Kuchnia

Artykuły wypełniające przestrzeń pod nazwą Kuchnia, w portalu Vianto.pl, opisują wiele aspektów współczesnych technologii i technik kulinarnych. Znajdą tu Państwo zarówno specjalistyczne teksty, publikowane przez fachowca z zakresu żywienia, jak i artykuły prezentujące sprzęt kuchenny, światowe marki, czy trendy w zakresie dietetyki. Pomożemy dobrać najwyższej jakości luksusowe naczynia, noże, czy designerskie AGD. Szczycimy się tym, że znamy opisywany sprzęt kuchenny z wieloletnich testów, codziennych doświadczeń, więc możemy mówić o nim z perspektywy zarówno znawców, jak i użytkowników. Dzięki zdobywanej przez lata wiedzy nasze artykuły o kuchni zyskują na obiektywizmie.

WOLL-ność wyboru - uchwytów Ci u nas dostatek

30.10.2018

Pierwszy kontakt ze znakomitymi, tytanowo-diamentowymi i tytanowo-szafirowymi nieprzywierającymi patelniami niemieckiej marki WOLL może zawrócić Ci w głowie. I to nie tylko z racji wrażenia, jakie robią wielowarstwowe powłoki tytanowe (o nich w innym artykule, bo to poważna sprawa), ale i z racji mnogości uchwytów linii patelni z, zaledwie, 3 serii.   W czym...

Więcej

Na jakich patelniach grillować?...

23.10.2018

Dziś przyjdzie mi rozstrzygnąć (albo i nie) odwieczny spór miedzy stronnikami żeliwnych patelni grillowych, a miłośnikami tego typu patelni wykonanych w technologii nieprzywierającej. Co lepsze? Która patelnia grilluje skuteczniej? Co wybrać, jeśli ktoś kocha smaki brutalne, a ktoś inny zmysłowo-subtelne? Pytań sporo, może uda się znaleźć jakiś złoty środek. Albo i...

Więcej

Jesteś chory? Myśl o Revolu

17.10.2018

Kiedy ktoś pyta mnie, z jakich naczyń powinien korzystać, gdy ma alergię, cierpi na choroby przewodu pokarmowego, czy nawet, co przykre, zmaga się z nowotworem – nie mogę doradzić lepiej, jak pokierować jego uwagę w stronę naczyń Revol. Owszem, nie kosztują mało, ale za to, co potrafią i co oferują, nie kosztują nic.   100% natury w porcelanowych garnkach...

Więcej

Alu Pro Demeyere, czyli zbuntowane...

02.10.2018

Nasz ulubiony belgijski producent, marka Demeyere, wyspecjalizował się w produkcji luksusowych naczyń ze stali Silvinox®. Co niezwykłe, jego stalowe garnki i patelnie mają aż 30 lat gwarancji dla używających ich w domu i, co kompletnie unikatowe, aż 10 lat gwarancji dla restauracji i hoteli. Kultowe linie John Pawson, Atlantis, Apollo, czy Industry oraz wyłączające...

Więcej

Drogie szaleństwa kupujących noże

14.09.2018

Istnieje kilka grup kupujących japońskie noże i konieczne do ich ostrzenia kamienie ceramiczne, czy syntetyczne. Niektórzy kupują od razu zestaw, by do sprawy później nie wracać. Bardzo duża grupa nowych nabywców japońskich noży zakłada, wierząc fachowemu doradztwu, że doskonały japoński nóż będzie ostry kilka, czy nawet i kilkanaście tygodni, a, w przypadku...

Więcej

Jaki wok wybrać? Żeliwny, stalowy, czy z...

11.09.2018

Przez lata poszukiwania budzących zaufanie, zaawansowanych technologicznie naczyń, nigdy nie zapominałem o wokach. Te niezwykle funkcjonalne, uniwersalne głębokie patelnie - bo tego typu naczynie najbardziej przypomina wok - pozwalają stworzyć nieskończoną wręcz ilość niezwykle apetycznych i doskonale sycących dań. Potrawą z woka można się najeść na cały dzień,...

Więcej

Patelnie dla wszystkich, ale nie do...

03.09.2018

Wielu pewnie oburzy się na to, co zaraz napiszę. Nie wiem, czy fakt, że niektórzy hołubią jedną patelnię, niczym starożytni swoich bogów, wynika z oszczędności, czy z nieświadomości. Patelnia, choćby i najdroższa i najlepsza, czy najpiękniejsza, to tylko narzędzie. Oczywiście, musi być bezpieczna dla zdrowia i smażonych produktów, świetnie się nagrzewać, spełniać...

Więcej

Jak używać patelni Staub na indukcji,...

28.08.2018

W żeliwie Staub rozkochaliśmy się (ja i mój zespół) bezgranicznie już wiele lat temu. Moje najstarsze naczynia żeliwne liczą sobie około 20 lat. Kupiłem je jeszcze wtedy, gdy o Staubie w Polsce słyszeli nieliczni. Przez wszystkie lata testów i korzystania z żeliwnych, francuskich garnków i patelni zdobyłem spore doświadczenie w ich konserwowaniu, używaniu, czy...

Więcej

Nóż od strony rękojeści widziany

24.08.2018

Mnogość kształtów noży, zwłaszcza japońskich, ich przeznaczenie, historia, estetyka, materiał, z którego zostały wykonane, budzą prawdziwy zawrót głowy. Od zawsze interesował mnie problem, co, tak faktycznie, przykuwa uwagę kupujących noże? Na ile ważna jest twardość i typ stali, a ile znaczy sama ich estetyka - w tym i rękojeść. Okazuje się, co niezwykłe, że...

Więcej

Ostrzałki syntetyczne, czyli nowa jakość...

17.08.2018

Paręnaście lat temu byliśmy skazani na, przede wszystkim, europejskie noże albo straszliwe wytwory chińskiej fantazji. W obu przypadkach ostrzenie nie było najmniejszym problemem, bo te noże były z reguły tępe, niezależnie od tego, czy się je wyjęło z pudełka, czy usiłowało naostrzyć. Kwestia ostrzałek zaczęła być niezwykle istotna, gdy na rynku pojawiła się masa...

Więcej

Jak dobrze i mądrze „odszkodliwić” sól

14.08.2018

Obecnie można kupić niemal każdy rodzaj i typ soli wydobywanej, czy pozyskiwanej różnymi metodami z najbardziej nawet egzotycznych zakątków świata. To rodzi pytanie, czy warto upierać się przy doprawianiu tylko jednym gatunkiem, czy typem soli? A może nadszedł czas, by odrzucić używanie pospolitej, warzonej, jodowanej soli, która nie ma w sobie za grosz wartości...

Więcej

Sprawdź, ile poziomów słonego smaku...

10.08.2018

Od czasu, kiedy problem zdrowego żywienia, zbilansowanej diety i świadomego gotowania stał się istotny i popularny, coraz więcej ludzi interesuje się kwestią dobrego i właściwego przyprawiania. Zacznijmy od całkowitych podstaw - czyli przyprawiania solą. Dziś o problemie odczuwania poziomu słonego smaku.   Słowo o smaku Ogromnie ważne w przypadku użycia soli w...

Więcej