Jak wybrać patelnię do smażenia ryb?

Dobór patelni do smażenia ryb, czy przyrządzania pieczonych lub duszonych potraw rybnych, nie musi być trudny. Wszystko zależy, zasadniczo, od tego, czy będziemy przygotowywać nade wszystko rybę w kawałkach, czy dzwonkach, czy też rybę w całości. Oczywiście, ważny jest materiał, z którego wykonano patelnię i sam zamysł gotującego – czy życzy sobie ryby tylko smażyć, czy też podpiekać je po podsmażaniu, czy dusić ryby lub je grillować.

 

Wykwintne, żeliwne patelnie do całych ryb

Sporadycznie zdarzają się patelnie dedykowane wyłącznie smażeniu, czy pieczeniu całych ryb. To bardzo specjalistyczne patelnie, które często posiadają pokrywkę. Tego typu patelnie funkcjonują również w roli hot plate, czyli półmiska, na którym serwowana jest smażona, czy pieczona ryba w całości. Taką żeliwną, elegancką patelnię oferuje, m.in., francuska marka Staub. Warstwa nieprzywierającej glazury wewnątrz patelni zapewni idealną kruchość smażonej rybie. Żeliwo wzmocni smak pieczonego, czy smażonego pstrąga, łososia, czy dorsza.

 

Grillowana ryba na patelni żeliwnej Staub

 

Owalne patelnie żeliwne do całych ryb

Inny typ żeliwnych patelni do całych ryb nie posiada pokrywki. Te patelnie służą, nade wszystko, smażeniu ryb i podpiekaniu ich w piekarniku. Tu mamy do dyspozycji owalne patelnie nieprzywierające wspomnianej marki Staub lub patelnię z naturalnego, impregnowanego jadalnymi olejami żeliwa szwedzkiej marki Skeppshult. Tu patelnie wyposażone są albo w jeden potężny uchwyt mieszczący się w połowie długości patelni, dzięki któremu całość jest doskonale wyważona (Skeppshult) lub dwa krótkie uchwyty po bokach patelni (Staub), które ułatwiają wstawianie, czy wyjmowanie jej z piekarnika. Oczywiście, na opisanych żeliwnych patelniach można elegancko serwować smażone, czy pieczone ryby wprost na stół.

 

Grillowe patelnie do ryb

Grillowana ryba smakuje wyśmienicie, ale, by zyskać dobry efekt, trzeba mieć odpowiednią patelnię. Trzeba też pamiętać, że nie wszystkie gatunki ryb nadają się do grillowania. Co można grillować? Zarówno słodko- jak i słonowodne ryby, z reguły tłuste, które charakteryzuje zwarta struktura mięsa, czyli ryby typu sum, sandacz, dorsz, łosoś. Nieduże ryby, jak pstrąg, czy flądra są rzadziej grillowane, a częściej pieczone bądź smażone.

Tu wybór patelni grillowej zależy znowu od tego, czy będzie się grillować rybę w całości, czy poporcjowaną. Dlatego można wybrać, np. żeliwne patelnie owalne, prostokątne bądź okrągłe lub kwadratowe (Staub lub Skeppshult).

Trzeba, oczywiście, pamiętać, że patelnia grillowa posłuży jedynie grillowaniu. Stąd – jeśli szukamy patelni uniwersalnej, trzeba wybrać taką z płaskim dnem.

 

Nieprzywierające patelnie do ryb – niemiecka marka Zwilling gwarantuje doskonałe smaki

 

Klasyczne patelnie do smażenia i podpiekania ryb

I ostatni typ patelni – klasyczne patelnie, które, poza smażeniem, czy podpiekaniem ryb w piekarniku, posłużą też wielu innym, kuchennym zadaniom. Do tej grupy należą patelnie z powłokami nieprzywierającymi (np. Demeyere, czy Zwilling), czy stalowe (Demeyere). Ryby można smażyć też na luksusowych patelniach miedzianych ze stalowym wykończeniem (De Buyer). Można korzystać też z wysokiej jakości patelni granitowych (Ballarini).

 

Jakie patelnie nie nadają się do smażenia ryb

Ryb nie wolno smażyć na patelniach z aluminium bez powłok, patelniach teflonowych (poza teflonem DuPonta czwartej i piątej generacji). Nie polecam też smażenia ryb na patelniach ceramicznych, które nie mają właściwości nieprzywierających – mięso przylgnie do patelni ceramicznej i będzie je trzeba na siłę odrywać.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Staub, Zwilling

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

Artykuły powiązane

Demeyere ControlInduc - patelnie, których...

27.09.2015

Ciekawym jest, że każdy na tym świecie akceptuje fakt, że nowy samochód, telefon, czy telewizor o rozdzielczości ultra HD ma instrukcję, która służy jego pełnemu wykorzystaniu. Każdy też akceptuje fakt, iż te technologie mają swoje wymogi, czyli – mówiąc po prostu – trzeba je poznać, by móc z nich korzystać. Dziwnym jednak trafem w Polsce nie bardzo da się...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Moda w kuchni - potrzeba, czy fanaberia?

27.01.2016

Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju mody i to, co uchodzi w danym momencie za popularne, oddziałuje na nasze decyzje i zachowanie. Dotyczy to również kuchni i gotowania, które tak samo jak wiele obszarów naszego życia, podlegają zmianom. Czy jednak doświadczony i szanujący swoje umiejętności kucharz powinien im ulegać, czy raczej podchodzić do panujących w...

Więcej

Dwie sprawdzone odsłony patelni...

30.03.2016

Generalnie patelnie nieprzywierające można podzielić na dwie główne kategorie – produkty z jednej grupy są wyposażone w powłoki wytworzone w sposób naturalny, a z drugiej strony istnieją patelnie wyposażone w powłoki, które powstały w warunkach laboratoryjnych. Poniżej przedstawiamy proste i krótkie omówienie obu podstawowych typów patelni nieprzywierających....

Więcej

Jak mierzona jest średnica patelni

08.06.2016

Wyobraź sobie sytuację, w której masz kupić nową patelnię. Jakie pytania zadasz w pierwszej kolejności? Poza typem patelni na pewno kluczowe będzie rozważenie, jaki rozmiar powinna mieć patelnia kupowana na lata. Czy może to rodzić wątpliwości…? Tak, rodzi! Problem polega na nie do końca czytelnej dla klienta informacji na temat rozmiaru sprzętu.   Średnica - nie...

Więcej

Przejdź do galerii