Kuchnia

Artykuły wypełniające przestrzeń pod nazwą Kuchnia, w portalu Vianto.pl, opisują wiele aspektów współczesnych technologii i technik kulinarnych. Znajdą tu Państwo zarówno specjalistyczne teksty, publikowane przez fachowca z zakresu żywienia, jak i artykuły prezentujące sprzęt kuchenny, światowe marki, czy trendy w zakresie dietetyki. Pomożemy dobrać najwyższej jakości luksusowe naczynia, noże, czy designerskie AGD. Szczycimy się tym, że znamy opisywany sprzęt kuchenny z wieloletnich testów, codziennych doświadczeń, więc możemy mówić o nim z perspektywy zarówno znawców, jak i użytkowników. Dzięki zdobywanej przez lata wiedzy nasze artykuły o kuchni zyskują na obiektywizmie.

Czy sprzedający patelnie powinien znać ich...

01.11.2019

U sprzedających przeróżnego typu rzeczy i dobra tego świata funkcjonuje anachroniczne przeświadczenie, że o oferowanym przez siebie sprzęcie muszą mówić wyłącznie dobrze. Pokazywanie ewentualnych mankamentów, czy możliwie obiektywna ocena zalet i wad jest niebezpieczna. Bo przyszły Klient zamiast kupować emocjonalnie, będzie analizował kwestię i do głosu dojdzie...

Więcej

Dobry design zawsze modny - o naczyniach...

06.10.2019

W świecie luksusowych kuchennych technologii są dwa zasadnicze nurty. Pierwszy opiera się na bardzo zaawansowanych rozwiązaniach inżynierii kulinarnej. Sprzęty tak specjalizujących się marek mają w sobie przeróżne odkrywcze patenty, technologie i rozwiązania, które często radykalnie zmieniały  świat kuchni. Drugi nurt, powoli i nieśmiało w Polsce odkrywany, stawia...

Więcej

Ekspres do kawy - wyobrażasz sobie życie...

22.08.2019

Ekspres do kawy to jeden z najlepszych przyjaciół człowieka. Można utyskiwać, że w nadmiarze kawa jest niezdrowa, że przesadzamy z jej kilkoma filiżankami dziennie, że rzucamy kawowy nałóg. Jasne! Na tym rzecz się kończy, bo kiedy przychodzi poranek, pierwsze kroki kierujemy w stronę naszego domowego ekspresu do kawy. W pracy kawowe maszyny też działają pełną parą....

Więcej

Dlaczego niemieckie noże Tessin znajdą...

31.07.2019

Niemieckie noże z drewnianymi okładzinami, choć vintage, są jednak nieśmiertelne. Ciągle się podobają, a to chyba nade wszystko z tego względu, że budzą dość nostalgiczne skojarzenia. Wielu z nas pamięta babciną kuchnię, w której pachniało pysznościami, które babcia kroiła klasycznym nożem. Z reguły dużym, starym, sponiewieranym przez czas. Inni pamiętają dziadka,...

Więcej

4 strony świata patelni Demeyere

19.06.2019

Znana światu kulinariów dla wymagających belgijska marka Demeyere przez całe długie dekady skupiała się na ulepszaniu, udoskonalaniu i unowocześnianiu swojej niezwykle zaawansowanej technologii stalowych patelni dedykowanych, na początku, zawodowym kucharzom. Ale, jak wszystko na tym świecie, Belgowie też zdecydowali się ewoluować w innym kierunku. Trudno...

Więcej

Duńskie naczynia HaptIQ marki Scanpan...

13.06.2019

Ludzie coraz mocniej konkretyzują swoje pasje i zainteresowania. Pewnie doskonale znacie mnóstwo maniaków-testerów nowych telefonów komórkowych, samochodów, komputerów, elektronicznych gadżetów, czy ubrań. My należymy do jeszcze innej grupy - maniaków testowania sprzętu kuchennego. Wypatrujemy premier, wyszukujemy ciekawe rozwiązania, które można sprawdzać i...

Więcej

Pięknie poukładany świat noży

04.06.2019

Z doskonałej jakości, pięknymi nożami mamy do czynienia od lat. Jesteśmy z nimi połączeni niemal organicznie, duchowo i na dodatek bardzo zżyci. Choć nie tylko my. Kto weźmie w dłoń doskonałej jakości kuty, europejski, czy japoński nóż, przepadł z kretesem. Śmiejemy się, że to bilet w jedną stronę. Nigdy nie zastąpisz takiego noża czymś zwyczajniejszym,...

Więcej

Jak kroi niemiecki nóż Wüsthof, czyli test...

26.05.2019

Kiedy dotarły do naszej telewizji kulinarnej niemieckie noże Wüsthof, zachwyciły nas, przede wszystkim, wyśmienitym wykonaniem i designem. Ale nie myśleliśmy o nich w kategoriach wściekle ostrych noży, bo z długich lat doświadczeń wiemy, że europejskie noże kroją dobrze, ale nijak im stawać w szranki z nożami japońskimi.    Wüsthof zaskakuje Szybko zmieniliśmy...

Więcej

Powolne wyciskanie soków - zdrowie w...

21.05.2019

Na szczęście mamy za sobą czasy, kiedy owoce były dostępne tylko w sezonie. Teraz można wybierać i przebierać wśród nich przez cały rok. Można też nawet w największe mrozy przygotować sobie pyszny, domowy sok. Choć powinno się pić sok kilka razy w tygodniu, to właśnie wiosna i lato sprzyjają podjęciu mądrej decyzji i sokowego wyzwania. Bo to jest prawdziwe...

Więcej

Bardzo ważne oznaczenia powłok patelni...

10.04.2019

Jak świat długi i szeroki, producentów tworzących patelnie nieprzywierające jest nieskończona wręcz ilość. Ale tylko bardzo nieliczni uczciwie informują swoich Klientów, z jakimi typami powłok mają do czynienia. Nie chodzi mi o to, czy to powłoka tytanowa, granitowa, polimerowa, czy ceramiczna nieprzywierająca, itp. Tu rzecz sprowadza się do informowania Klienta,...

Więcej

Jak i w czym przechowywać gotowe potrawy w...

08.04.2019

Pewnie zachodzicie w głowę, jaki jest sens pisania o sprawie tak banalnej i oczywistej, jaką jest przechowywanie potraw w lodówce. Otwiera się drzwi lodówki, wstawia jedzenie i drzwi zamyka. Po czym otwiera się je ponownie, kiedy przychodzi czas na odgrzanie przechowywanego posiłku. Cała filozofia. Niby tak, ale jednak nie do końca. Bo to, w czym lub na czym...

Więcej

Jak stępić japoński nóż podczas ostrzenia?...

04.04.2019

W kuchennym świecie przydarzają się różnorodne absurdy i paradoksy. Jednym z nich jest tępienie noża w trakcie ostrzenia. Wydawałoby się, że to sprzeczność. Już sama nazwa „ostrzenie” zakłada, że z tępego robi się ostre. Jednak, jak pokazuje życie, nie koniecznie! Niestety, jak dowodzi praktyka, są i tacy, którzy potrafią stępić japońskie noże, ostrząc je, choć...

Więcej