Jedz zdrowo

Zdrowe żywienie to niezwykle pojemne pojęcie. Chodzi tu nie tylko o logiczną, zbilansowaną dietę, rozumianą jako codzienne, zdrowe posiłki, ale i o ruch, rozsądne odchudzanie, unikanie – w miarę możliwości – słodyczy, modyfikowanych i przetworzonych produktów. Zdrowe żywienie dzieli się, m.in., na dietę dorosłych, dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży, czy ludzi cierpiących na przeróżne dolegliwości. Domowe, mądrze przemyślane i planowane posiłki potrafią zdziałać cuda – dzięki nim zapomnisz, co znaczą wizyty w aptece. Warto pamiętać, że to jednak cały styl życia, droga w jedną stronę, której trzeba się nauczyć i odpowiednio poświęcić. W tej przestrzeni znajdziesz czytelne, nie konieczne naukowe teksty i przemyślenia specjalisty z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych.

Łosoś w porach i cieście francuskim z...

09.11.2020

Przyszedł wreszcie czas na gotowanie w mistrzowskim wydaniu. Witajcie w pierwszym artykule, przepisie i filmie z serii „SPEC-Kuchnia”. Niedawno zapowiadaliśmy naszego pierwszego gotującego, Tomka Krasowskiego. Teraz czas przejść do akcji. Tomek zaproponował coś naprawdę intrygującego - swoją wariację na temat klasyki francuskiej kuchni, czyli łososia w cieście...

Więcej

Filety z indyka z sosem żurawinowym i...

25.10.2020

Indyk, czy kurczak, w zależności od tego, co lubisz, może być serwowany ze słodko-dymno-kwaśnym sosem żurawinowym z miodem, wędzoną papryką i octem balsamicznym. Dodaj do tego pieczone w mundurkach ziemniaczki z ziołami, a na pewno będziesz mieć kłopot, by doczekać obiadu. Wiemy, co mówimy, bo przyszło nam być w studio, gdy Anastazja w kolejnym odcinku swojego...

Więcej

Gulasz z bakłażana i ciecierzycy - przepis...

11.10.2020

Czy wiecie, że z bakłażana i cieciorki, zwanej też ciecierzycą, może powstać sycący, pyszny, bezmięsny gulasz? Wielu z nas tak zakręciło się w świecie smażenia, w uniwersum potraw z mięsami i na ich bazie, że zapomina o sezonowych warzywach. A to właśnie po nie trzeba sięgać, kiedy pojawiają się w sklepach. Nie przypływają do Polski z drugiego końca świata...

Więcej

Czy tanie miedziane naczynia są naprawdę...

11.10.2020

Poczucie bycia oszukanym na własne życzenie jest podwójnie dojmujące. Raz, że dałeś się oszukać, bo trafiłeś na „oszustliwca”, który Cię omotał (tego czasem nie trzeba się wstydzić, bo nad takim zabiegiem omotania pracują czasem całe działy speców), dwa, że ktoś oszukał Cię, bo mu na to pozwoliłeś. Tak kurczowo trzymałeś się jakiejś idei, w przypadku naszego...

Więcej

Cukinia faszerowana wieprzowiną - przepis...

26.09.2020

Spieszysz się z obiadem? Zapowiedzieli się na wieczór niespodziewani goście, a Ty późno kończysz pracę? Warto mieć pod ręką pyszny przepis na faszerowaną cukinię. Danie zrobisz szybko, a jego poziom trudności jest tak przyjazny, że nawet, jeśli gotujesz z doskoku, dasz sobie radę. Przy okazji potrawa jest doskonale sycąca, wyśmienicie smakuje, bo delikatny...

Więcej

Jedzonko szyte na miarę, czyli subtelne i...

13.09.2020

Niektórzy mówią, że rok 2020 to dla nich prawdziwy przełom. I w tym dobrym, i, niestety, czasem stresującym sensie. Nam udało się przeżyć do września tyle twórczych rewolucji, że czasem za nimi nie nadążamy. Jedną z najważniejszych, którymi chcemy się z Wami podzielić, jest startujący już niedługo program kulinarny „Jedzonko szyte na miarę”. Mamy nagrane kilka...

Więcej

Mordercza patelnia, czyli polska paranoja...

22.04.2020

Nasi Drodzy Czytający, zaczniemy dziś od pełnego pocieszenia zdania - dobrej jakości, nowoczesne patelnie klasy Premium i Super Premium NIE ZABIJAJĄ. Wbrew powszechnej opinii paranoików i szaleńców, którzy mierzą promieniowanie kosmiczne i odnoszą je do „promieniowania” materiału, z którego zrobiona jest patelnia, ten sprzęt bardzo, ale to bardzo, bardzo, bardzo,...

Więcej

Czy Twoje garnki na pewno gotują zdrowo?

21.02.2020

Wielu gotujących ciągle jeszcze nie myśli o tym, że to, w czym się gotuje, ma bardzo duży wpływ na jakość potraw i, co za tym idzie, oddziałuje na zdrowie. Nie ma tu jednak z czym dyskutować. Albo chcesz świetnie i zdrowo (co niezwykle istotne) gotować i tym samym musisz wyposażyć się w doskonałe naczynia, albo masz byle jaki sprzęt i Twoje gotowanie, choćbyś...

Więcej

Na tropie dobrej patelni -...

24.01.2020

Prośby, błagania i groźby odniosły wreszcie skutek. Na wyraźne życzenie setek naszych Klientów, rozmówców, widzów naszego kanału na YouTube, czytających nasze teksty, porady i recenzje, zaczynamy wielki przegląd patelni świata tego. Ale będziemy przyglądać się tylko patelniom z najwyższej półki. Niczym myśliwski ogar zjednoczony jakimś magicznym sposobem z agencją...

Więcej

Powolne wyciskanie soków - zdrowie w...

21.05.2019

Na szczęście mamy za sobą czasy, kiedy owoce były dostępne tylko w sezonie. Teraz można wybierać i przebierać wśród nich przez cały rok. Można też nawet w największe mrozy przygotować sobie pyszny, domowy sok. Choć powinno się pić sok kilka razy w tygodniu, to właśnie wiosna i lato sprzyjają podjęciu mądrej decyzji i sokowego wyzwania. Bo to jest prawdziwe...

Więcej

Jak dobrze i mądrze „odszkodliwić” sól

14.08.2018

Obecnie można kupić niemal każdy rodzaj i typ soli wydobywanej, czy pozyskiwanej różnymi metodami z najbardziej nawet egzotycznych zakątków świata. To rodzi pytanie, czy warto upierać się przy doprawianiu tylko jednym gatunkiem, czy typem soli? A może nadszedł czas, by odrzucić używanie pospolitej, warzonej, jodowanej soli, która nie ma w sobie za grosz wartości...

Więcej

Sprawdź, ile poziomów słonego smaku...

10.08.2018

Od czasu, kiedy problem zdrowego żywienia, zbilansowanej diety i świadomego gotowania stał się istotny i popularny, coraz więcej ludzi interesuje się kwestią dobrego i właściwego przyprawiania. Zacznijmy od całkowitych podstaw - czyli przyprawiania solą. Dziś o problemie odczuwania poziomu słonego smaku.   Słowo o smaku Ogromnie ważne w przypadku użycia soli w...

Więcej