Linia naczyń Atlantis, belgijskiej marki Demeyere jest doskonałym pomysłem dla tych, którzy cenią sobie zaawansowane technologie i profesjonalne rozwiązania w kuchni. Gotowanie, czy smażenie przy użyciu zjawiskowych garnków i patelni Demeyere w niczym nie przypomina gotowania, czy smażenia na tradycyjnej, znanej nam stali nierdzewnej.
Piękna, srebrzysto-biała stal
Mające aż 30 lat gwarancji naczynia, wykonane są ze stali szlachetnej, która w skomplikowanym procesie produkcji pozbawiana jest mikroelementów żelaza, dzięki czemu przez lata pozostaje srebrzysto-biała. Z kolei kute, masywne uchwyty, spawane próżniowo ze ściankami naczyń nie pozwolą, by między nie a ścianki dostała się woda, czy – co istotne – brud oraz bakterie.
7-warstwowy mocarz
Niezwykła jest również konstrukcja den w naczyniach linii Atlantis marki Demeyere, które stworzone są z aż 7 warstw materiałów i stopów hermetycznie ze sobą złączonych - stali szlachetnej, srebra i miedzi - dlatego doskonale się nagrzewają i utrzymują ciepło. Garnki są odporne na przegrzanie aż do 600 stopni Celsjusza, gdzie tradycyjna stal już w około 280 stopniach zaczyna się odkształcać i zmieniać kolor.
Moc patelni Atlantis
Patelnie linii Atlantis, marki Demeyere, dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii 7-PlyMaterial® są niezwykle sztywne, odporne na wypaczenia i, co za tym idzie, nieprawdopodobnie wręcz wytrzymałe oraz, co specyficzne i zjawiskowe w przypadku stali – pozwalają na smażenie bez użycia tłuszczu. Nadzwyczajne jest, że smażone w ten sposób potrawy nie przywierają do opatentowanych powierzchni patelni.
Linia Atlantis marki Demeyere łączy w sobie nowe technologie z ergonomią i ekonomicznością. Dowodem na to jest nadzwyczaj efektywna dystrybucja ciepła – po nagrzaniu patelni, czy garnka wszelkie źródła ciepła stają się wręcz zbędne.
Dodatkowo - doskonale zaprojektowane patelnie pozwalają w tym samym czasie identycznie obsmażyć mięso leżące zarówno na ich środku, jak i to przylegające do brzegów. To też nie jest sprawa oczywista w przypadku każdej stalowej patelni. Patelnie słabej jakości szybko się przegrzewają na środku (przypiekając mięsa), a nie nagrzewając się odpowiednio na brzegach, nie pozwalają z kolei wystarczająco dosmażyć mięs, ryb, czy warzyw.
Minimum energii, maksimum efektów
Dzięki różnorodnym, opracowywanym przez dekady technologiom naczynia Atlantis korzystają ze zakumulowanego ciepła, w efekcie czego wręcz gotują niemal samodzielnie na najmniejszej mocy palnika. Pozwalają też, dzięki wyśmienicie przylegającym pokrywkom, na gotowanie bez wody (wystarczy jej tyle, ile zebrało się na opłukanych ziemniakach włożonych do garnka).
Dział PR Grupy Nas Troje
Konsultacja – Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
Zdjęcia: Demeyere
Szukaj nas tutaj: