Spieszysz się z obiadem? Zapowiedzieli się na wieczór niespodziewani goście, a Ty późno kończysz pracę? Warto mieć pod ręką pyszny przepis na faszerowaną cukinię. Danie zrobisz szybko, a jego poziom trudności jest tak przyjazny, że nawet, jeśli gotujesz z doskoku, dasz sobie radę. Przy okazji potrawa jest doskonale sycąca, wyśmienicie smakuje, bo delikatny tłuszczyk w mielonym, wieprzowym mięsie jest nośnikiem wybitnego, głębokiego smaku. Cukinia zapieczona z serem i mięsno-cebulowo-ziołowym farszem powinna trafić do kanonu jesiennych, szybkich i prostych dań.
Anastazja z programu „Jedzonko szyte na miarę” zaprasza do gotowania w wysmakowanym stylu.
Czego potrzebujesz do zapiekanej potrawy?
-2 średniej wielkości cukinie
- mielona łopatka wieprzowa 400-500 g
- cebula
- koncentrat pomidorowy lub gęsty sos pomidorowy albo keczup
- ser parmezan lub (w nieco tańszej wersji) ser grana padano
- kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby
- świeżo mielone sól i pieprz
- papryka wędzona, zioła prowansalskie lub sycylijskie, suszona bazylia
Co robimy?
Dokładnie umyj cukinię, obierz cebulę. Przekrój cukinię wzdłuż (Anastazja używa noża Miyabi) i delikatnie wydrąż miąższ łyżeczką, by powstały łódeczki. Musisz uważać, by nie uszkodzić skórki, by farsz nie wypadał z cukinii.
Wysmaruj olejem naczynie, w którym będziesz zapiekać cukinię. Anastazja wykorzystała żeliwną patelnię Chistera marki Staub. Warto powiedzieć, że żeliwne naczynia wzmacniają smaki duszonych, czy pieczonych potraw, a chodziło o to, by nieco płona sama z siebie cukinia zyskała rasowy charakter.
Pędzelkiem przesmaruj również cukinię, podlej ją niewielką ilością wody, przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na jakieś 7-8 minut. Temperatura - 180 stopni.
Kiedy cukinia wstępnie się podpieka, masz czas na przygotowanie farszu. Nagrzej patelnię, odczekaj, aż będzie miała odpowiednią temperaturę (ok. 180 stopni), dodaj tłuszcz i podsmaż posiekaną w kostkę cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodaj mięso, dokładnie wymieszaj i podsmażaj. W tym czasie sprawdź, jak miewa się cukinia. Są różnie odmiany cukinii i czasem raptem kilka minut w piekarniku wystarczy, by były na pół miękkie. Cukinia musi być jędrna.
Przypraw farsz świeżo mieloną solą i pieprzem, dodaj wędzonej papryki, całość posyp ziołami prowansalskimi lub sycylijskimi. Dodaj dwie spore łyżeczki koncentratu pomidorowego, keczupu lub sosu pomidorowego, by zagęścić farsz i podbić jego smak.
Ci, którzy lubią łamać smaki, mogą dodać do farszu nieco cukru trzcinowego.
Wyjmij cukinie z piekarnika, wylej z nich wodę, ale nie pozbywaj się jej. Woda musi zostać w naczyniu, by w czasie pieczenia cukinia robiła się też w parze, która wytworzy się pod przykryciem.
Nałóż farsz do każdej łódeczki z cukinii. Delikatnie go ugnieć, by nie wypadał. Całość posyp tartym parmezanem, czy innym serem i suszoną bazylią lub innymi, ulubionymi ziołami.
Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni; grzanie góra-dół.
Kiedy potrawa jest już gotowa, udekoruj ją pomidorkami koktajlowymi, czy liśćmi świeżej bazylii, czy gałązkami tymianku. Możesz podlać całość resztą tłuszczu, który zebrał się na dnie naczynia w trakcie zapiekania.
Smacznego-pysznego!
PS – typowo sezonowa, jesienna potrawa smakowała popisowo, cały filmujący zespół nie mógł się jej nachwalić
Gotowała dla Was Anastazja z programu „Jedzonko szyte na miarę”
Tekst: Dział PR Grupy Nas Troje
Zdjęcia: Grupa Nas Troje
Szukaj nas tutaj: