Kuchnia

Artykuły wypełniające przestrzeń pod nazwą Kuchnia, w portalu Vianto.pl, opisują wiele aspektów współczesnych technologii i technik kulinarnych. Znajdą tu Państwo zarówno specjalistyczne teksty, publikowane przez fachowca z zakresu żywienia, jak i artykuły prezentujące sprzęt kuchenny, światowe marki, czy trendy w zakresie dietetyki. Pomożemy dobrać najwyższej jakości luksusowe naczynia, noże, czy designerskie AGD. Szczycimy się tym, że znamy opisywany sprzęt kuchenny z wieloletnich testów, codziennych doświadczeń, więc możemy mówić o nim z perspektywy zarówno znawców, jak i użytkowników. Dzięki zdobywanej przez lata wiedzy nasze artykuły o kuchni zyskują na obiektywizmie.

Kuchnia bogacza, naczynia kloszarda

11.02.2024

Miałem szasnę bywać w bardzo, bardzo różnych kuchniach, czasem bardzo, bardzo zamożnych klientów. Widziałem kuchnie w rezydencjach, w willach za wiele milionów złotych. Meble bywały tam tak drogie i luksusowe, że obawiałbym się korzystać z nich na co dzień, by ich nie sprofanować. Aż dziw, że nie stał tam lokaj w białych rękawiczkach i liberii, który otwierałby...

Więcej

Zalety miedzianych garnków, czyli za co...

23.08.2023

Od dziesięcioleci garnki miedziane są ulubionym wyborem kucharzy. Naczynia z miedzi możesz spotkać w najlepszych restauracjach świata, gdzie mistrzowie kuchni nie wyobrażają sobie gotowania w żadnym innym sprzęcie. Klienci restauracji, którzy mają szansę delektować się potrawami z miedzianych garnków, zawsze powtarzają, że dane im było przeżyć ucztę dla...

Więcej

Tytanowo-ceramiczne patelnie TechnIQ marki...

27.06.2023

Wśród setek tysięcy patelni nieprzywierających produkty duńskiej marki Scanpan wyróżniają się trwałością, walorami zdrowotnymi i odkrywczą, tytanowo-ceramiczną powłoką Stratanium Plus.     Sprawdź rewolucyjne patelnie TechnIQ duńskiej marki Scanpan i odkryj nowy poziom smażenia Czy marzysz o patelniach, które zrewolucjonizują Twoje doświadczenia kulinarna?...

Więcej

Japońskie noże Zen-Bokashi marki Kanetsune...

23.05.2023

Niezaprzeczalnie, stara miłość rdzewieje. To nowa, odkryta przez nas prawda, która jest subtelnie zapisana w stalowej duszy japońskich noży Zen-Bokashi marki Kanetsune. Ale dlaczego mówimy o rdzewieniu? Bo te wyjątkowe noże są okuwane są 11 warstwami żelaza, które z upływem czasu pokryje się malowniczą patyną. To dla niektórych wada, ale inni widzą w tym właśnie...

Więcej

W jaki sposób dbać o japońskie noże Miyabi?

29.11.2022

Japońskie noże marki Miyabi, kute w Seki w fabryce marki Zwilling, to jedne z ostrzejszych noży na świecie, jeśli patrzeć pod kątem stali proszkowych. To dzieło najnowszej inżynierii i metalurgii genialnie wspieranej wielowiekową wiedzą mistrzów tradycyjnego, japońskiego rzemiosła. Połączenie doświadczenia japońskich kowali i właściwości wysokowęglowej stali...

Więcej

Naczynie na całe życie albo tylko na...

27.11.2022

Przed Świętami Bożego Narodzenia zaczyna się w świecie internetowych zakupów zupełny obłęd. Sprawa oczywista. Ale wielu nie zna jego specyficznej, jeszcze bardziej „obłędoróbnej” twarzy. Choinkowy czas zmienia konstrukcję neuronów, odmienia mózgi i sprawia, że ludzie mądrze myślący i rozumni, nagle tracą głowę i wygadują dziwactwa. Już wyjaśniamy, w czym...

Więcej

Jak konserwować i ostrzyć japońskie noże...

25.11.2022

Niezależnie od tego, czy dana linia noży Tojiro należy do grupy tradycyjnych japońskich noży, czy też zeuropeizowanych, wszystkie powstają w Japonii, w mieści Fujitora. Tojiro produkuje bardzo szeroką gamę noży, wykorzystując materiały o różnej specyfice i właściwościach. Wśród wielu linii noży Tojiro, oferowanych przez nasz sklep, znajdziesz różnorodne noże...

Więcej

Black Friday… od kuchni

24.11.2022

Black Friday jest, z reguły, stresujący i dla kupujących, którzy wyczekują okazji (których się czasem doczekać nie uda) i sprzedających, którzy próbują dociec, co komu do gustu przypadnie i na co warto ogłosić obniżki. Łatwo, mówiąc prosto, nie jest. Nasz zespół, dumny z umiejętności podtrzymywania w sobie stoickiego spokoju w przeróżnych życiowych sytuacjach,...

Więcej

Akceptacja, czy banicja - od lat testujemy...

23.11.2022

Przyszedł czas na ujawnienie niektórych sekretów alkowy. Od lat testujemy prezentowane w naszym sklepie PrestiżowaKuchnia.pl patelnie nieprzywierające słynnych producentów. Od lat, niczym namiętni amanci, zdobywamy uczucia kolejnych patelni, smażąc, grillując, dusząc, zapiekając i podpiekając w piekarniku przeróżne pyszności. A wszystko po to, by móc doradzać Wam z...

Więcej

Jak smażyć bez tłuszczu? Sposób na...

21.11.2022

Internet kocha mody, afery i farmazony. Trudno, taka już jego specyfika, że pisać, co chce, każdy może. Szkoda tylko, że zdrowy rozsądek często zostaje oszołomiony i zwiedziony pseudofachowymi informacjami, które jakoby mają odmienić w magiczny sposób życie czytających. Często, gdy szuka się odpowiedzi wśród forumowiczów i speców z bożej łaski, dostaje się spis...

Więcej

Jak korzystać z żeliwnych patelni...

17.11.2022

Dziś krótko na temat używania szwedzkich patelni z naturalnego żeliwa. Mam na myśli doskonałe, długowieczne patelnie Skeppshult, które prędzej się znudzą, niż przestaną działać. No, chyba, że ktoś je świadomie wykończy. Dumni posiadacze wyjątkowych, luksusowych patelni z naturalnego, impregnowanego wyłącznie olejami roślinnymi żeliwa szwedzkiej firmy Skeppshult...

Więcej

Zjawisko synergii w stalowych naczyniach...

13.11.2022

W kuchni, poza samym gotującym, niepodzielnie rządzą prawa fizyki, o czym się często nie pamięta. Wystarczy spojrzeć na fizykę wrzącej wody, czy dyfuzję aromatu rozchodzącego się w powietrzu. Fizyka wykorzystywana jest równie często w konstruowaniu nowoczesnych naczyń i utensyliów kuchennych. Chodzi o to, by twórczo wykorzystać prawa fizyki w celu przyspieszenia i...

Więcej