Wielu gotujących ciągle jeszcze nie myśli o tym, że to, w czym się gotuje, ma bardzo duży wpływ na jakość potraw i, co za tym idzie, oddziałuje na zdrowie. Nie ma tu jednak z czym dyskutować. Albo chcesz świetnie i zdrowo (co niezwykle istotne) gotować i tym samym musisz wyposażyć się w doskonałe naczynia, albo masz byle jaki sprzęt i Twoje gotowanie, choćbyś stanął na głowie, tak, czy tak nie będzie dawać pożądanych efektów.
Kupujesz najlepsze produkty. A w czym gotujesz?
Teraz funkcjonuje bardzo mądry trend kupowania możliwie najlepszych produktów. Problem w tym, że wielu gotujących wkłada je do byle jakich naczyń, więc sens wydawania dużych pieniędzy na to, co zdrowe, jest żaden. Trzeba tu zachować równowagę i logikę - do gotowania zdrowych potraw potrzebne są też świetnej jakości naczynia. A że one są drogie, no cóż, producent tworzy je z najlepszych materiałów, które kosztują. Wchodzą tu w grę patenty, zaawansowane technologie, które służą wspieraniu zdrowia i dietetycznego gotowania. Dobre naczynia nie wywołują alergii, chorób, nie szkodzą, a pomagają w utrzymaniu odpowiedniej diety. Ale w przypadku dobrej jakości naczyń trzeba zgodzić się na wyższe, niż normalnie, ceny.
Telefon, czy torebka nie zadba o Twoje zdrowie
W Polsce nadal funkcjonuje przekonanie, że samochód, telefon, zegarek, torebka, sukienka, itp. mogą być drogie. Ale kiedy ktoś widzi drogi sprzęt kuchenny - nóż, patelnie, czy garnek, dostaje palpitacji serca i pierwszym, co robi, jest atak na sprzedającego i producenta, którzy chcą biedaka ze skóry obrać.
W takim razie trzeba byłoby już teraz zacząć atakować apteki, do których regularnie będziesz za 20-30 lat chadzał, bo Twoje zdrowie nie wydoli, gdy będziesz gotował w nędznej jakości naczyniach. Smutna prawda, ale słabej jakości sprzęt kuchenny, produkowany bez certyfikatów, bez kontroli, z nędznych materiałów wydziela do gotowanego w nim jedzenia masę szkodliwych substancji. I nie ma się tu co oburzać, bo tanie to, w przypadku tego, w czym się gotuje, smaży, czy piecze, jest w 99% przypadków nędzne i takim zostanie.
Trend dobrego jedzenia jeszcze nie idzie w parze z dobrymi naczyniami
Ludzie gotują coraz lepiej, ciekawiej, dzielą się przepisami i swoją pasją. I to jest fantastyczne. Ale jeśli masz stare naczynia, czy kupujesz to, co tanie, czy najtańsze, musisz liczyć się z tym, że nie uzyskasz faktycznie zdrowego jedzenia. Oglądamy na YT mnóstwo filmów, programów kulinarnych, oglądamy zdjęcia blogerów, czy portale społecznościowe, gdzie ludzie pokazują, co ugotowali. Bardzo często pokazują też, w czym gotowali. I wtedy jeży się włos na głowie.
Sprzęt - dobre garnki, patelnie i świetnie noże - to ciągle jeszcze biała plama na polskiej mapie wyposażenia kuchni. Wydaje się krocie na meble do kuchni, piekarniki, kuchenki, ekspresy do kawy. A to, co faktycznie pozwoli zadbać o zdrowie, okazuje się być najmniej istotne.
Ludzie orientują się, kiedy jest już za późno
Psychologowie mówią o tym już od wieków - człowiek reaguje, gdy się coś posypie. Dlatego bardzo wielu zaopatrujących się w naprawdę dobry, dbający o zdrowie sprzęt kuchenny, z reguły ma za sobą jakieś zdrowotne starcia i perturbacje. Może trzeba przeżyć sporo złego, przecierpieć swoje, dowiedzieć się, że zdrowie, a czasem nawet i życie wisi na włosku, by dojść do mądrych wniosków.
Dział PR Grupy NasTroje
Zdjęcia: Staub
Szukaj nas tutaj: