Czy Twoje garnki na pewno gotują zdrowo?

Wielu gotujących ciągle jeszcze nie myśli o tym, że to, w czym się gotuje, ma bardzo duży wpływ na jakość potraw i, co za tym idzie, oddziałuje na zdrowie. Nie ma tu jednak z czym dyskutować. Albo chcesz świetnie i zdrowo (co niezwykle istotne) gotować i tym samym musisz wyposażyć się w doskonałe naczynia, albo masz byle jaki sprzęt i Twoje gotowanie, choćbyś stanął na głowie, tak, czy tak nie będzie dawać pożądanych efektów.

 

Kupujesz najlepsze produkty. A w czym gotujesz?

Teraz funkcjonuje bardzo mądry trend kupowania możliwie najlepszych produktów. Problem w tym, że wielu gotujących wkłada je do byle jakich naczyń, więc sens wydawania dużych pieniędzy na to, co zdrowe, jest żaden. Trzeba tu zachować równowagę i logikę - do gotowania zdrowych potraw potrzebne są też świetnej jakości naczynia. A że one są drogie, no cóż, producent tworzy je z najlepszych materiałów, które kosztują. Wchodzą tu w grę patenty, zaawansowane technologie, które służą wspieraniu zdrowia i dietetycznego gotowania. Dobre naczynia nie wywołują alergii, chorób, nie szkodzą, a pomagają w utrzymaniu odpowiedniej diety. Ale w przypadku dobrej jakości naczyń trzeba zgodzić się na wyższe, niż normalnie, ceny.

 

Telefon, czy torebka nie zadba o Twoje zdrowie

W Polsce nadal funkcjonuje przekonanie, że samochód, telefon, zegarek, torebka, sukienka, itp. mogą być drogie. Ale kiedy ktoś widzi drogi sprzęt kuchenny - nóż, patelnie, czy garnek, dostaje palpitacji serca i pierwszym, co robi, jest atak na sprzedającego i producenta, którzy chcą biedaka ze skóry obrać.

W takim razie trzeba byłoby już teraz zacząć atakować apteki, do których regularnie będziesz za 20-30 lat chadzał, bo Twoje zdrowie nie wydoli, gdy będziesz gotował w nędznej jakości naczyniach. Smutna prawda, ale słabej jakości sprzęt kuchenny, produkowany bez certyfikatów, bez kontroli, z nędznych materiałów wydziela do gotowanego w nim jedzenia masę szkodliwych substancji. I nie ma się tu co oburzać, bo tanie to, w przypadku tego, w czym się gotuje, smaży, czy piecze, jest w 99% przypadków nędzne i takim zostanie.

 

 

Trend dobrego jedzenia jeszcze nie idzie w parze z dobrymi naczyniami

Ludzie gotują coraz lepiej, ciekawiej, dzielą się przepisami i swoją pasją. I to jest fantastyczne. Ale jeśli masz stare naczynia, czy kupujesz to, co tanie, czy najtańsze, musisz liczyć się z tym, że nie uzyskasz faktycznie zdrowego jedzenia. Oglądamy na YT mnóstwo filmów, programów kulinarnych, oglądamy zdjęcia blogerów, czy portale społecznościowe, gdzie ludzie pokazują, co ugotowali. Bardzo często pokazują też, w czym gotowali. I wtedy jeży się włos na głowie.

Sprzęt - dobre garnki, patelnie i świetnie noże - to ciągle jeszcze biała plama na polskiej mapie wyposażenia kuchni. Wydaje się krocie na meble do kuchni, piekarniki, kuchenki, ekspresy do kawy. A to, co faktycznie pozwoli zadbać  o zdrowie, okazuje się być najmniej istotne.

 

Ludzie orientują się, kiedy jest już za późno

Psychologowie mówią o tym już od wieków - człowiek reaguje, gdy się coś posypie. Dlatego bardzo wielu zaopatrujących się w naprawdę dobry, dbający o zdrowie sprzęt kuchenny, z reguły ma za sobą jakieś zdrowotne starcia i perturbacje. Może trzeba przeżyć sporo złego, przecierpieć swoje, dowiedzieć się, że zdrowie, a czasem nawet i życie wisi na włosku, by dojść do mądrych wniosków.

 

Dział PR Grupy NasTroje

Zdjęcia: Staub

Szukaj nas tutaj:

 

Artykuły powiązane

Garnki z kolorowego żeliwa - nowy wymiar...

11.03.2015

Przebogaty świat kulinariów, naczyń, patelni, brytfann byłby skromny i, jakościowo bardzo ograniczony, gdyby nie gościły w nim kolorowe, żeliwne naczynia z Francji. Utarło się mówić, że Francuzi robią najlepsze żeliwne naczynia na świecie i trudno z tym przekonaniem polemizować. Wystarczy rzut oka na olbrzymią ofertę dwóch marek, na pewno w świecie żeliwa...

Więcej

Jego bazyliowa doskonałość

17.03.2015

Gotowanie w żeliwie ma w sobie coś z magii. Garnki z naturalnego żeliwa przypominają kotły czarnoksiężnika, w których przyrządzał magiczne eliksiry. Ich czerń wydaje się skrywać w sobie tajemnice, którą odkryć mogą jedynie wybrani. Z kolei kolorowe żeliwo prezentuje się niezwykle bajkowo - cieszy oczy soczystą barwą i pięknym połyskiem emalii. Spośród wielu...

Więcej

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w...

Więcej

Pół godziny, które zmienia jakość życia

05.04.2015

Tysiąc spraw na głowie, gonitwa myśli, zadania do wykonania, nowe wyzwania. Tłok, korki, spotkania służbowe, zakupy, małe i większe problemy. Codzienność każdego z nas. Po całym dniu marzymy już tylko o tym, by położyć się spać, na chwilę zapomnieć o otaczającym nas świecie. Następnego dnia budzimy się rano i rozpoczynamy kolejny wyścig z czasem, ludźmi,...

Więcej

Stal XXI wieku - patelnie Demeyere

05.04.2015

Zawodowo jestem związany z kuchnią, kulinariami i technologiami kuchennymi od lat 90-tych XX wieku. Przez wiele lat obcowania z doskonałym, kuchennym sprzętem nie tylko stałem się jego orędownikiem, ale też – przez mnóstwo testów i eksperymentów – dowiedziałem się o nim więcej, niż niejeden zawodowo gotujący. Stąd jestem przekonany, że, dzieląc się własną wiedzą i...

Więcej

Przejdź do galerii