Dzisiejsze czasy są bezlitosne dla wielbicieli spokojnych śniadań. Poranne zabieganie, brak czasu i ciągły pośpiech nie sprzyjają spokojnemu jedzeniu. Wiecznie niewyspani i zmęczeni, często wybieramy dodatkowy kwadrans snu, zamiast pełnowartościowego posiłku. Zastępujemy go kawą lub, co gorsza, energy drinkiem. Łapiemy coś w biegu – bułkę, drożdżówkę, batonik, nie zastanawiając się nad tym, że, żeby żyć w takim tempie, nasz organizm potrzebuje energii. Niestety, śniadanie to jednocześnie najważniejszy i najmniej doceniany posiłek w ciągu dnia. Jeśli w toku pracowitego tygodnia ciężko nam się zmotywować do zjedzenia porządnego śniadania, spróbujmy zadbać o to chociaż w weekend.
Warto celebrować weekendowe śniadania, niezależnie od tego, czy mamy wielką rodzinę, grono sprawdzonych przyjaciół, czy też jesteśmy ceniącymi sobie przestrzeń samotnikami. W końcu robimy to także dla siebie. Weekendowe, niespieszne śniadania warto spędzać w doborowym towarzystwie – nie tylko ludzi, ale także pysznego jedzenia oraz tego, w czym to jedzenie podamy. Nawet zwykłe potrawy zyskują bogatszy smak i wykwintny charakter, jeśli zaserwujemy je na ładnych talerzach, a kawę podamy w filiżankach.
Mistrzem uprzyjemniania śniadań jest marka Skagerak Denmark. Jej seria Nordic to idealnie pasujące do siebie elementy, które pomogą zamienić poranny posiłek w prawdziwą ucztę. Porcelanowe pojemniki o różnych wielkościach są idealne do przechowywania i podawania smakołyków. W mniejszych możemy zaserwować miód, dżemy, konfitury i słodkie kremy. Większe idealnie nadadzą się do muesli, bakalii albo domowej granoli. Każdy ze śniadaniowników (tacy śniadaniowi biesiadnicy powinni mieć osobne określenie, prawda?) może komponować sobie własną mieszankę płatków w uroczej miseczce z serii Nordic, a w porcelanowym dzbanku z tej serii świetnie zaprezentuje się ulubione mleko. Zarówno takie od krowy, jak i roślinne – migdałowe, kokosowe albo owsiane. Mniejszy dzbanuszek z kolei sprawdzi się, jeśli wśród śniadaniowników są wielbiciele kawy z mlekiem. Odrobinę słodyczy porannej kawie lub herbacie dodamy z pomocą uroczej cukierniczki. Jej maleńka łyżeczka na pewno rozczuli niejednego twardziela.
Jeśli słodkie śniadanie to nie jest coś, co odpowiada nam lub naszym gościom, możemy podać sery, wędliny i warzywa na pięknej porcelanowej paterze. Nic nie stoi na przeszkodzie, by na śniadanie przygotować pyszną sałatkę z sezonowych warzyw lub wielką jajecznicę. Do serwowania obu można wykorzystać piękne porcelanowe misy w różnych rozmiarach.
Podane na subtelnej porcelanie śniadanie, cicho grające radio, samotne przeglądanie świeżej prasy albo rodzinne pogawędki. Pachnąca kawa i świeże bułeczki. Dzięki takim szczegółom weekendowe śniadania staną się wyczekiwanymi cały tydzień momentami przyjemności. Chwilami, które być może zainspirują nas do zmiany codziennych przyzwyczajeń. Zamiast kawy z automatu albo kupionej gdzieś w biegu bułki, spróbujmy zjeść przygotowaną wcześniej kanapkę lub ulubione płatki i zrobić kawę w pięknym kubku albo eleganckiej filiżance. Przecież każdy poranek jest dobry, na chwilę śniadaniowej celebracji.
Elżbieta Kieś – specjalista ds. PR
Zdjęcia: Skagerak Denmark
Szukaj nas tutaj: