Jedz zdrowo

Zdrowe żywienie to niezwykle pojemne pojęcie. Chodzi tu nie tylko o logiczną, zbilansowaną dietę, rozumianą jako codzienne, zdrowe posiłki, ale i o ruch, rozsądne odchudzanie, unikanie – w miarę możliwości – słodyczy, modyfikowanych i przetworzonych produktów. Zdrowe żywienie dzieli się, m.in., na dietę dorosłych, dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży, czy ludzi cierpiących na przeróżne dolegliwości. Domowe, mądrze przemyślane i planowane posiłki potrafią zdziałać cuda – dzięki nim zapomnisz, co znaczą wizyty w aptece. Warto pamiętać, że to jednak cały styl życia, droga w jedną stronę, której trzeba się nauczyć i odpowiednio poświęcić. W tej przestrzeni znajdziesz czytelne, nie konieczne naukowe teksty i przemyślenia specjalisty z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych.

Jesteś chory? Myśl o Revolu

17.10.2018

Kiedy ktoś pyta mnie, z jakich naczyń powinien korzystać, gdy ma alergię, cierpi na choroby przewodu pokarmowego, czy nawet, co przykre, zmaga się z nowotworem – nie mogę doradzić lepiej, jak pokierować jego uwagę w stronę naczyń Revol. Owszem, nie kosztują mało, ale za to, co potrafią i co oferują, nie kosztują nic.   100% natury w porcelanowych garnkach...

Więcej

Jak dobrze i mądrze „odszkodliwić” sól

14.08.2018

Obecnie można kupić niemal każdy rodzaj i typ soli wydobywanej, czy pozyskiwanej różnymi metodami z najbardziej nawet egzotycznych zakątków świata. To rodzi pytanie, czy warto upierać się przy doprawianiu tylko jednym gatunkiem, czy typem soli? A może nadszedł czas, by odrzucić używanie pospolitej, warzonej, jodowanej soli, która nie ma w sobie za grosz wartości...

Więcej

Sprawdź, ile poziomów słonego smaku...

10.08.2018

Od czasu, kiedy problem zdrowego żywienia, zbilansowanej diety i świadomego gotowania stał się istotny i popularny, coraz więcej ludzi interesuje się kwestią dobrego i właściwego przyprawiania. Zacznijmy od całkowitych podstaw - czyli przyprawiania solą. Dziś o problemie odczuwania poziomu słonego smaku.   Słowo o smaku Ogromnie ważne w przypadku użycia soli w...

Więcej

Czas, główny składnik każdej zmiany

31.07.2018

Zmiana nawyków, też żywieniowych, dbanie o sylwetkę, zdrowie, kondycję, czy miliony innych ważnych kwestii, na których nam zależy, musi założyć ścisłą współpracę z czasem. Myślę o czasie, który dzieli nas od chwili zapadnięcia pomysłu i postanowienia, do momentu, gdy osiągamy zamierzony cel. Współcześnie – z niewiadomych przyczyn – wielu zwraca uwagę na czas tylko...

Więcej

Dieta zaczyna się w głowie

27.07.2018

Znasz to na pewno z własnego doświadczenia. Pewnie z milion razy obiecywałeś sobie, że od jutra zaczniesz dobrze jeść, rzucisz w diabły słodycze, papierosy, alkohol i kawę. Zaczniesz chodzić, nie wysługiwać się samochodem, czy autobusem, zaczniesz biegać, pływać, odkurzysz rower, czy rolki. Słowem – od jutra staniesz się innym człowiekiem. Aktywnym, pełnym pasji,...

Więcej

Gotowanie bez wody - fakt, czy...

11.07.2018

Gotowanie gotowaniu nierówne. Klasyczne gotowanie wydaje się być już przeżytkiem, jeśli spojrzeć na rozwijającą się technologię kuchenną i wiedzę na temat zdrowego żywienia. Nie ma sensu - z punktu widzenia logiki i wiedzy o zdrowym gotowaniu - moczyć kilku ziemniaków na codzienny obiad w 2 litrach wody. Wygotuje się z nich w ten sposób wszystko, co wartościowe....

Więcej

Dieta po zawale, czyli na co trzeba uważać

11.07.2018

Fachowcy z dziedziny żywienia, kardiolodzy i inni specjaliści żywo debatują, czy zawał jest już chorobą cywilizacyjną i swoistą „wizytówką” współczesności. Problem w tym, że coraz młodsi ludzie zapadają na zawał mięśnia sercowego. Zdarzają się przypadki nawet 20-kilku-latków, którzy przeszli ciężki zawał. Statystyki są coraz bardziej przerażające. Stres, złe...

Więcej

Własnoręcznie wyciskane soki z pomarańczy...

29.01.2017

Wydaje nam się, że kupując w sklepie sok, dostarczamy codziennie organizmowi niezbędnej ilości witamin. Problem w tym, że czasem nie zwracamy uwagi na to, jaki sok kupujemy. Czy to przypadkiem nie jest sok pasteryzowany, który, za sprawą wysokiej temperatury, został pozbawiony wartości odżywczych i witamin, a jego objętość powiększono wodą i dodano do niego cukru?...

Więcej

Czy pieczywo tostowe jest zdrowe?

27.01.2017

Istnieje grupa zagorzałych miłośników pieczywa tostowego, które można kupić w supermarketach. Wielbiciele chleba tostowego cenią go za to, między innymi, że wcale nie pleśnieje (w odróżnieniu od prawdziwego chleba), więc potrafi wytrwać w półce przez długi czas, można go w szybki sposób odświeżyć, wkładając do tostera, jest poręczny, bo od razu krojony w kromki,...

Więcej

Kilka filiżanek zielonej herbaty dziennie...

26.01.2017

Wszyscy doskonale wiedzą, że zielona herbata to prawdziwe dobrodziejstwo - podobno wspomaga leczenie ponad sześćdziesięciu schorzeń. W tym artykule słów kilka o zaletach picia zielonej herbaty. W kolejnej części - nieco o jej wadach, bo i jak wszystko na świecie, ona też wady posiada. Antynowotworowe działanie zielonej herbaty Ciągle trwają badania nad...

Więcej

Mały smakosz, czy złośliwiec?

18.01.2017

Niejednego rodzica mało nie wyniosło w kosmos ze złości, gdy po raz tysięczny jego ukochana, 3-4 letnia pociecha zdjęła z kanapki wszystko, co na niej było nałożone i jadła najpierw chleb z masłem, potem kawałek szynki, później pomidora, a na końcu ser. I to samo powtarzało się nie raz przy obiedzie. Osobno jadło się mięso, później ziemniaki i na końcu gotowaną...

Więcej

Jak walczyć z "zajadaniem" problemów?

07.01.2017

Wielu zna ze swojego własnego doświadczenia kwestię zajadania problemów. Okazuje się, że sięganie po coś dobrego w chwili, gdy w życiu nie wszystko układa się po naszej myśli, czy musimy zmagać się z jakimś problemem, zależy w zasadniczym stopniu od naszej głowy - licznych przekonań, które żywimy na temat siebie, świata i, rzecz jasna, jedzenia. Od podjadania...

Więcej