Kuchnia

Artykuły wypełniające przestrzeń pod nazwą Kuchnia, w portalu Vianto.pl, opisują wiele aspektów współczesnych technologii i technik kulinarnych. Znajdą tu Państwo zarówno specjalistyczne teksty, publikowane przez fachowca z zakresu żywienia, jak i artykuły prezentujące sprzęt kuchenny, światowe marki, czy trendy w zakresie dietetyki. Pomożemy dobrać najwyższej jakości luksusowe naczynia, noże, czy designerskie AGD. Szczycimy się tym, że znamy opisywany sprzęt kuchenny z wieloletnich testów, codziennych doświadczeń, więc możemy mówić o nim z perspektywy zarówno znawców, jak i użytkowników. Dzięki zdobywanej przez lata wiedzy nasze artykuły o kuchni zyskują na obiektywizmie.

Nóż japoński - idealny pomysł na prezent,...

29.06.2020

Bardzo często zgłaszają się do nas Klienci z prośbą, by pomóc wybrać im japoński nóż na prezent. W takiej sytuacji sprawa jest dla nas, jako ludzi specjalizujących się w sprzedaży doskonałych, japońskich noży, prosta. Wiemy, o co pytać, jakie informacje są nam niezbędne, by dobrze doradzić Klientowi w kwestii zakupu. Wtedy wspólnie udaje nam się rozstrzygnąć...

Więcej

Mordercza patelnia, czyli polska paranoja...

22.04.2020

Nasi Drodzy Czytający, zaczniemy dziś od pełnego pocieszenia zdania - dobrej jakości, nowoczesne patelnie klasy Premium i Super Premium NIE ZABIJAJĄ. Wbrew powszechnej opinii paranoików i szaleńców, którzy mierzą promieniowanie kosmiczne i odnoszą je do „promieniowania” materiału, z którego zrobiona jest patelnia, ten sprzęt bardzo, ale to bardzo, bardzo, bardzo,...

Więcej

Jak i dlaczego wygrzewamy żeliwne naczynia

12.04.2020

Wielu obawia się żeliwnych garnków i patelni z żeliwa nie z racji ich wagi, czy wysokiej ceny (w przypadku naczyń klasy Premium). Obawa jest, z reguły, spowodowana wątpliwościami, czy damy sobie radę z gotowaniem, smażeniem, duszeniem i pieczeniem w takich naczyniach. Powszechnie wiadomo, że żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko i mocno, świetnie przewodzi ciepło i...

Więcej

Czajnik elektryczny albo gotuje wodę, albo...

10.04.2020

Wiosną 2020 pojawiło się w Polsce piękne małe AGD marki Zwilling - w tym i czajniki elektryczne Enfinigy. Wybraliśmy je świadomie, dodając do naszej oferty, bo wypełniamy sklepy naprawdę godnymi zaufania sprzętami klasy Premium. To, co zrobił niemiecki producent, Zwilling, jest, jak zwykle, eleganckie i doskonale wykonane. Przy okazji pracy nad prezentacją...

Więcej

Stylowo - biało i stalowo, czyli...

08.04.2020

Niemiecki koncern Zwilling jest, co tu dużo mówić, odważny. Nie po raz pierwszy pokazał, że duży nie musi kopiować, małpować, papugować i naśladować innych, bo może stworzyć kolekcję sprzętu, który sprawi, że - być może - zmienią się światowe trendy. I, oczywiście, Twoje spojrzenie na nowoczesną kuchnię. Dziś słów kilka o minimalistycznym, srebrzysto-białym...

Więcej

O miedzi do kochania i gotowania, nie do...

25.02.2020

Miedzianie naczynia znane są, zasadniczo, każdemu gotującemu, ale bardzo niewielu ma odwagę się na nie zdecydować. Wiąże się to, na pewno, z bardzo wysoką ceną miedzianych garnków, czy patelni. Z drugiej strony wielu lubiących gotować obawia się, że może sobie z nimi nie poradzić, choć nie bardzo jest się czego bać, bo miedziane naczynia mają stal wewnątrz, więc...

Więcej

Czy Twoje garnki na pewno gotują zdrowo?

21.02.2020

Wielu gotujących ciągle jeszcze nie myśli o tym, że to, w czym się gotuje, ma bardzo duży wpływ na jakość potraw i, co za tym idzie, oddziałuje na zdrowie. Nie ma tu jednak z czym dyskutować. Albo chcesz świetnie i zdrowo (co niezwykle istotne) gotować i tym samym musisz wyposażyć się w doskonałe naczynia, albo masz byle jaki sprzęt i Twoje gotowanie, choćbyś...

Więcej

Jak starzeją się japońskie noże Miyabi...

18.02.2020

Japońskie noże Miyabi z kolekcji 5000 MCD to niewątpliwie rarytas na rynku doskonałych, perfekcyjnie ostrych noży. Choć te luksusowe, kute w japońskim mieści Seki noże do tanich nie należą, zyskują sobie coraz większą grupę miłośników. Jeśli założyć, że tak doskonały japoński nóż możesz ostrzyć raz na 5-6 miesięcy, cały zakup przestaje być fanaberią, a staje się...

Więcej

Gadaj zdrów, czyli patelnia ceramiczna w...

26.01.2020

Jeśli chcesz kupić patelnię z powłoką ceramiczną, albo ceramiczne garnki musisz uzbroić się w niezbędną i podstawową wiedzę na temat natury ceramiki w naczyniach. Nie zawsze to, co wydaje się być super wynalazkiem, sprawdzi się w kuchni, choć producent pieje peany na cześć swojego produktu, czyli ceramicznych patelni i garnków (z piekła rodem, dodałbym). Tak miała...

Więcej

Na tropie dobrej patelni -...

24.01.2020

Prośby, błagania i groźby odniosły wreszcie skutek. Na wyraźne życzenie setek naszych Klientów, rozmówców, widzów naszego kanału na YouTube, czytających nasze teksty, porady i recenzje, zaczynamy wielki przegląd patelni świata tego. Ale będziemy przyglądać się tylko patelniom z najwyższej półki. Niczym myśliwski ogar zjednoczony jakimś magicznym sposobem z agencją...

Więcej

Kasumi Black Hammer - japońskie noże o...

23.01.2020

Japońskie noże są czasem wyjątkowo grzeczne, uładzone, estetyczne. Podobają się, zasadniczo, wszystkim. Szczególnie, jeśli kuszą wytwornym, damasceńskim dziwerem. A z drugiej strony świat japońskich noży Takumi, czyli noży mistrzowskich kutych w rzemieślniczy sposób i w niewielkich ilościach, "zaludniają" swoiste dzikusy. Te noże zdają się być nieco prymitywne,...

Więcej

Twoje naczynia wymagają odpowiednich...

14.01.2020

Naczyń jest na rynku coraz więcej. Pojawiają się przeróżne zaawansowane technologie. Stare łączy się z nowym. Producenci nieustannie eksperymentują i prześcigają się w pomysłach na luksusowe patelnie, garnki i woki. Jakoś trzeba za nimi nadążyć, a przy okazji umiejętnie dobrać dla swoich naczyń akcesoria kuchenne, zwane utensyliami. Mam na myśli to, czym się w...

Więcej