Kuchnia

Artykuły wypełniające przestrzeń pod nazwą Kuchnia, w portalu Vianto.pl, opisują wiele aspektów współczesnych technologii i technik kulinarnych. Znajdą tu Państwo zarówno specjalistyczne teksty, publikowane przez fachowca z zakresu żywienia, jak i artykuły prezentujące sprzęt kuchenny, światowe marki, czy trendy w zakresie dietetyki. Pomożemy dobrać najwyższej jakości luksusowe naczynia, noże, czy designerskie AGD. Szczycimy się tym, że znamy opisywany sprzęt kuchenny z wieloletnich testów, codziennych doświadczeń, więc możemy mówić o nim z perspektywy zarówno znawców, jak i użytkowników. Dzięki zdobywanej przez lata wiedzy nasze artykuły o kuchni zyskują na obiektywizmie.

4 strony świata patelni Demeyere

19.06.2019

Znana światu kulinariów dla wymagających belgijska marka Demeyere przez całe długie dekady skupiała się na ulepszaniu, udoskonalaniu i unowocześnianiu swojej niezwykle zaawansowanej technologii stalowych patelni dedykowanych, na początku, zawodowym kucharzom. Ale, jak wszystko na tym świecie, Belgowie też zdecydowali się ewoluować w innym kierunku. Trudno...

Więcej

Duńskie naczynia HaptIQ marki Scanpan...

13.06.2019

Ludzie coraz mocniej konkretyzują swoje pasje i zainteresowania. Pewnie doskonale znacie mnóstwo maniaków-testerów nowych telefonów komórkowych, samochodów, komputerów, elektronicznych gadżetów, czy ubrań. My należymy do jeszcze innej grupy - maniaków testowania sprzętu kuchennego. Wypatrujemy premier, wyszukujemy ciekawe rozwiązania, które można sprawdzać i...

Więcej

Pięknie poukładany świat noży

04.06.2019

Z doskonałej jakości, pięknymi nożami mamy do czynienia od lat. Jesteśmy z nimi połączeni niemal organicznie, duchowo i na dodatek bardzo zżyci. Choć nie tylko my. Kto weźmie w dłoń doskonałej jakości kuty, europejski, czy japoński nóż, przepadł z kretesem. Śmiejemy się, że to bilet w jedną stronę. Nigdy nie zastąpisz takiego noża czymś zwyczajniejszym,...

Więcej

Jak kroi niemiecki nóż Wüsthof, czyli test...

26.05.2019

Kiedy dotarły do naszej telewizji kulinarnej niemieckie noże Wüsthof, zachwyciły nas, przede wszystkim, wyśmienitym wykonaniem i designem. Ale nie myśleliśmy o nich w kategoriach wściekle ostrych noży, bo z długich lat doświadczeń wiemy, że europejskie noże kroją dobrze, ale nijak im stawać w szranki z nożami japońskimi.    Wüsthof zaskakuje Szybko zmieniliśmy...

Więcej

Powolne wyciskanie soków - zdrowie w...

21.05.2019

Na szczęście mamy za sobą czasy, kiedy owoce były dostępne tylko w sezonie. Teraz można wybierać i przebierać wśród nich przez cały rok. Można też nawet w największe mrozy przygotować sobie pyszny, domowy sok. Choć powinno się pić sok kilka razy w tygodniu, to właśnie wiosna i lato sprzyjają podjęciu mądrej decyzji i sokowego wyzwania. Bo to jest prawdziwe...

Więcej

Bardzo ważne oznaczenia powłok patelni...

10.04.2019

Jak świat długi i szeroki, producentów tworzących patelnie nieprzywierające jest nieskończona wręcz ilość. Ale tylko bardzo nieliczni uczciwie informują swoich Klientów, z jakimi typami powłok mają do czynienia. Nie chodzi mi o to, czy to powłoka tytanowa, granitowa, polimerowa, czy ceramiczna nieprzywierająca, itp. Tu rzecz sprowadza się do informowania Klienta,...

Więcej

Jak i w czym przechowywać gotowe potrawy w...

08.04.2019

Pewnie zachodzicie w głowę, jaki jest sens pisania o sprawie tak banalnej i oczywistej, jaką jest przechowywanie potraw w lodówce. Otwiera się drzwi lodówki, wstawia jedzenie i drzwi zamyka. Po czym otwiera się je ponownie, kiedy przychodzi czas na odgrzanie przechowywanego posiłku. Cała filozofia. Niby tak, ale jednak nie do końca. Bo to, w czym lub na czym...

Więcej

Jak stępić japoński nóż podczas ostrzenia?...

04.04.2019

W kuchennym świecie przydarzają się różnorodne absurdy i paradoksy. Jednym z nich jest tępienie noża w trakcie ostrzenia. Wydawałoby się, że to sprzeczność. Już sama nazwa „ostrzenie” zakłada, że z tępego robi się ostre. Jednak, jak pokazuje życie, nie koniecznie! Niestety, jak dowodzi praktyka, są i tacy, którzy potrafią stępić japońskie noże, ostrząc je, choć...

Więcej

Jak wybrać patelnię z niezawodną powłoką...

02.04.2019

W dziedzinie technologii kuchennych mody zmieniają się tak samo, jak i w innych przestrzeniach życia. Czasem trwają wiele lat, czy dekad, czasem umierają śmiercią naturalną. A jeszcze inne technologie przechodzą drastyczną ewolucję, czy wręcz rewolucję. Wynika to z potrzeby udoskonalania pewnych rozwiązań, które może na początku nie sprawdzają się idealnie, ale...

Więcej

Czajniki Bugatti Vera ciągle w modzie

31.03.2019

Elektryczny czajnik włoskiej marki Bugatti, Vera, ma już nieco lat za sobą. Okazało się, że tworząc go, Bugatti trafiło w przysłowiową dziesiątkę. Klientom nadal podoba się nowoczesny, zawadiacki design włoskiego czajnika. Pojawiła się nawet prostsza wersja czajnika Vera, pod nazwą Easy, którą producent pozbawił tego, co w jego kultowym czajniku najważniejsze,...

Więcej

Młynki Peugeot Antique - nowe, a jakby...

27.03.2019

Młynki Peugeot to jakość sama w sobie. Kto ich nie zna, ten traci kompletnie niezwykłe doświadczenia smakowe. Pierwsze młynki do przypraw francuskiego producenta powstały już w 1874 roku, gdy świat ujrzał młynek do pieprzu. Dla ciekawostki - słynny Peueot 205, legendarny już samochód francuskiego koncernu jest młodziutki. Debiutował w roku 1982. Czyli „smarkacz” w...

Więcej

Niemieckie noże ostre prawie jak japońskie...

25.03.2019

Wszyscy, którzy interesują się kwestią krojenia doskonałymi, kutymi, japońskimi nożami zdają sobie sprawę, że o wartości noża krojącego ultra cienkie plastry świadczy nie tylko jakość stali i jej obróbka, ale również kąt ostrzenia noża. Japońskie noże, nawet te ostrzone dwustronnie, są w stanie zadziwić swoją precyzją i ostrością niejednego mistrza kuchni. Daleko w...

Więcej