Kuchnia

Artykuły wypełniające przestrzeń pod nazwą Kuchnia, w portalu Vianto.pl, opisują wiele aspektów współczesnych technologii i technik kulinarnych. Znajdą tu Państwo zarówno specjalistyczne teksty, publikowane przez fachowca z zakresu żywienia, jak i artykuły prezentujące sprzęt kuchenny, światowe marki, czy trendy w zakresie dietetyki. Pomożemy dobrać najwyższej jakości luksusowe naczynia, noże, czy designerskie AGD. Szczycimy się tym, że znamy opisywany sprzęt kuchenny z wieloletnich testów, codziennych doświadczeń, więc możemy mówić o nim z perspektywy zarówno znawców, jak i użytkowników. Dzięki zdobywanej przez lata wiedzy nasze artykuły o kuchni zyskują na obiektywizmie.

Rozkochaj się w serwowaniu na żeliwie Staub

24.05.2018

Kiedy w Twojej kuchni zagości żeliwna patelnia Staub z powłoką nieprzywierającą, a Ty rozkochasz się w niej, wykorzystując jej talenty do smażenia, czy pieczenia, mamy pewność, że skusisz się też na serwowanie przysmaków na tej wyjątkowej patelni. Francuski producent określa to owalne naczynie jako patelnię do smażenia, czy pieczenia ryb, ale jej funkcjonalność...

Więcej

Nowe oblicze noży Miyabi

07.02.2018

Japońska marka Miyabi oswoiła nas ze swoimi malowniczymi, luksusowymi, wystawnymi nożami. Kiedy pojawiała się kolejna ich odsłona, z reguły były to noże damasceńskie, bardzo ciekawe pod kątem wizualnym, sprawiające takie wrażenie, że kroją same (co zresztą jest cechą noży Miyabi). A tu nagle zaskoczenie. Minimalizm, jak na Japończyków przystało Ultranowoczesna...

Więcej

Własnoręcznie wyciskane soki z pomarańczy...

29.01.2017

Wydaje nam się, że kupując w sklepie sok, dostarczamy codziennie organizmowi niezbędnej ilości witamin. Problem w tym, że czasem nie zwracamy uwagi na to, jaki sok kupujemy. Czy to przypadkiem nie jest sok pasteryzowany, który, za sprawą wysokiej temperatury, został pozbawiony wartości odżywczych i witamin, a jego objętość powiększono wodą i dodano do niego cukru?...

Więcej

Czy pieczywo tostowe jest zdrowe?

27.01.2017

Istnieje grupa zagorzałych miłośników pieczywa tostowego, które można kupić w supermarketach. Wielbiciele chleba tostowego cenią go za to, między innymi, że wcale nie pleśnieje (w odróżnieniu od prawdziwego chleba), więc potrafi wytrwać w półce przez długi czas, można go w szybki sposób odświeżyć, wkładając do tostera, jest poręczny, bo od razu krojony w kromki,...

Więcej

Kilka filiżanek zielonej herbaty dziennie...

26.01.2017

Wszyscy doskonale wiedzą, że zielona herbata to prawdziwe dobrodziejstwo - podobno wspomaga leczenie ponad sześćdziesięciu schorzeń. W tym artykule słów kilka o zaletach picia zielonej herbaty. W kolejnej części - nieco o jej wadach, bo i jak wszystko na świecie, ona też wady posiada. Antynowotworowe działanie zielonej herbaty Ciągle trwają badania nad...

Więcej

Mały smakosz, czy złośliwiec?

18.01.2017

Niejednego rodzica mało nie wyniosło w kosmos ze złości, gdy po raz tysięczny jego ukochana, 3-4 letnia pociecha zdjęła z kanapki wszystko, co na niej było nałożone i jadła najpierw chleb z masłem, potem kawałek szynki, później pomidora, a na końcu ser. I to samo powtarzało się nie raz przy obiedzie. Osobno jadło się mięso, później ziemniaki i na końcu gotowaną...

Więcej

Diabeł nie odgadnie, co się kryje na dnie

16.01.2017

Żeliwa nie można się bać, bo to strach, który nieprawdopodobnie ogranicza kulinarne doznania. Dzięki wyjątkowym naczyniom francuskiej marki Staub można codziennie przyrządzać prawdziwe uczty, potrawy kuchni całego świata zawsze będą smakować nadzwyczajnie. Nawet najprostsze, regionalne, znane nam od dzieciństwa zupy, sosy, pieczenie, zapiekanki, da się przygotować...

Więcej

Blender niejedną ma twarz

15.01.2017

Nie wyobrażam sobie kuchni bez blendera. Mówię, oczywiście, o kuchni kogoś, kto kocha gotować, nie boi się kulinarnych eksperymentów i lubi ułatwiać sobie życie za pomocą sprawdzonego, markowego sprzętu kuchennego. Do czego wykorzystuje się blender Jeśli ktoś kocha kremowe humusy, pasty rybne, serowe, jajeczne, sosy, deepy, korzysta z warzywnych i owocowych...

Więcej

Gotowanie w żeliwie - przygoda bez granic

13.01.2017

Bardzo często dostaję maile z pytaniami, czy żeliwny garnek nada się do przyrządzania takiej, a takiej potrawy. Albo – w drugą stronę – bardzo wielu potencjalnych miłośników żeliwa, patrząc na naczynia marek Staub i Le Creuset, pyta, co może w nich przygotować? W obu przypadkach odpowiedź jest zawsze taka sama – przygotować można, całkiem i dosłownie, wszystko, na...

Więcej

Jak walczyć z "zajadaniem" problemów?

07.01.2017

Wielu zna ze swojego własnego doświadczenia kwestię zajadania problemów. Okazuje się, że sięganie po coś dobrego w chwili, gdy w życiu nie wszystko układa się po naszej myśli, czy musimy zmagać się z jakimś problemem, zależy w zasadniczym stopniu od naszej głowy - licznych przekonań, które żywimy na temat siebie, świata i, rzecz jasna, jedzenia. Od podjadania...

Więcej

Stres pogłębia apetyt

05.01.2017

Okazuje się, że jest gigantyczna wręcz ilość osób, które na sytuacje stresowe reagują szaleńczym głodem. Starają się zajeść stres. Efekt jest dość mizerny - problem zostaje, z reguły nierozwiązany, przybywa za to kilogramów. Na szczęście, z takimi reakcjami można sobie poradzić. Jedzenie - remedium na życiowe rozczarowania Niemal codziennie spotyka nas coś mało...

Więcej

Jemy 20% więcej, niż potrzebujemy, nie...

03.01.2017

Gdyby zrobić ankietę na temat tego, czy jemy więcej, niż faktycznie potrzebujemy, wielu na pewno odpowiedziałoby w niej "zdecydowanie NIE". Fakty są, niestety, inne. Badacze stwierdzili, że jemy statystycznie aż 20% więcej, niż powinniśmy. A to bardzo dużo. Niekontrolowane podjadanie BBC emitowało kiedyś nadzwyczaj ciekawy program ilustrujący ten właśnie problem....

Więcej