Cukinia faszerowana wieprzowiną - przepis z programu Jedzonko szyte na miarę

Spieszysz się z obiadem? Zapowiedzieli się na wieczór niespodziewani goście, a Ty późno kończysz pracę? Warto mieć pod ręką pyszny przepis na faszerowaną cukinię. Danie zrobisz szybko, a jego poziom trudności jest tak przyjazny, że nawet, jeśli gotujesz z doskoku, dasz sobie radę. Przy okazji potrawa jest doskonale sycąca, wyśmienicie smakuje, bo delikatny tłuszczyk w mielonym, wieprzowym mięsie jest nośnikiem wybitnego, głębokiego smaku. Cukinia zapieczona z serem i mięsno-cebulowo-ziołowym farszem powinna trafić do kanonu jesiennych, szybkich i prostych dań.

Anastazja z programu „Jedzonko szyte na miarę” zaprasza do gotowania w wysmakowanym stylu.

 

Czego potrzebujesz do zapiekanej potrawy?

-2 średniej wielkości cukinie

- mielona łopatka wieprzowa 400-500 g

- cebula

- koncentrat pomidorowy lub gęsty sos pomidorowy albo keczup

- ser parmezan lub (w nieco tańszej wersji) ser grana padano

- kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby

- świeżo mielone sól i pieprz

- papryka wędzona, zioła prowansalskie lub sycylijskie, suszona bazylia

 

 

Co robimy?

Dokładnie umyj cukinię, obierz cebulę. Przekrój cukinię wzdłuż (Anastazja używa noża Miyabi) i delikatnie wydrąż miąższ łyżeczką, by powstały łódeczki. Musisz uważać, by nie uszkodzić skórki, by farsz nie wypadał z cukinii.

Wysmaruj olejem naczynie, w którym będziesz zapiekać cukinię. Anastazja wykorzystała żeliwną patelnię Chistera marki Staub. Warto powiedzieć, że żeliwne naczynia wzmacniają smaki duszonych, czy pieczonych potraw, a chodziło o to, by nieco płona sama z siebie cukinia zyskała rasowy charakter.

Pędzelkiem przesmaruj również cukinię, podlej ją niewielką ilością wody, przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na jakieś 7-8 minut. Temperatura - 180 stopni.

Kiedy cukinia wstępnie się podpieka, masz czas na przygotowanie farszu. Nagrzej patelnię, odczekaj, aż będzie miała odpowiednią temperaturę (ok. 180 stopni), dodaj tłuszcz i podsmaż posiekaną w kostkę cebulę. 

Do zeszklonej cebuli dodaj mięso, dokładnie wymieszaj i podsmażaj. W tym czasie sprawdź, jak miewa się cukinia. Są różnie odmiany cukinii i czasem raptem kilka minut w piekarniku wystarczy, by były na pół miękkie. Cukinia musi być jędrna.

 

 

Przypraw farsz świeżo mieloną solą i pieprzem, dodaj wędzonej papryki, całość posyp ziołami prowansalskimi lub sycylijskimi. Dodaj dwie spore łyżeczki koncentratu pomidorowego, keczupu lub sosu pomidorowego, by zagęścić farsz i podbić jego smak.

Ci, którzy lubią łamać smaki, mogą dodać do farszu nieco cukru trzcinowego.

Wyjmij cukinie z piekarnika, wylej z nich wodę, ale nie pozbywaj się jej. Woda musi zostać w naczyniu, by w czasie pieczenia cukinia robiła się też w parze, która wytworzy się pod przykryciem.

Nałóż farsz do każdej łódeczki z cukinii. Delikatnie go ugnieć, by nie wypadał. Całość posyp tartym parmezanem, czy innym serem i suszoną bazylią lub innymi, ulubionymi ziołami.

Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni; grzanie góra-dół.

Kiedy potrawa jest już gotowa, udekoruj ją pomidorkami koktajlowymi, czy liśćmi świeżej bazylii, czy gałązkami tymianku. Możesz podlać całość resztą tłuszczu, który zebrał się na dnie naczynia w trakcie zapiekania.

Smacznego-pysznego!

 

PS – typowo sezonowa, jesienna potrawa smakowała popisowo, cały filmujący zespół nie mógł się jej nachwalić

 

Gotowała dla Was Anastazja z programu „Jedzonko szyte na miarę”

Tekst: Dział PR Grupy Nas Troje

Zdjęcia: Grupa Nas Troje

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

Artykuły powiązane