Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię - spostrzeżenia specjalisty

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.

 

Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu

Problem w tym, że wielu ciągle nie pamięta, że istotą rzeczy jest również dobry sprzęt kuchenny, czyli garnki, patelnie, noże, czy deski do krojenia lub utensylia. To on pomaga dbać o zdrowie, on sprawi, że po latach nie będziemy stałymi gośćmi apteki. Doskonałe noże i garnki stoją na pierwszej linii frontu – od nich się wszystko zaczyna. Niemniej – tylko świadomi fakt akceptują.

 

Staub wyposaża każdą kuchnię w najlepsze technologie

 

Sprzęt kuchenny, który szkodzi

Ktoś wykosztuje się na bardzo drogie meble i sprzęt elektryczny, a potem przez lata gotuje w aluminium, teflonie, albo naczyniach, które – mimo rozlicznych zapewnień producentów – nie spełniają żadnych norm odnośnie nieemitowania szkodliwych substancji w czasie przygotowywania posiłków. Ale, ostatecznie, jeśli ma się ładną kuchnię, taki detal nie robi już różnicy (nie sposób nie być złośliwym). Wiem, z doświadczenia, jak to wygląda. Mam takie przypadki w rodzinie. Dom kosztował blisko milion, wyposażenie kuchni, czyli to, co najważniejsze, zostało w spadku po babci – obłazi z emalii, ale gotować nadal gotuje.

 

Garnki gratis przy zakupie mebli - interes życia!

Stało się, niestety, dość powszechnym, że niektóre studia kuchenne, oferujące meble na wymiar, walcząc o klienta i zarobek, proponują zestawy przeróżnych naczyń, uzupełniając nimi swoją ofertę. Jako wnikliwy obserwator, specjalista z zakresu technik i technologii kulinarnych, śledzę te trendy i z przerażeniem widzę, że gigantyczna ilość tych sklepów oferuje mało świadomym kupującym sprzęt najgorszego sortu.

Nie udało mi się spotkać tam nikogo, kto zawodowo byłby przygotowany do doradztwa – dobierania naczyń pod kątem diety, preferencji kulinarnych, czy ewentualnych problemów zdrowotnych. W Polsce nadal niewielu zwraca na to uwagę – w kwestii sprzętu kuchennego radzić może każdy. W świecie, co bardziej świadomi sprzedawcy, znają się na tym.

 

Wyśmienite noże Miyabi pozwolą na nowo odkryć krojenie

 

Bo mi kolor garnka do kuchni nie pasuje!

I jeszcze jedno kuriozum – dobieranie sprzętu kuchennego pod kątem li tylko designu, czy koloru. W tym przodują szczególnie, niestety, panie. Zdrowe, czy nie, istotny jest kolor. Problem, że dobry wygląd, czy ładny kolor, nie gwarantują od razu super dobrych technologii. Producenci robią, co chcą, piszą, co im ślina na język przyniesie lub dział PR zmyśli i jest ok.

 

Tajemne zakupy

Na koniec coś, z czym pogodzić się ciężko. Zdarzają mi się, niestety, rozmowy z Klientami, którzy muszą ukrywać przed rodziną koszt zakupu dobrych naczyń, czy noży. Wymaga to iście cyrkowych akrobacji, by przesłać towar komuś z rodziny, kto będzie trzymał sztamę i nie odezwie się słowem na temat kosztów takiej „fanaberii”. Zdarza się to często w rodzinach, które bez mrugnięcia okiem wydały majątek na meble, czy elektryczny sprzęt do kuchni.

 

Staub i Demeyere w kuchni i wszystko jest w najlepszym porządku

 

Im mniejsza cena, tym lepiej. W końcu w tym się tylko gotuje

Smutna jest konkluzja tego wszystkiego – cena, oczywiście, jak najniższa, nadal jest elementem wiodącym, priorytetowym w przypadku zakupu naczyń, czy noży. Ciągle jakiś niewielki ułamek procenta Polaków zdaje sobie sprawę, że nie tylko smażenie na gigantycznej ilości tłuszczu (powszechna zgroza rodaków) doprowadza do różnych chorób, czy powikłań. Nędznej jakości naczynia stworzą nędznej jakości posiłek – niezależnie od tego, jak dobrych produktów na początku się użyło. Plus – sama, nawet najlepsza, płyta indukcyjna, czy zjawiskowy piekarnik sprawy nie uratują. Bez dobrych naczyń i noży ni rusz.

 

Żeby nie było, że narzekam, a niczego nie radzę, w najbliższym czasie podpowiem, co można wybrać, by gotować zdrowo, smacznie i sensownie. Od raz odpierając ataki – tak, będę mówił o drogim, ale wypróbowanym sprzęcie producentów, którzy uczyli świat gotować.

PS – Tekst ilustrują piękne (drogie i markowe) naczynia. Nie koniecznie w pięknej, drogiej i markowej kuchni prezentowane.

 

 

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Demeyere, Staub, Zwilling

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

Artykuły powiązane

Garnki z kolorowego żeliwa - nowy wymiar...

11.03.2015

Przebogaty świat kulinariów, naczyń, patelni, brytfann byłby skromny i, jakościowo bardzo ograniczony, gdyby nie gościły w nim kolorowe, żeliwne naczynia z Francji. Utarło się mówić, że Francuzi robią najlepsze żeliwne naczynia na świecie i trudno z tym przekonaniem polemizować. Wystarczy rzut oka na olbrzymią ofertę marki Staub - na pewno w świecie żeliwa jednej z...

Więcej

Jego bazyliowa doskonałość

17.03.2015

Gotowanie w żeliwie ma w sobie coś z magii. Garnki z naturalnego żeliwa przypominają kotły czarnoksiężnika, w których przyrządzał magiczne eliksiry. Ich czerń wydaje się skrywać w sobie tajemnice, którą odkryć mogą jedynie wybrani. Z kolei kolorowe żeliwo prezentuje się niezwykle bajkowo - cieszy oczy soczystą barwą i pięknym połyskiem emalii. Spośród wielu...

Więcej

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w...

Więcej

Pół godziny, które zmienia jakość życia

05.04.2015

Tysiąc spraw na głowie, gonitwa myśli, zadania do wykonania, nowe wyzwania. Tłok, korki, spotkania służbowe, zakupy, małe i większe problemy. Codzienność każdego z nas. Po całym dniu marzymy już tylko o tym, by położyć się spać, na chwilę zapomnieć o otaczającym nas świecie. Następnego dnia budzimy się rano i rozpoczynamy kolejny wyścig z czasem, ludźmi,...

Więcej

Przejdź do galerii