Czy Twoje garnki na pewno gotują zdrowo?

Wielu gotujących ciągle jeszcze nie myśli o tym, że to, w czym się gotuje, ma bardzo duży wpływ na jakość potraw i, co za tym idzie, oddziałuje na zdrowie. Nie ma tu jednak z czym dyskutować. Albo chcesz świetnie i zdrowo (co niezwykle istotne) gotować i tym samym musisz wyposażyć się w doskonałe naczynia, albo masz byle jaki sprzęt i Twoje gotowanie, choćbyś stanął na głowie, tak, czy tak nie będzie dawać pożądanych efektów.

 

Kupujesz najlepsze produkty. A w czym gotujesz?

Teraz funkcjonuje bardzo mądry trend kupowania możliwie najlepszych produktów. Problem w tym, że wielu gotujących wkłada je do byle jakich naczyń, więc sens wydawania dużych pieniędzy na to, co zdrowe, jest żaden. Trzeba tu zachować równowagę i logikę - do gotowania zdrowych potraw potrzebne są też świetnej jakości naczynia. A że one są drogie, no cóż, producent tworzy je z najlepszych materiałów, które kosztują. Wchodzą tu w grę patenty, zaawansowane technologie, które służą wspieraniu zdrowia i dietetycznego gotowania. Dobre naczynia nie wywołują alergii, chorób, nie szkodzą, a pomagają w utrzymaniu odpowiedniej diety. Ale w przypadku dobrej jakości naczyń trzeba zgodzić się na wyższe, niż normalnie, ceny.

 

Telefon, czy torebka nie zadba o Twoje zdrowie

W Polsce nadal funkcjonuje przekonanie, że samochód, telefon, zegarek, torebka, sukienka, itp. mogą być drogie. Ale kiedy ktoś widzi drogi sprzęt kuchenny - nóż, patelnie, czy garnek, dostaje palpitacji serca i pierwszym, co robi, jest atak na sprzedającego i producenta, którzy chcą biedaka ze skóry obrać.

W takim razie trzeba byłoby już teraz zacząć atakować apteki, do których regularnie będziesz za 20-30 lat chadzał, bo Twoje zdrowie nie wydoli, gdy będziesz gotował w nędznej jakości naczyniach. Smutna prawda, ale słabej jakości sprzęt kuchenny, produkowany bez certyfikatów, bez kontroli, z nędznych materiałów wydziela do gotowanego w nim jedzenia masę szkodliwych substancji. I nie ma się tu co oburzać, bo tanie to, w przypadku tego, w czym się gotuje, smaży, czy piecze, jest w 99% przypadków nędzne i takim zostanie.

 

 

Trend dobrego jedzenia jeszcze nie idzie w parze z dobrymi naczyniami

Ludzie gotują coraz lepiej, ciekawiej, dzielą się przepisami i swoją pasją. I to jest fantastyczne. Ale jeśli masz stare naczynia, czy kupujesz to, co tanie, czy najtańsze, musisz liczyć się z tym, że nie uzyskasz faktycznie zdrowego jedzenia. Oglądamy na YT mnóstwo filmów, programów kulinarnych, oglądamy zdjęcia blogerów, czy portale społecznościowe, gdzie ludzie pokazują, co ugotowali. Bardzo często pokazują też, w czym gotowali. I wtedy jeży się włos na głowie.

Sprzęt - dobre garnki, patelnie i świetnie noże - to ciągle jeszcze biała plama na polskiej mapie wyposażenia kuchni. Wydaje się krocie na meble do kuchni, piekarniki, kuchenki, ekspresy do kawy. A to, co faktycznie pozwoli zadbać  o zdrowie, okazuje się być najmniej istotne.

 

Ludzie orientują się, kiedy jest już za późno

Psychologowie mówią o tym już od wieków - człowiek reaguje, gdy się coś posypie. Dlatego bardzo wielu zaopatrujących się w naprawdę dobry, dbający o zdrowie sprzęt kuchenny, z reguły ma za sobą jakieś zdrowotne starcia i perturbacje. Może trzeba przeżyć sporo złego, przecierpieć swoje, dowiedzieć się, że zdrowie, a czasem nawet i życie wisi na włosku, by dojść do mądrych wniosków.

 

Dział PR Grupy NasTroje

Zdjęcia: Staub

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

Artykuły powiązane

Silvinox i zawsze srebrzysto-biała stal...

06.05.2015

Przekleństwem gotujących w stalowych naczyniach jest kuchnia gazowa. I to nie z racji iście żółwiego tempa, w którym garnek, czy patelnia nagrzeją się, by były zdatne do użytku, ale, z powodu brudzącego dno i ścianki naczyń gazu. Gaz, jako paliwo - ze stalą się, wyjątkowo - nie lubią. Nikogo, kto gotuje na kuchence gazowej, nie trzeba o tym przekonywać. Stalowe...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Naczynia, niczym prom kosmiczny -...

22.02.2016

Linia naczyń Atlantis, belgijskiej marki Demeyere jest doskonałym pomysłem dla tych, którzy cenią sobie zaawansowane technologie i profesjonalne rozwiązania w kuchni. Gotowanie, czy smażenie przy użyciu zjawiskowych garnków i patelni Demeyere w niczym nie przypomina gotowania, czy smażenia na tradycyjnej, znanej nam stali nierdzewnej.     Piękna,...

Więcej

Wiek pary, wiek smaku

13.07.2016

Zdrowe jedzenie z roku na rok przyciąga coraz większą uwagę. Rośnie nasza świadomość kulinarna, dlatego chcemy jeść coraz smaczniej, ale też gotować pod kątem naszych zdrowotnych preferencji. O skuteczności kuchennych rewolucji decyduje nie tylko wybór optymalnej diety, ale również selekcja perfekcyjnych naczyń.   Gotowanie na parze powinno być obowiązkowe...

Więcej

Bądź czujny, kupuj z głową!

14.10.2016

O ile kupno garnka lub patelni nie jest w dzisiejszych czasach żadnym problem, o tyle umiejętności wyboru wysokiej jakości naczyń spośród tysięcy tanich imitacji jest już prawdziwą sztuką. Każdy, kto zamierza nabyć dobry garnek lub spełniającą wymagania patelnię, powinien zwracać uwagę na kilka ważnych elementów. Jeśli zdać się na podpowiedzi kuszącego ceną...

Więcej

Przejdź do galerii