Od dziesięcioleci garnki miedziane są ulubionym wyborem kucharzy. Naczynia z miedzi możesz spotkać w najlepszych restauracjach świata, gdzie mistrzowie kuchni nie wyobrażają sobie gotowania w żadnym innym sprzęcie. Klienci restauracji, którzy mają szansę delektować się potrawami z miedzianych garnków, zawsze powtarzają, że dane im było przeżyć ucztę dla zmysłów.
Co takiego niezwykłego jest w miedzianych naczyniach? Naczyniach, które, należy to od razu podkreślić, bywają drogie lub bardzo drogie, jeśli zestawić je z klasycznymi garnkami. Oczywiście, mówimy o naczyniach z prawdziwej, czystej miedzi, które wewnątrz mają stal.
Garnki z miedzi rewolucyjnie przewodzą ciepło
Miedź jest genialnym przewodnikiem ciepła, co oznacza, że garnki miedziane są w stanie równomiernie rozprowadzać ciepło podczas gotowania potraw. Dzięki temu zyskujesz bajeczne wręcz smaki. Co nadzwyczajne, miedź rozgrzewa się, jak sprawdzili fachowcy, 25 razy szybciej, niż nawet potężny, stalowy garnek. Wyobrażasz sobie, jak sprawnie się w niej gotuje?
Ponieważ miedziane garnki bardzo szybko się nagrzewają, możesz zaoszczędzić energię podczas gotowania. To szczególnie istotne w czasach, kiedy trzeba mocno zwracać uwagę na ceny prądu, czy gazu.
Dodatkowo, ponieważ miedź jest doskonałym przewodnikiem ciepła, łatwo jest kontrolować temperaturę podczas przyrządzania potraw w miedzianym garnku, co pozwala na gotowanie na zarówno na niskiej mocy palnika, gdy chcemy zyskać subtelne potrawy. Można też gotować w nich w wysokich temperaturach bez uszczerbku dla smaku potrawy i jej wartości odżywczych.
Smaki z miedzianych naczyń, których się nie spodziewasz
Garnki miedziane rewelacyjnie dodają smaku Twoim potrawom. A ponieważ wewnątrz jest stal, jedzenie nie ma kontaktu z miedzią. Czerpie za to z jej mocy rewolucyjnego rozprowadzania ciepła, co dodaje wyjątkowego smaku potrawom. Niestety, tego inne garnki nie są w stanie zapewnić w takim wymiarze.
Miedziane garnki pozwalają gotować bardziej aromatyczne i delikatne, zachowują też składniki odżywcze, które pozwalają Ci przyrządzać zdrowe potrawy dla całej rodziny.
Wyśmienita dystrybucja ciepła sprawia, że każdy składnik potrawy przenika smakiem innych składników. Dlatego danie przygotowane w miedzianym garnku smakuje kompletnie wyjątkowo.
Wielofunkcyjne naczynia do wszystkiego
Od zup i gulaszów, po desery i sosy - miedziane naczynia służą do wszystkiego. Istnieje wręcz niezliczona ilość potraw, które możesz przyrządzić przy użyciu miedzianego garnka. Każde danie będzie miało niepowtarzalny smak i konsystencję.
Miedziane garnki możesz wykorzystać zarówno do gotowania ziemniaków, ryżu, czy makaronu, jak i bardzo wyrafinowanych potraw. Tu nie ma ograniczeń.
Garnki z miedzi mogą trafić do piekarnika, by przygotować dla Ciebie genialną pieczeń, czy zapiekankę.
Naczynia z miedzi posłużą całym pokoleniom
Wreszcie, garnki miedziane są również nadzwyczajnie trwałe i posłużą w Twojej kuchni przez całe lata, jeśli odpowiednio o nie zadbasz. Pisząc „całe lata”, mamy na myśli, że możesz z nich korzystać przez długie dekady. Miedziane garnki ze stalą w środku, np. znanych producentów, francuskiej marki De Buyer i belgijskiej marki Falk, swobodnie posłużą Tobie, Twoim dzieciom, wnukom i nawet ich dzieciom. Zawsze będą idealnie nadawały się do gotowania.
Wszystkie te zalety sprawiają, że garnki miedziane są doskonałym wyborem dla każdego, kto szuka naprawdę wysokiej jakości naczyń kuchennych. Oczywiście, musisz jednak wziąć pod uwagę, że sam materiał jest bardzo drogi, więc cena miedzianych naczyń jest wysoka.
My mówimy o nich jako o naczyniach „kup i zapomnij”. Kupujesz raz i przez całe życie nie czujesz potrzeby, by je wymienić na nowe.
Dział PR Grupy Nas Troje
Konsultacja: Krystian Wawrzyczek, ekspert z zakresu technik i technologii kulinarnych
Zdjęcia: Grupa Nas Troje
Szukaj nas tutaj: