Gotowanie bez wody - fakt, czy science-fiction?

Gotowanie gotowaniu nierówne. Klasyczne gotowanie wydaje się być już przeżytkiem, jeśli spojrzeć na rozwijającą się technologię kuchenną i wiedzę na temat zdrowego żywienia. Nie ma sensu - z punktu widzenia logiki i wiedzy o zdrowym gotowaniu - moczyć kilku ziemniaków na codzienny obiad w 2 litrach wody. Wygotuje się z nich w ten sposób wszystko, co wartościowe. Nie mówię tu, oczywiście, tylko o ziemniakach, ale i marchewce, brokułach, groszku, itp.

 

Mało wody - czyli obiad w płomieniach

W takim razie jak gotować? W małej ilości wody? Wielu gotujących chwyci się za głowę i stwierdzi, że postradałem zmysły. Nie, jestem całkiem zdrowy na ciele i umyśle i wiem, co mówię. Da się gotować w minimalnej ilości wody, czy nawet (!) wręcz i bez niej. Ale trzeba mieć do tego odpowiednie naczynie. Taki sposób gotowania możliwy jest w garnkach, które doskonale szybko nagrzewają się, utrzymują równomierną temperaturę w trakcie całego gotowania. Dodatkowo - ich pokrywki są tak skonstruowane, że nie tylko idealnie przylegają do brzegów, ale kryją też w sobie tajemnicę inżynierii. Każda kropla pary, która chciałaby wydostać się z naczynia, spłynie z powrotem po odpowiednio skonstruowanych krzywiznach pokrywki. W ten sposób da się gotować w minimum wody.

 

 

Demeyere i minimum minimalne

Garnki z niezwykłej, bo mającej aż 30 lat gwarancji (w przypadku używania ich w domu) i 10 lat dla kuchni profesjonalnej, stali Demeyere potrafią gotować warzywa w ekstremalnie małej ilości wody. Wystarczy pół szklanki wody, by ugotować ziemniaki dla 3-4-osobowej rodziny. Sprawdziłem, da się. Od lat tak gotuję w stalowych garnkach belgijskiej marki Demeyre – liniach Atlantis, Apollo, Industry i John Pawson.

Konstrukcja tych stalowych, zaawansowanych cudów inżynierii kulinarnej pozwala też na jeszcze bardziej ekstremalne gotowanie - bez wody. Linie naczyń John Pawson i Atlantis umożliwiają, z racji unikatowej konstrukcji dna, ciekawy eksperyment. Wystarczy, że opłuczesz świeżo obrane ziemniaki, marchew, brokuły, czy inne warzywa i włożysz je do garnka. Teraz nagrzej przykryty pokrywką garnek, zmniejsz moc palnika, czy płomienia do minimum i po ok. 15-20 minutach będziesz cieszyć się pełnowartościowymi warzywami, z których nie uciekła ani jedna witamina. Co zjawiskowe - odcedzisz z garnka jeszcze nieco wody.

 

Co pozwala na gotowanie z minimum wody, czy bez niej?

Gotować w stalowych naczyniach Demeyere bez wody, czy z minimalnym jej dodatkiem możesz z tej racji, że te garnki mają niezwykłą wręcz odporność termiczną - myślę tu o liniach Atlantis i John Pawson. Temperatura graniczna sięga tu ponad 600 stopni Celsjusza. Dzięki temu przy takim gotowaniu z minimum wody garnki nie przegrzeją się i nie wypaczą.

Poza wielowarstwowymi dnami, doskonałą stalą Silvinox, która nie straci nigdy śnieżnobiałej barwy, czaruje każdy element naczyń, które zostały zaprojektowane przez inżynierów współpracujących z najlepszymi kucharzami świata. Efekt wart uwagi. Ci, którzy cenią sobie jakość i naczyń i rezultatów swojego gotowania, nie znajdą niczego bardziej zaawansowanego w tej materii.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.prestizowakuchnia.pl

Zdjęcie: Demeyere

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Silvinox i zawsze srebrzysto-biała stal...

06.05.2015

Przekleństwem gotujących w stalowych naczyniach jest kuchnia gazowa. I to nie z racji iście żółwiego tempa, w którym garnek, czy patelnia nagrzeją się, by były zdatne do użytku, ale, z powodu brudzącego dno i ścianki naczyń gazu. Gaz, jako paliwo - ze stalą się, wyjątkowo - nie lubią. Nikogo, kto gotuje na kuchence gazowej, nie trzeba o tym przekonywać. Stalowe...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Naczynia, niczym prom kosmiczny -...

22.02.2016

Linia naczyń Atlantis, belgijskiej marki Demeyere jest doskonałym pomysłem dla tych, którzy cenią sobie zaawansowane technologie i profesjonalne rozwiązania w kuchni. Gotowanie, czy smażenie przy użyciu zjawiskowych garnków i patelni Demeyere w niczym nie przypomina gotowania, czy smażenia na tradycyjnej, znanej nam stali nierdzewnej.     Piękna,...

Więcej

Wiek pary, wiek smaku

13.07.2016

Zdrowe jedzenie z roku na rok przyciąga coraz większą uwagę. Rośnie nasza świadomość kulinarna, dlatego chcemy jeść coraz smaczniej, ale też gotować pod kątem naszych zdrowotnych preferencji. O skuteczności kuchennych rewolucji decyduje nie tylko wybór optymalnej diety, ale również selekcja perfekcyjnych naczyń.   Gotowanie na parze powinno być obowiązkowe...

Więcej

Bądź czujny, kupuj z głową!

14.10.2016

O ile kupno garnka lub patelni nie jest w dzisiejszych czasach żadnym problem, o tyle umiejętności wyboru wysokiej jakości naczyń spośród tysięcy tanich imitacji jest już prawdziwą sztuką. Każdy, kto zamierza nabyć dobry garnek lub spełniającą wymagania patelnię, powinien zwracać uwagę na kilka ważnych elementów. Jeśli zdać się na podpowiedzi kuszącego ceną...

Więcej

Przejdź do galerii