Silvinox i zawsze srebrzysto-biała stal naczyń Demeyere

Przekleństwem gotujących w stalowych naczyniach jest kuchnia gazowa. I to nie z racji iście żółwiego tempa, w którym garnek, czy patelnia nagrzeją się, by były zdatne do użytku, ale, z powodu brudzącego dno i ścianki naczyń gazu. Gaz, jako paliwo - ze stalą się, wyjątkowo - nie lubią. Nikogo, kto gotuje na kuchence gazowej, nie trzeba o tym przekonywać. Stalowe naczynia błękitnieją, przybierają dość odrażającą żółtą barwę, są poplamione i bardzo nieestetyczne. Efekt? Trzeba wiecznie siedzieć i szorować gary, niczym współczesny Kopciuszek. Tak, jakbyśmy nie mieli nic lepszego do zrobienia. Choć, jak się okazuje, niektórzy wykorzystali konieczność czyszczenia stali po kontakcie z gazem ziemnym dość odkrywczo. Znajoma każe szorować i polerować stalowe garnki i patelnie mężowi, kiedy ten popełni jakieś domowe faux pas. To chyba jedyna zaleta wynikająca z brudnych stalowych naczyń – stają się przyrządem kuchennej Inkwizycji.

 

Zawsze idealne, pięknie, czyste i estetyczne naczynia belgijskiej marki Demeyere

 

Srebrzysta stal Silvinox marki Demeyere

Szczęściem, ludzka wynalazczość nie zna granic, a człowiek chętnie zaprzecza temu, co od lat ustalone. Stal, drodzy Państwo, nie musi się brudzić. Może być przez całe dekady srebrzysto-biała, bez plam, zacieków i przebarwień. Nie trzeba do tego stada Kopciuszków, ukrzywdzonych mężów, czy hektolitrów płynów do polerowania stali. Wystarczy za to… stalowy garnek, patelnia, czy wok belgijskiej marki Demeyere.

To jedyny producent na świecie, który już w latach 60-tych ubiegłego wieku pokonał wszystkie ograniczenia stali szlachetnej. 

Jeden z ciekawszych patentów, dotyczący obróbki stali szlachetnej, to Demeyerowski wynalazek - Silvinox. Demeyere stworzyło elektrochemiczny proces obróbki stali szlachetnej, który polega na tym, że wydobywa się z niej mikroelementy żelaza odpowiedzialne za utlenianie stali i jej zmianę barwy. Kiedy nie ma żelaza w naczyniach ze stali – nie ma brudu i przebarwień, czy plam.

 

Demeyere opatentowała technologię Silvinox, dzięki które stalowe naczynia są zawsze srebrzyste

 

Niezwykle długa gwarancja stalowych naczyń Demeyere

Niezwykłe jest, że przez całe dekady naczynia Demeyere - co nadzwyczajne, mające aż 30 lat gwarancji w przypadku zastosowań domowych i aż 10 lat w sytuacji, gdy wykorzystywane są w kuchniach profesjonalnych, nie pożółkną. Będą zawsze srebrzysto-białe. 

Nadzwyczajne jest, że stara, znana i zdawałoby się niereformowalna już stal szlachetna przybiera kompletnie nowe oblicze, może zachwycać przez całe lata swoją estetyką i elegancją i nie bać się kuchni gazowej, która tym naczyniom nijak nie jest w stanie zaszkodzić.

 

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Demeyere

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Naczynia, niczym prom kosmiczny -...

22.02.2016

Linia naczyń Atlantis, belgijskiej marki Demeyere jest doskonałym pomysłem dla tych, którzy cenią sobie zaawansowane technologie i profesjonalne rozwiązania w kuchni. Gotowanie, czy smażenie przy użyciu zjawiskowych garnków i patelni Demeyere w niczym nie przypomina gotowania, czy smażenia na tradycyjnej, znanej nam stali nierdzewnej.     Piękna,...

Więcej

Wiek pary, wiek smaku

13.07.2016

Zdrowe jedzenie z roku na rok przyciąga coraz większą uwagę. Rośnie nasza świadomość kulinarna, dlatego chcemy jeść coraz smaczniej, ale też gotować pod kątem naszych zdrowotnych preferencji. O skuteczności kuchennych rewolucji decyduje nie tylko wybór optymalnej diety, ale również selekcja perfekcyjnych naczyń.   Gotowanie na parze powinno być obowiązkowe...

Więcej

Bądź czujny, kupuj z głową!

14.10.2016

O ile kupno garnka lub patelni nie jest w dzisiejszych czasach żadnym problem, o tyle umiejętności wyboru wysokiej jakości naczyń spośród tysięcy tanich imitacji jest już prawdziwą sztuką. Każdy, kto zamierza nabyć dobry garnek lub spełniającą wymagania patelnię, powinien zwracać uwagę na kilka ważnych elementów. Jeśli zdać się na podpowiedzi kuszącego ceną...

Więcej

Gotowanie bez wody - fakt, czy...

11.07.2018

Gotowanie gotowaniu nierówne. Klasyczne gotowanie wydaje się być już przeżytkiem, jeśli spojrzeć na rozwijającą się technologię kuchenną i wiedzę na temat zdrowego żywienia. Nie ma sensu - z punktu widzenia logiki i wiedzy o zdrowym gotowaniu - moczyć kilku ziemniaków na codzienny obiad w 2 litrach wody. Wygotuje się z nich w ten sposób wszystko, co wartościowe....

Więcej

Przejdź do galerii