Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię - spostrzeżenia specjalisty

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.

 

Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu

Problem w tym, że wielu ciągle nie pamięta, że istotą rzeczy jest również dobry sprzęt kuchenny, czyli garnki, patelnie, noże, czy deski do krojenia lub utensylia. To on pomaga dbać o zdrowie, on sprawi, że po latach nie będziemy stałymi gośćmi apteki. Doskonałe noże i garnki stoją na pierwszej linii frontu – od nich się wszystko zaczyna. Niemniej – tylko świadomi fakt akceptują.

 

Staub wyposaża każdą kuchnię w najlepsze technologie

 

Sprzęt kuchenny, który szkodzi

Ktoś wykosztuje się na bardzo drogie meble i sprzęt elektryczny, a potem przez lata gotuje w aluminium, teflonie, albo naczyniach, które – mimo rozlicznych zapewnień producentów – nie spełniają żadnych norm odnośnie nieemitowania szkodliwych substancji w czasie przygotowywania posiłków. Ale, ostatecznie, jeśli ma się ładną kuchnię, taki detal nie robi już różnicy (nie sposób nie być złośliwym). Wiem, z doświadczenia, jak to wygląda. Mam takie przypadki w rodzinie. Dom kosztował blisko milion, wyposażenie kuchni, czyli to, co najważniejsze, zostało w spadku po babci – obłazi z emalii, ale gotować nadal gotuje.

 

Garnki gratis przy zakupie mebli - interes życia!

Stało się, niestety, dość powszechnym, że niektóre studia kuchenne, oferujące meble na wymiar, walcząc o klienta i zarobek, proponują zestawy przeróżnych naczyń, uzupełniając nimi swoją ofertę. Jako wnikliwy obserwator, specjalista z zakresu technik i technologii kulinarnych, śledzę te trendy i z przerażeniem widzę, że gigantyczna ilość tych sklepów oferuje mało świadomym kupującym sprzęt najgorszego sortu.

Nie udało mi się spotkać tam nikogo, kto zawodowo byłby przygotowany do doradztwa – dobierania naczyń pod kątem diety, preferencji kulinarnych, czy ewentualnych problemów zdrowotnych. W Polsce nadal niewielu zwraca na to uwagę – w kwestii sprzętu kuchennego radzić może każdy. W świecie, co bardziej świadomi sprzedawcy, znają się na tym.

 

Wyśmienite noże Miyabi pozwolą na nowo odkryć krojenie

 

Bo mi kolor garnka do kuchni nie pasuje!

I jeszcze jedno kuriozum – dobieranie sprzętu kuchennego pod kątem li tylko designu, czy koloru. W tym przodują szczególnie, niestety, panie. Zdrowe, czy nie, istotny jest kolor. Problem, że dobry wygląd, czy ładny kolor, nie gwarantują od razu super dobrych technologii. Producenci robią, co chcą, piszą, co im ślina na język przyniesie lub dział PR zmyśli i jest ok.

 

Tajemne zakupy

Na koniec coś, z czym pogodzić się ciężko. Zdarzają mi się, niestety, rozmowy z Klientami, którzy muszą ukrywać przed rodziną koszt zakupu dobrych naczyń, czy noży. Wymaga to iście cyrkowych akrobacji, by przesłać towar komuś z rodziny, kto będzie trzymał sztamę i nie odezwie się słowem na temat kosztów takiej „fanaberii”. Zdarza się to często w rodzinach, które bez mrugnięcia okiem wydały majątek na meble, czy elektryczny sprzęt do kuchni.

 

Staub i Demeyere w kuchni i wszystko jest w najlepszym porządku

 

Im mniejsza cena, tym lepiej. W końcu w tym się tylko gotuje

Smutna jest konkluzja tego wszystkiego – cena, oczywiście, jak najniższa, nadal jest elementem wiodącym, priorytetowym w przypadku zakupu naczyń, czy noży. Ciągle jakiś niewielki ułamek procenta Polaków zdaje sobie sprawę, że nie tylko smażenie na gigantycznej ilości tłuszczu (powszechna zgroza rodaków) doprowadza do różnych chorób, czy powikłań. Nędznej jakości naczynia stworzą nędznej jakości posiłek – niezależnie od tego, jak dobrych produktów na początku się użyło. Plus – sama, nawet najlepsza, płyta indukcyjna, czy zjawiskowy piekarnik sprawy nie uratują. Bez dobrych naczyń i noży ni rusz.

 

Żeby nie było, że narzekam, a niczego nie radzę, w najbliższym czasie podpowiem, co można wybrać, by gotować zdrowo, smacznie i sensownie. Od raz odpierając ataki – tak, będę mówił o drogim, ale wypróbowanym sprzęcie producentów, którzy uczyli świat gotować.

PS – Tekst ilustrują piękne (drogie i markowe) naczynia. Nie koniecznie w pięknej, drogiej i markowej kuchni prezentowane.

 

 

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Demeyere, Staub, Zwilling

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

Artykuły powiązane

Silvinox i zawsze srebrzysto-biała stal...

06.05.2015

Przekleństwem gotujących w stalowych naczyniach jest kuchnia gazowa. I to nie z racji iście żółwiego tempa, w którym garnek, czy patelnia nagrzeją się, by były zdatne do użytku, ale, z powodu brudzącego dno i ścianki naczyń gazu. Gaz, jako paliwo - ze stalą się, wyjątkowo - nie lubią. Nikogo, kto gotuje na kuchence gazowej, nie trzeba o tym przekonywać. Stalowe...

Więcej

Naczynia, niczym prom kosmiczny -...

22.02.2016

Linia naczyń Atlantis, belgijskiej marki Demeyere jest doskonałym pomysłem dla tych, którzy cenią sobie zaawansowane technologie i profesjonalne rozwiązania w kuchni. Gotowanie, czy smażenie przy użyciu zjawiskowych garnków i patelni Demeyere w niczym nie przypomina gotowania, czy smażenia na tradycyjnej, znanej nam stali nierdzewnej.     Piękna,...

Więcej

Wiek pary, wiek smaku

13.07.2016

Zdrowe jedzenie z roku na rok przyciąga coraz większą uwagę. Rośnie nasza świadomość kulinarna, dlatego chcemy jeść coraz smaczniej, ale też gotować pod kątem naszych zdrowotnych preferencji. O skuteczności kuchennych rewolucji decyduje nie tylko wybór optymalnej diety, ale również selekcja perfekcyjnych naczyń.   Gotowanie na parze powinno być obowiązkowe...

Więcej

Bądź czujny, kupuj z głową!

14.10.2016

O ile kupno garnka lub patelni nie jest w dzisiejszych czasach żadnym problem, o tyle umiejętności wyboru wysokiej jakości naczyń spośród tysięcy tanich imitacji jest już prawdziwą sztuką. Każdy, kto zamierza nabyć dobry garnek lub spełniającą wymagania patelnię, powinien zwracać uwagę na kilka ważnych elementów. Jeśli zdać się na podpowiedzi kuszącego ceną...

Więcej

Gotowanie bez wody - fakt, czy...

11.07.2018

Gotowanie gotowaniu nierówne. Klasyczne gotowanie wydaje się być już przeżytkiem, jeśli spojrzeć na rozwijającą się technologię kuchenną i wiedzę na temat zdrowego żywienia. Nie ma sensu - z punktu widzenia logiki i wiedzy o zdrowym gotowaniu - moczyć kilku ziemniaków na codzienny obiad w 2 litrach wody. Wygotuje się z nich w ten sposób wszystko, co wartościowe....

Więcej

Przejdź do galerii