Kuchnia

Artykuły wypełniające przestrzeń pod nazwą Kuchnia, w portalu Vianto.pl, opisują wiele aspektów współczesnych technologii i technik kulinarnych. Znajdą tu Państwo zarówno specjalistyczne teksty, publikowane przez fachowca z zakresu żywienia, jak i artykuły prezentujące sprzęt kuchenny, światowe marki, czy trendy w zakresie dietetyki. Pomożemy dobrać najwyższej jakości luksusowe naczynia, noże, czy designerskie AGD. Szczycimy się tym, że znamy opisywany sprzęt kuchenny z wieloletnich testów, codziennych doświadczeń, więc możemy mówić o nim z perspektywy zarówno znawców, jak i użytkowników. Dzięki zdobywanej przez lata wiedzy nasze artykuły o kuchni zyskują na obiektywizmie.

Jak długo powstaje obiad na planie filmowym?

30.08.2022

Wielu Klientów naszego sklepu PrestiżowaKuchnia.pl prosi, byśmy częściej gotowali w naczyniach, które oferujemy. Niektórzy z Was już wiedzą, niektórzy nie, że mamy w Cieszynie studio video, które służy nam, nade wszystko, jako przestrzeń testowania sprzętu kuchennego klasy Premium. Od lat sprawdzamy, czy to, co mówią producenci, jest prawdą. A sprawdzamy, gotując,...

Więcej

3 warstwy magicznej ostrości - japońskie...

10.08.2022

Wielu przyszłych miłośników i właścicieli japońskich noży zastanawia się, czy koniecznie trzeba mieć wielowarstwowy, tzw. damasceński nóż, by poczuć jego prawdziwie dziką ostrość? Na logikę rzecz biorąc, przy założeniu – im więcej, tym lepiej – można sądzić, że 3-warstwowy japoński nóż nie może być nijak zestawiany z nożem damasceńskim. Nic bardziej...

Więcej

A co to takiego Internet? Producenci...

25.03.2022

Trudno nam wszystkim wyobrazić sobie istnienie bez Internetu. Wielu dostaje histerii, gdy padnie im połączenie z siecią. Trzeba powiedzieć otwarcie i wprost - jesteśmy od Internetu całkiem i zupełnie uzależnieni. Stał się dla nas tak niezbędny, jak powietrze. Wydawało by się, że chyba jest z nami źle, skoro wypisujemy takie komunały. Otóż, nie do końca. Są na...

Więcej

Dlaczego jesteśmy ostrożni wobec stalowych...

18.03.2022

  „Tyle tych stalowych garnków w Internecie, że nie wiadomo, co wybrać!”, „Ileż tego wszystkiego, takie, siakie, owakie, na co mam się zdecydować?!” Nie raz przychodzi nam usłyszeć taki kliencki lament. Wielu twierdzi, że stalowych naczyń jest za dużo, że wybór dezorientuje. Owszem, sprzętu klasy, na którą nie warto zwracać uwagi, jest w sieci, czy sklepach...

Więcej

O tym, jak fale oceanu trafiły na ostrze...

19.08.2021

Japońskie noże, według wielu wybierających japońskie ostrza do swojej kuchni, muszą mieć na klindze damasceński dziwer. Inaczej będą nie do końca „japońskie”. Może to dziwaczne przekonanie, ale z gustami się nie dyskutuje. Dlatego - dla wybrednych - dziś noże zupełnie specjalne i, a jakże, damasceńskie. Nie dość na tym - noże, na których klingi przeniesiono wzór...

Więcej

Kiedyś przyjdzie czas na złoty czajnik...

14.06.2021

Zadzwoniła do nas kiedyś urocza starsza pani z prośbą o zamówienie dla Niej złotego czajnika Bugatti. Pamiętamy doskonale tę rozmowę, bo nasza Klientka była osobą zupełnie niezwykłą. Plus - pokryty 24 karatowym złotem czajnik nie sprzedaje się codziennie, więc cała historia zapadła nam w pamięć, tym bardziej, jeśli dołożyć do niej łączącą się czajnikiem...

Więcej

Nie podyskutujesz z grawitacją, nie...

05.06.2021

Zdarzyło Ci się dyskutować z grawitacją i przekonywać ją, że skoro zdecydujesz się na skok z 9-tego piętra, nie powinna sprowadzać Cię do postaci marmolady? Wrzeszczałeś na telefon, że przestał działać, bo zabrakło mu prądu? Oczywiście wtedy, gdy siedzisz w domu, wokół pełno kontaktów, a ładowarka leży w zasięgu ręki? Porzuciłeś samochód w rowie, kopnąwszy...

Więcej

Łosoś w porach i cieście francuskim z...

09.11.2020

Przyszedł wreszcie czas na gotowanie w mistrzowskim wydaniu. Witajcie w pierwszym artykule, przepisie i filmie z serii „SPEC-Kuchnia”. Niedawno zapowiadaliśmy naszego pierwszego gotującego, Tomka Krasowskiego. Teraz czas przejść do akcji. Tomek zaproponował coś naprawdę intrygującego - swoją wariację na temat klasyki francuskiej kuchni, czyli łososia w cieście...

Więcej

Filety z indyka z sosem żurawinowym i...

25.10.2020

Indyk, czy kurczak, w zależności od tego, co lubisz, może być serwowany ze słodko-dymno-kwaśnym sosem żurawinowym z miodem, wędzoną papryką i octem balsamicznym. Dodaj do tego pieczone w mundurkach ziemniaczki z ziołami, a na pewno będziesz mieć kłopot, by doczekać obiadu. Wiemy, co mówimy, bo przyszło nam być w studio, gdy Anastazja w kolejnym odcinku swojego...

Więcej

Mistrzowski konkurs odkrył mistrzowskie...

25.10.2020

Czasem na zmianę czeka się latami. Trzeba długo pracować, wierzyć w powodzenie swojej idei i dzień po dniu zmagać się z nieziemsko powolnym (jak się wydaje) rozwojem. A potem, nagle i niespodziewanie, gdy koło Fortuny litościwie się odwróci i wystarczy jedna sytuacja, jedno wydarzenie, jeden dzień, czasem jedno spotkanie, jakieś zdanie nawet, by wszystko stanęło na...

Więcej

„SPEC-Kuchnia”, czyli gotowanie w...

18.10.2020

Kim jest prawdziwy kucharz? To wcale nie musi być człowiek, który zaczął gotować, gdy wyrósł z pieluch. To nie musi być ktoś, kto za młodu skończył specjalistyczną szkołę gastronomiczną. Nie, nie, nie, nasi Drodzy Czytający! Prawdziwy kucharz to nieco szalony pasjonat, który w dojrzałym już wieku potrafi oddać temu bardzo trudnemu zajęciu całego siebie. Bo, musicie...

Więcej

Gulasz z bakłażana i ciecierzycy - przepis...

11.10.2020

Czy wiecie, że z bakłażana i cieciorki, zwanej też ciecierzycą, może powstać sycący, pyszny, bezmięsny gulasz? Wielu z nas tak zakręciło się w świecie smażenia, w uniwersum potraw z mięsami i na ich bazie, że zapomina o sezonowych warzywach. A to właśnie po nie trzeba sięgać, kiedy pojawiają się w sklepach. Nie przypływają do Polski z drugiego końca świata...

Więcej