substancji, czy też nie są wykonane z materiałów, które pod wpływem temperatury kuchenki podgrzewającej naczynie zaczęłyby emitować w potrawę niepożądane pierwiastki. Naczynia Silit osiągnęły tak wysoki poziom antyalergiczności, że nawet najzwyklejszy kontakt z nimi nie może wywołać alergii. Każdy alergik dobrze wie, o czym mowa. A ci, którzy cierpią na najbardziej zaawansowane alergie na metale, nie mogący nawet dotknąć! zwyczajnego naczynia, czy stalowych sztućców – tu mogą czuć się zupełnie bezpieczni.

I z punktu widzenia technologii i materiałoznawstwa – takie naczynia to prawdziwy fenomen na skalę światową.

Garnki Silit skutecznie likwidują wszelkie zagrożenia czyhające na alergików. Powłoki Silargan i e30 nie tylko dbają o cierpiących na różnorodne uczulenia, schorzenia układu pokarmowego, ale i zabezpieczają przyrządzane potrawy przed zmianami biochemicznymi, które mogłyby mieć negatywny wpływ na proces trawienia. Garnki dla alergików, tworzone przez markę Silit, to prawdziwi mistrzowie zdrowej kuchni.

Jednak nie tylko materiał o właściwościach antyalergicznych jest domeną marki Silit. Produkowane wyłącznie w europejskiej fabryce producenta naczynia w trakcie użytkowania nigdy nie zmienią smaku, zapachu ani nie wpłyną nijak na zubożenie wartości odżywczych potraw.

 

Naczynia bez niklu to ukłon marki Silit w stronę alergików

 

Powłoki Silirgan i e30 to efekt wieloletnich badań prowadzonych przez niemieckich ekspertów firmy Silit – inżynierów, chemików, specjalistów z zakresu żywienia i lekarzy. Proces technologiczny tworzenia naczyń Silit jest niezwykle rygorystyczny. Ferromagnetyczny, stalowy, masywny szkielet garnków łączony jest z antyalergiczną emulsją, która, wypalana w temperaturze 860 stopni Celsjusza, staje się ultra-twardą, ceramiczną powłoką Silargan lub e30.

Tworzenie Silarganu i materiału e30 objęte jest do dziś ścisłą tajemnicą – Silit ujawnił tylko połowę składu swojego nadzwyczajnego, opatentowanego pomysłu.

Co zjawiskowe, powstawanie Silarganu, czy podwójnie wypalanej powłoki ceramicznej e30 kontrolowane jest bardzo ściśle przez niezależne laboratoria, które cały czas badają jakość prymarnej dla naczyń Silit kategorii – antyalergiczności.

Stąd, jeśli istnieje taka możliwość - chodzi tu o kwestie finansów, bo naczynia Silit tanie nie są - warto zaopatrzyć w nie alergika, co znacząco odmieni i poprawi jakość jego życia.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Silit

 

Artykuły powiązane

Towar najbardziej luksusowy

06.03.2015

Kiedy myślimy „towary luksusowe”, najczęściej mamy na myśli ekskluzywne samochody, audiofilski sprzęt, rzadkie przyprawy albo kamienie szlachetne. Wszystkie te produkty charakteryzuje wysoka cena i fakt, że pozwolić sobie na nie mogą jedynie nieliczni. Wielu z nas marzy o rzeczach niedostępnych dla zwykłych śmiertelników, zachwycając się nimi, oglądając je na...

Więcej

Za co cenię, za co ganię naczynia z...

04.04.2015

Alergia to prawdziwa zmora naszych czasów. Nigdy, chyba, jeszcze, jak długo prowadzę swój sklep z luksusowym AGD, nie zdarzyło się, by zwróciła się do mnie tak duża rzesza alergików albo rodziców dzieci, które mają problemy natury alergicznej. Ogromna ilość moich rozmówców deklaruje, że potrzebuje naczyń, które nie będą emitowały w czasie gotowania metali ciężkich....

Więcej

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w...

Więcej

Odkrywanie smaków, czyli gotowanie na parze

23.08.2015

Każdy wie, jak smakują gotowane warzywa – ziemniaki, marchewka, czy brokuły. Często goszczą na naszych stołach w zupach albo jako dodatek do obiadu. O ile ugotowane ziemniaki lubią prawie wszyscy, to inne warzywa pojawiają się na naszych talerzach dużo rzadziej. Niestety, wielu z nas nie przepada za smakiem ugotowanej fasolki szparagowej albo kalafiora. Jeszcze...

Więcej

Bądź czujny, kupuj z głową!

14.10.2016

Bądź czujny, kupuj z głową! O ile kupno garnka lub patelni nie jest w dzisiejszych czasach żadnym problem, o tyle umiejętności wyboru wysokiej jakości naczyń spośród tysięcy tanich imitacji jest już prawdziwą sztuką. Każdy, kto zamierza nabyć dobry garnek lub spełniającą wymagania patelnię, powinien zwracać uwagę na kilka ważnych elementów. Jeśli zdać się na...

Więcej

Przejdź do galerii