Jedz zdrowo

Zdrowe żywienie to niezwykle pojemne pojęcie. Chodzi tu nie tylko o logiczną, zbilansowaną dietę, rozumianą jako codzienne, zdrowe posiłki, ale i o ruch, rozsądne odchudzanie, unikanie – w miarę możliwości – słodyczy, modyfikowanych i przetworzonych produktów. Zdrowe żywienie dzieli się, m.in., na dietę dorosłych, dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży, czy ludzi cierpiących na przeróżne dolegliwości. Domowe, mądrze przemyślane i planowane posiłki potrafią zdziałać cuda – dzięki nim zapomnisz, co znaczą wizyty w aptece. Warto pamiętać, że to jednak cały styl życia, droga w jedną stronę, której trzeba się nauczyć i odpowiednio poświęcić. W tej przestrzeni znajdziesz czytelne, nie konieczne naukowe teksty i przemyślenia specjalisty z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych.

Cukinia faszerowana wieprzowiną - przepis...

26.09.2020

Spieszysz się z obiadem? Zapowiedzieli się na wieczór niespodziewani goście, a Ty późno kończysz pracę? Warto mieć pod ręką pyszny przepis na faszerowaną cukinię. Danie zrobisz szybko, a jego poziom trudności jest tak przyjazny, że nawet, jeśli gotujesz z doskoku, dasz sobie radę. Przy okazji potrawa jest doskonale sycąca, wyśmienicie smakuje, bo delikatny...

Więcej

Jedzonko szyte na miarę, czyli subtelne i...

13.09.2020

Niektórzy mówią, że rok 2020 to dla nich prawdziwy przełom. I w tym dobrym, i, niestety, czasem stresującym sensie. Nam udało się przeżyć do września tyle twórczych rewolucji, że czasem za nimi nie nadążamy. Jedną z najważniejszych, którymi chcemy się z Wami podzielić, jest startujący już niedługo program kulinarny „Jedzonko szyte na miarę”. Mamy nagrane kilka...

Więcej

Mordercza patelnia, czyli polska paranoja...

22.04.2020

Nasi Drodzy Czytający, zaczniemy dziś od pełnego pocieszenia zdania - dobrej jakości, nowoczesne patelnie klasy Premium i Super Premium NIE ZABIJAJĄ. Wbrew powszechnej opinii paranoików i szaleńców, którzy mierzą promieniowanie kosmiczne i odnoszą je do „promieniowania” materiału, z którego zrobiona jest patelnia, ten sprzęt bardzo, ale to bardzo, bardzo, bardzo,...

Więcej

Czy Twoje garnki na pewno gotują zdrowo?

21.02.2020

Wielu gotujących ciągle jeszcze nie myśli o tym, że to, w czym się gotuje, ma bardzo duży wpływ na jakość potraw i, co za tym idzie, oddziałuje na zdrowie. Nie ma tu jednak z czym dyskutować. Albo chcesz świetnie i zdrowo (co niezwykle istotne) gotować i tym samym musisz wyposażyć się w doskonałe naczynia, albo masz byle jaki sprzęt i Twoje gotowanie, choćbyś...

Więcej

Na tropie dobrej patelni -...

24.01.2020

Prośby, błagania i groźby odniosły wreszcie skutek. Na wyraźne życzenie setek naszych Klientów, rozmówców, widzów naszego kanału na YouTube, czytających nasze teksty, porady i recenzje, zaczynamy wielki przegląd patelni świata tego. Ale będziemy przyglądać się tylko patelniom z najwyższej półki. Niczym myśliwski ogar zjednoczony jakimś magicznym sposobem z agencją...

Więcej

Powolne wyciskanie soków - zdrowie w...

21.05.2019

Na szczęście mamy za sobą czasy, kiedy owoce były dostępne tylko w sezonie. Teraz można wybierać i przebierać wśród nich przez cały rok. Można też nawet w największe mrozy przygotować sobie pyszny, domowy sok. Choć powinno się pić sok kilka razy w tygodniu, to właśnie wiosna i lato sprzyjają podjęciu mądrej decyzji i sokowego wyzwania. Bo to jest prawdziwe...

Więcej

Jak dobrze i mądrze „odszkodliwić” sól

14.08.2018

Obecnie można kupić niemal każdy rodzaj i typ soli wydobywanej, czy pozyskiwanej różnymi metodami z najbardziej nawet egzotycznych zakątków świata. To rodzi pytanie, czy warto upierać się przy doprawianiu tylko jednym gatunkiem, czy typem soli? A może nadszedł czas, by odrzucić używanie pospolitej, warzonej, jodowanej soli, która nie ma w sobie za grosz wartości...

Więcej

Sprawdź, ile poziomów słonego smaku...

10.08.2018

Od czasu, kiedy problem zdrowego żywienia, zbilansowanej diety i świadomego gotowania stał się istotny i popularny, coraz więcej ludzi interesuje się kwestią dobrego i właściwego przyprawiania. Zacznijmy od całkowitych podstaw - czyli przyprawiania solą. Dziś o problemie odczuwania poziomu słonego smaku.   Słowo o smaku Ogromnie ważne w przypadku użycia soli w...

Więcej

Czas, główny składnik każdej zmiany

31.07.2018

Zmiana nawyków, też żywieniowych, dbanie o sylwetkę, zdrowie, kondycję, czy miliony innych ważnych kwestii, na których nam zależy, musi założyć ścisłą współpracę z czasem. Myślę o czasie, który dzieli nas od chwili zapadnięcia pomysłu i postanowienia, do momentu, gdy osiągamy zamierzony cel. Współcześnie – z niewiadomych przyczyn – wielu zwraca uwagę na czas tylko...

Więcej

Dieta zaczyna się w głowie

27.07.2018

Znasz to na pewno z własnego doświadczenia. Pewnie z milion razy obiecywałeś sobie, że od jutra zaczniesz dobrze jeść, rzucisz w diabły słodycze, papierosy, alkohol i kawę. Zaczniesz chodzić, nie wysługiwać się samochodem, czy autobusem, zaczniesz biegać, pływać, odkurzysz rower, czy rolki. Słowem – od jutra staniesz się innym człowiekiem. Aktywnym, pełnym pasji,...

Więcej

Gotowanie bez wody - fakt, czy...

11.07.2018

Gotowanie gotowaniu nierówne. Klasyczne gotowanie wydaje się być już przeżytkiem, jeśli spojrzeć na rozwijającą się technologię kuchenną i wiedzę na temat zdrowego żywienia. Nie ma sensu - z punktu widzenia logiki i wiedzy o zdrowym gotowaniu - moczyć kilku ziemniaków na codzienny obiad w 2 litrach wody. Wygotuje się z nich w ten sposób wszystko, co wartościowe....

Więcej

Dieta po zawale, czyli na co trzeba uważać

11.07.2018

Fachowcy z dziedziny żywienia, kardiolodzy i inni specjaliści żywo debatują, czy zawał jest już chorobą cywilizacyjną i swoistą „wizytówką” współczesności. Problem w tym, że coraz młodsi ludzie zapadają na zawał mięśnia sercowego. Zdarzają się przypadki nawet 20-kilku-latków, którzy przeszli ciężki zawał. Statystyki są coraz bardziej przerażające. Stres, złe...

Więcej