Zdrowe jedzenie z roku na rok przyciąga coraz większą uwagę. Rośnie nasza świadomość kulinarna, dlatego chcemy jeść coraz smaczniej, ale też gotować pod kątem naszych zdrowotnych preferencji. O skuteczności kuchennych rewolucji decyduje nie tylko wybór optymalnej diety, ale również selekcja perfekcyjnych naczyń.
Gotowanie na parze powinno być obowiązkowe :)
Gotowanie na parze cieszy się zasłużenie dobrą opinią. Zachowuje wszystko, co w potrawie wartościowe, nie pozbawiając jedzenia naturalnego aromatu, głębokiego smaku, witamin i właściwości odżywczych.
Idea jest prosta – by gotować na parze, trzeba mieć naczynie wyposażone w odpowiednio zaprojektowany wkład. Chodzi o to, by warzywa, mięsa, ryby nie miały styczności z gotującą się wodą, a przygotowywane były w parze, która wydostaje się z naczynia i przenika przez dziurki we wkładzie.
Stalowe naczynia Demeyere i wkłady do gotowania na parze
Demeyere, belgijski producent stalowych naczyń, znany z sięgania po innowacyjne i bezkonkurencyjne technologie ułatwiające i ulepszające przygotowywanie perfekcyjnych dań, stworzył naczynia z wkładami do gotowania na parze.
Garnki z linii Apollo i Atlantis, marki Demeyere, to stalowe, luksusowe naczynia, których tajemnica idealnej dystrybucji ciepła kryje się w aż 7-warstwowym dnie InductoBase. Tak skonstruowane garnki są odporne na wypaczenie, ich konstrukcja jest niezwykle stabilna i sztywna. Stalowe naczynia wyposażono w dopasowane do nich wkłady do gotowania na parze, niemniej jednak, po ich usunięciu, garnki świetnie sprawdzą się jako klasyczne naczynia do zup, sosów, potraw jednogarnkowych. Posłużą na każdej kuchence, a także w piekarniku.
Wkłady w tzw. wieży - i gotujesz kilka razy szybciej
Idealnym rozwiązaniem w przypadku naczyń Demeyere jest to, że wkłady do gotowania na parze można ustawić jeden na drugim. Dzięki takiej konstrukcji w jednym naczyniu przygotujemy cały posiłek, złożony obiad, czy gorącą kolację, wspomagając się doskonałą akumulacją i dystrybucją ciepła stalowego garnka.
Demeyere wyposażyło swoje wkłady w silikonowe uszczelki, które jeszcze dokładniej pozwalają dopasować wkład do garnka, czy wkłady do siebie nawzajem, dzięki czemu para przedostaje się tylko w górę, wewnątrz naczynia, przez perforowane otwory.
Długaśna gwarancja stalowych naczyń Demeyere
Belgijska jakość wykonania potwierdzona jest aż 30-letnią gwarancją na użytek domowy – można więc powiedzieć, że przy normalnej eksploatacji garnki do gotowania na parze, marki Demeyere, będą naczyniami na całe życie. W dodatku, dzięki technologii Silvinox, stal nie przebarwi się, pozostając zawsze srebrzysto-białą.
Dział PR Grupy Nas Troje
Konsultacja: Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
Zdjęcia: Demeyere
Szukaj nas tutaj: