Przekleństwem gotujących w stalowych naczyniach jest kuchnia gazowa. I to nie z racji iście żółwiego tempa, w którym garnek, czy patelnia nagrzeją się, by były zdatne do użytku, ale, z powodu brudzącego dno i ścianki naczyń gazu. Gaz, jako paliwo - ze stalą się, wyjątkowo - nie lubią. Nikogo, kto gotuje na kuchence gazowej, nie trzeba o tym przekonywać. Stalowe naczynia błękitnieją, przybierają dość odrażającą żółtą barwę, są poplamione i bardzo nieestetyczne. Efekt? Trzeba wiecznie siedzieć i szorować gary, niczym współczesny Kopciuszek. Tak, jakbyśmy nie mieli nic lepszego do zrobienia. Choć, jak się okazuje, niektórzy wykorzystali konieczność czyszczenia stali po kontakcie z gazem ziemnym dość odkrywczo. Znajoma każe szorować i polerować stalowe garnki i patelnie mężowi, kiedy ten popełni jakieś domowe faux pas. To chyba jedyna zaleta wynikająca z brudnych stalowych naczyń – stają się przyrządem kuchennej Inkwizycji.
Srebrzysta stal Silvinox marki Demeyere
Szczęściem, ludzka wynalazczość nie zna granic, a człowiek chętnie zaprzecza temu, co od lat ustalone. Stal, drodzy Państwo, nie musi się brudzić. Może być przez całe dekady srebrzysto-biała, bez plam, zacieków i przebarwień. Nie trzeba do tego stada Kopciuszków, ukrzywdzonych mężów, czy hektolitrów płynów do polerowania stali. Wystarczy za to… stalowy garnek, patelnia, czy wok belgijskiej marki Demeyere.
To jedyny producent na świecie, który już w latach 60-tych ubiegłego wieku pokonał wszystkie ograniczenia stali szlachetnej.
Jeden z ciekawszych patentów, dotyczący obróbki stali szlachetnej, to Demeyerowski wynalazek - Silvinox. Demeyere stworzyło elektrochemiczny proces obróbki stali szlachetnej, który polega na tym, że wydobywa się z niej mikroelementy żelaza odpowiedzialne za utlenianie stali i jej zmianę barwy. Kiedy nie ma żelaza w naczyniach ze stali – nie ma brudu i przebarwień, czy plam.
Niezwykle długa gwarancja stalowych naczyń Demeyere
Niezwykłe jest, że przez całe dekady naczynia Demeyere - co nadzwyczajne, mające aż 30 lat gwarancji w przypadku zastosowań domowych i aż 10 lat w sytuacji, gdy wykorzystywane są w kuchniach profesjonalnych, nie pożółkną. Będą zawsze srebrzysto-białe.
Nadzwyczajne jest, że stara, znana i zdawałoby się niereformowalna już stal szlachetna przybiera kompletnie nowe oblicze, może zachwycać przez całe lata swoją estetyką i elegancją i nie bać się kuchni gazowej, która tym naczyniom nijak nie jest w stanie zaszkodzić.
Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
Zdjęcia: Demeyere
Szukaj nas tutaj: