Kuchnia bogacza, naczynia kloszarda

Miałem szasnę bywać w bardzo, bardzo różnych kuchniach, czasem bardzo, bardzo zamożnych klientów. Widziałem kuchnie w rezydencjach, w willach za wiele milionów złotych. Meble bywały tam tak drogie i luksusowe, że obawiałbym się korzystać z nich na co dzień, by ich nie sprofanować. Aż dziw, że nie stał tam lokaj w białych rękawiczkach i liberii, który otwierałby półki, szafki i szuflady.

A sprzęt AGD, na którym się gotuje, w którym się piecze, czy przechowuje to, co ma być zimne, budziłby zachwyt nawet u inżynierów NASA.

 

Ale to jedna strona medalu.

 

 

Druga wygląda, chciałoby się powiedzieć, dramatycznie i żałośnie.

W szafkach i półkach tych nadzwyczajnych kuchni kryją się naczynia, których łączna wartość nie przekraczała często 500 zł. Ludzie kroili na deskach z najgorszej jakości plastiku, albo deskach, które miały dziesiątki lat. Pokazywali mi z dumą 10-elementowy zestaw noży za 300 zł.

I na czymś takim i czymś takim chcieli kroić bio produkty najwyższej jakości, które wrzucali do garnka stworzonego z nie wiadomo jakich toksycznych materiałów…

Nie da się tego opisać!

 

Tani sprzęt będzie Ci szkodził, choćbyś nie wiem, co robił

Nędzna patelnia, słabej jakości garnek, nóż z blachy – czyli idealny zestaw niszczący wszystko, co w jedzeniu (jeszcze) jest wartościowe (przy założeniu, że współczesne jedzenie ma jakieś wartości odżywcze…).

Nie pytaj próżno, bo nikt Ci nie powie, co emituje w przygotowywane jedzenie patelnia za stówę. Wiadomo, że tablica Mendelejewa ląduje w jedzeniu. Ale, kto by się tym przejmował!

Nędzny nóż nie pokroi produktów, a zmiażdży je i automatycznie pozbawi wartości odżywczych. Ale, znowu zapytam, kto by się tym przejmował.

 

Dietetyku, truj się sam

Ale to nie koniec koszmaru.

Teraz taki właściciel doskonale wyposażonej kuchni idzie do dietetyka i zbiera spis porad, jakie produkty kupować, jak je łączyć, by było super zdrowo, by dzieci rosły w siłę, a dorośli chudli w oczach. I żeby nikt nigdy nie chorował.

Dietetyk, oczywiście, doradzi, jak go uczono. Tyle, że słowem nie wspomni o naczyniach, bo w tym nikt nigdy go nie kształcił.

 

 

Rozmawiałem z niezliczoną ilością dietetyków, nawet sław występujących w mediach. W niemal 100% przypadków okazywało się, że nie mają najświętszego pojęcia, w czym gotować, na czym smażyć, a jaki sprzęt mijać szerokim łukiem.

Wielu z nich gotuje w garnkach i smaży na patelniach, które swobodnie można by wykorzystać do karmienia skazanych na karę śmierci więźniów. Brzmi dramatycznie? Bo takie to jest.

To, ile fachowcy od żywienia wiedzą na temat naczyń, nie mieści się na żadnej skali. Chyba, że zejdziemy poniżej zera. Wtedy, a i owszem, skala robi się dłuuuuuuuuuuuuuuga.

 

Skąpstwo, czy nieświadomość?

Żeby być sprawiedliwym, należy zastanowić się, na ile syczał tu głośno wąż w kieszeni, czyli nagle bardzo zamożnym ludziom włączał się program „chciwość”. Czy może jednak rzecz sprowadza się do sporej nieświadomości lub ignorancji.

Po rozmowach okazywało się, że większość właścicieli genialnie wyposażonych kuchni nie ma świętego pojęcia, że istnieją doskonałe garnki, wyśmienite patelnie na całe dekady. Że są naczynia dla alergików, które nie trują i nie wzmagają dolegliwości. Że są garnki i patelnie, które pomagają utrzymać zdrowie.

Zacofanie w przestrzeni nieznajomości technologii kulinarnych i dostosowywania ich do swoich potrzeb jest w Polsce niewyobrażalne.

 

 

Skala problemu jest dramatyczna. Dietetycy, żywieniowcy, lekarze, ludzie mający zawodowo kontakt z jedzeniem, nie mają o naczyniach pojęcia!

Kiedy i czy się to zmieni? Można, bardzo optymistycznie przypuszczać, że zmiana obejmie zaledwie niewielki procent gotujących. Bo reszta – swoje wie! Jak ktoś ironizował - Polak staje się niekwestionowanym specjalistą po przeczytaniu dwóch wpisów w Internecie. A jeśli trafi na wpisy producenta, czy sklepu chcącego mu upchnąć najgorszej jakości sprzęt za kilka złotych? Wtedy będzie super-specem od naczyń za grosze. I, niezależnie od tego, ile wyda na doskonałe jedzenie, będzie się truł przy każdym posiłku.

 

Krystian Wawrzyczek, ekspert z zakresu technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Grupa Nas Troje

Szukaj nas tutaj:

 

               

Artykuły powiązane

Silvinox i zawsze srebrzysto-biała stal...

06.05.2015

Przekleństwem gotujących w stalowych naczyniach jest kuchnia gazowa. I to nie z racji iście żółwiego tempa, w którym garnek, czy patelnia nagrzeją się, by były zdatne do użytku, ale, z powodu brudzącego dno i ścianki naczyń gazu. Gaz, jako paliwo - ze stalą się, wyjątkowo - nie lubią. Nikogo, kto gotuje na kuchence gazowej, nie trzeba o tym przekonywać. Stalowe...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Naczynia, niczym prom kosmiczny -...

22.02.2016

Linia naczyń Atlantis, belgijskiej marki Demeyere jest doskonałym pomysłem dla tych, którzy cenią sobie zaawansowane technologie i profesjonalne rozwiązania w kuchni. Gotowanie, czy smażenie przy użyciu zjawiskowych garnków i patelni Demeyere w niczym nie przypomina gotowania, czy smażenia na tradycyjnej, znanej nam stali nierdzewnej.     Piękna,...

Więcej

Wiek pary, wiek smaku

13.07.2016

Zdrowe jedzenie z roku na rok przyciąga coraz większą uwagę. Rośnie nasza świadomość kulinarna, dlatego chcemy jeść coraz smaczniej, ale też gotować pod kątem naszych zdrowotnych preferencji. O skuteczności kuchennych rewolucji decyduje nie tylko wybór optymalnej diety, ale również selekcja perfekcyjnych naczyń.   Gotowanie na parze powinno być obowiązkowe...

Więcej

Bądź czujny, kupuj z głową!

14.10.2016

O ile kupno garnka lub patelni nie jest w dzisiejszych czasach żadnym problem, o tyle umiejętności wyboru wysokiej jakości naczyń spośród tysięcy tanich imitacji jest już prawdziwą sztuką. Każdy, kto zamierza nabyć dobry garnek lub spełniającą wymagania patelnię, powinien zwracać uwagę na kilka ważnych elementów. Jeśli zdać się na podpowiedzi kuszącego ceną...

Więcej