Wiek pary, wiek smaku

Zdrowe jedzenie z roku na rok przyciąga coraz większą uwagę. Rośnie nasza świadomość kulinarna, dlatego chcemy jeść coraz smaczniej, ale też gotować pod kątem naszych zdrowotnych preferencji. O skuteczności kuchennych rewolucji decyduje nie tylko wybór optymalnej diety, ale również selekcja perfekcyjnych naczyń.

 

Gotowanie na parze powinno być obowiązkowe :)

Gotowanie na parze cieszy się zasłużenie dobrą opinią. Zachowuje wszystko, co w potrawie wartościowe, nie pozbawiając jedzenia naturalnego aromatu, głębokiego smaku, witamin i właściwości odżywczych.

 

Gotowanie na parze jest nadzwyczaj zdrowe i dietetyczne

 

Idea jest prosta – by gotować na parze, trzeba mieć naczynie wyposażone w odpowiednio zaprojektowany wkład. Chodzi o to, by warzywa, mięsa, ryby nie miały styczności z gotującą się wodą, a przygotowywane były w parze, która wydostaje się z naczynia i przenika przez dziurki we wkładzie.

 

Stalowe naczynia Demeyere i wkłady do gotowania na parze

Demeyere, belgijski producent stalowych naczyń, znany z sięgania po innowacyjne i bezkonkurencyjne technologie ułatwiające i ulepszające przygotowywanie perfekcyjnych dań, stworzył naczynia z wkładami do gotowania na parze.

Garnki z linii Apollo i Atlantis, marki Demeyere, to stalowe, luksusowe naczynia, których tajemnica idealnej dystrybucji ciepła kryje się w aż 7-warstwowym dnie InductoBase. Tak skonstruowane garnki są odporne na wypaczenie, ich konstrukcja jest niezwykle stabilna i sztywna. Stalowe naczynia wyposażono w dopasowane do nich wkłady do gotowania na parze, niemniej jednak, po ich usunięciu, garnki świetnie sprawdzą się jako klasyczne naczynia do zup, sosów, potraw jednogarnkowych. Posłużą na każdej kuchence, a także w piekarniku.

 

Żadna kuchnia nie powinna obejść się bez garnka z wkładem do gotowania na parze

 

Wkłady w tzw. wieży - i gotujesz kilka razy szybciej

Idealnym rozwiązaniem w przypadku naczyń Demeyere jest to, że wkłady do gotowania na parze można ustawić jeden na drugim. Dzięki takiej konstrukcji w jednym naczyniu przygotujemy cały posiłek, złożony obiad, czy gorącą kolację, wspomagając się doskonałą akumulacją i dystrybucją ciepła stalowego garnka.

Demeyere wyposażyło swoje wkłady w silikonowe uszczelki, które jeszcze dokładniej pozwalają dopasować wkład do garnka, czy wkłady do siebie nawzajem, dzięki czemu para przedostaje się tylko w górę, wewnątrz naczynia, przez perforowane otwory.

 

Długaśna gwarancja stalowych naczyń Demeyere

Belgijska jakość wykonania potwierdzona jest aż 30-letnią gwarancją na użytek domowy – można więc powiedzieć, że przy normalnej eksploatacji garnki do gotowania na parze, marki Demeyere, będą naczyniami na całe życie. W dodatku, dzięki technologii Silvinox, stal nie przebarwi się, pozostając zawsze srebrzysto-białą.

 

Dział PR Grupy Nas Troje

Konsultacja: Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Demeyere

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

Artykuły powiązane

Silvinox i zawsze srebrzysto-biała stal...

06.05.2015

Przekleństwem gotujących w stalowych naczyniach jest kuchnia gazowa. I to nie z racji iście żółwiego tempa, w którym garnek, czy patelnia nagrzeją się, by były zdatne do użytku, ale, z powodu brudzącego dno i ścianki naczyń gazu. Gaz, jako paliwo - ze stalą się, wyjątkowo - nie lubią. Nikogo, kto gotuje na kuchence gazowej, nie trzeba o tym przekonywać. Stalowe...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Naczynia, niczym prom kosmiczny -...

22.02.2016

Linia naczyń Atlantis, belgijskiej marki Demeyere jest doskonałym pomysłem dla tych, którzy cenią sobie zaawansowane technologie i profesjonalne rozwiązania w kuchni. Gotowanie, czy smażenie przy użyciu zjawiskowych garnków i patelni Demeyere w niczym nie przypomina gotowania, czy smażenia na tradycyjnej, znanej nam stali nierdzewnej.     Piękna,...

Więcej

Bądź czujny, kupuj z głową!

14.10.2016

O ile kupno garnka lub patelni nie jest w dzisiejszych czasach żadnym problem, o tyle umiejętności wyboru wysokiej jakości naczyń spośród tysięcy tanich imitacji jest już prawdziwą sztuką. Każdy, kto zamierza nabyć dobry garnek lub spełniającą wymagania patelnię, powinien zwracać uwagę na kilka ważnych elementów. Jeśli zdać się na podpowiedzi kuszącego ceną...

Więcej

Gotowanie bez wody - fakt, czy...

11.07.2018

Gotowanie gotowaniu nierówne. Klasyczne gotowanie wydaje się być już przeżytkiem, jeśli spojrzeć na rozwijającą się technologię kuchenną i wiedzę na temat zdrowego żywienia. Nie ma sensu - z punktu widzenia logiki i wiedzy o zdrowym gotowaniu - moczyć kilku ziemniaków na codzienny obiad w 2 litrach wody. Wygotuje się z nich w ten sposób wszystko, co wartościowe....

Więcej

Przejdź do galerii