Bądź czujny, kupuj z głową!

O ile kupno garnka lub patelni nie jest w dzisiejszych czasach żadnym problem, o tyle umiejętności wyboru wysokiej jakości naczyń spośród tysięcy tanich imitacji jest już prawdziwą sztuką. Każdy, kto zamierza nabyć dobry garnek lub spełniającą wymagania patelnię, powinien zwracać uwagę na kilka ważnych elementów. Jeśli zdać się na podpowiedzi kuszącego ceną hipermarketu, albo sklepu z milionem i jednym drobiazgiem, można dokonać złego wyboru.

 

Czy te naczynia mi nie zaszkodzą?

Podstawowym czynnikiem, na który należy zwrócić uwagę, kupując patelnię lub garnek, jest materiał, z którego został wykonany dany produkt. Przede wszystkim trzeba się zastanowić, czy nie spowoduje on reakcji alergicznych u osób spożywających gotowane w nich potrawy. Jeżeli organizm jest wrażliwy na dany związek chemiczny bądź komponent danego naczynia, mogą pojawić się niepożądane skutki uboczne, takie jak problemy z przemianą materii, czy zaburzenie nawyków żywieniowych. Z kolei dla osób cierpiących na dolegliwości serca lub niedobór żelaza potencjalnie szkodliwymi naczyniami są te, które powodują obniżenie poziomu tych pierwiastków w pożywieniu.

Generalnie – naczynia, które zmieniają, czy wpływają negatywnie na przemiany biochemiczne przyrządzanych w nich potraw, są potencjalnym zagrożeniem. Najgorsze jest to, że problem będzie ewoluował latami, da o sobie znać po, nawet, dekadach, ale wtedy będzie ciężko przywrócić równowagę organizmu i jego przemiany materii.

 

 

Tanie znaczy złe!

Nie ma się co łudzić, patelnie i garnki nie są wyjątkiem i tak jak w wielu branżach, tak i tu cena odgrywa dużą rolę. Nie należy więc oczekiwać, że kupione w hipermarkecie naczynie nieznanego producenta, kosztujące 50 zł, zapewni dobry smak potraw i będzie zdrowe dla organizmu – to mrzonki, które należy odrzucić na samym wstępie. Nikogo nie usprawiedliwia wytłumaczenie, że nie ma pieniędzy na coś lepszego, więc musi kupować tanie. Wydaje wyrok na samego siebie! A później dziesiątki tysięcy złotych na leczenie i siebie i rodziny.

Dobry towar można kupić na raty. Trzeba jedynie zmienić świadomość i zaniechać starych, szkodliwych nawyków, że to, co się je, jak i to, w czym się gotuje, nie ma dla zdrowia żadnego znaczenia, bo to kuriozalna nieprawda!

Wysoka jakość naczyń, siłą rzeczy, musi kosztować - dobre garnki i patelnie wytwarzane są w trakcie bardzo złożonego, wieloetapowego procesu produkcji, przy czym – w przypadku wielu słynnych marek – różne etapy tworzenia naczyń przeprowadzane są ręcznie. Do tego dochodzą dekady doświadczeń, szukanie coraz lepszych rozwiązań, bezpiecznych dla zdrowia materiałów, które wspomagają zdrowe żywienie, czy nawet leczenie. Plus patenty, kontrola jakości, specjalistyczne laboratoria badające jakość powłok, czy naczyń itp., itd. To musi kosztować.

 

Naczynia z pokazów – zarabiajmy na naiwnych

Zanim kupi się garnek albo patelnię z pokazu – czy to domowego, czy zorganizowanego dla większej publiczności – należy się kilka razy zastanowić, czy rzeczywiście jest to opłacalne. Nie znaczy to, rzecz jasna, wszystkie pokazy są podszyte oszustwem. Niemniej, co przykre, to bardzo częsta praktyka.

Trzeba mieć świadomość, że tego typu pokazy nastawione są głównie na efekt marketingowy, a nie merytoryczny. Chodzi o to, żeby sprzedać naczynie w najdroższej możliwej cenie jak największej liczbie osób. Specjalnie szkoleni psychologowie przygotowują sprzedających na pokazach, by potrafili oczarować swoich potencjalnych klientów. Jeśli ktoś jest naiwny i podatny na tego typu zabiegi – a trudno nie być podatnym, bo umysł reaguje w sposób przez psychologię sprzedaży dawno już zbadany – można sporo (nawet i kilkaset procent) zapłacić za coś, co powinno kosztować kilkadziesiąt złotych.

 

Dział PR Grupy Nas Troje

Konsultacja: Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Grupy Nas Troje

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Silvinox i zawsze srebrzysto-biała stal...

06.05.2015

Przekleństwem gotujących w stalowych naczyniach jest kuchnia gazowa. I to nie z racji iście żółwiego tempa, w którym garnek, czy patelnia nagrzeją się, by były zdatne do użytku, ale, z powodu brudzącego dno i ścianki naczyń gazu. Gaz, jako paliwo - ze stalą się, wyjątkowo - nie lubią. Nikogo, kto gotuje na kuchence gazowej, nie trzeba o tym przekonywać. Stalowe...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Naczynia, niczym prom kosmiczny -...

22.02.2016

Linia naczyń Atlantis, belgijskiej marki Demeyere jest doskonałym pomysłem dla tych, którzy cenią sobie zaawansowane technologie i profesjonalne rozwiązania w kuchni. Gotowanie, czy smażenie przy użyciu zjawiskowych garnków i patelni Demeyere w niczym nie przypomina gotowania, czy smażenia na tradycyjnej, znanej nam stali nierdzewnej.     Piękna,...

Więcej

Wiek pary, wiek smaku

13.07.2016

Zdrowe jedzenie z roku na rok przyciąga coraz większą uwagę. Rośnie nasza świadomość kulinarna, dlatego chcemy jeść coraz smaczniej, ale też gotować pod kątem naszych zdrowotnych preferencji. O skuteczności kuchennych rewolucji decyduje nie tylko wybór optymalnej diety, ale również selekcja perfekcyjnych naczyń.   Gotowanie na parze powinno być obowiązkowe...

Więcej

Gotowanie bez wody - fakt, czy...

11.07.2018

Gotowanie gotowaniu nierówne. Klasyczne gotowanie wydaje się być już przeżytkiem, jeśli spojrzeć na rozwijającą się technologię kuchenną i wiedzę na temat zdrowego żywienia. Nie ma sensu - z punktu widzenia logiki i wiedzy o zdrowym gotowaniu - moczyć kilku ziemniaków na codzienny obiad w 2 litrach wody. Wygotuje się z nich w ten sposób wszystko, co wartościowe....

Więcej

Przejdź do galerii