O miedzi do kochania i gotowania, nie do wiecznego pucowania

Miedzianie naczynia znane są, zasadniczo, każdemu gotującemu, ale bardzo niewielu ma odwagę się na nie zdecydować. Wiąże się to, na pewno, z bardzo wysoką ceną miedzianych garnków, czy patelni. Z drugiej strony wielu lubiących gotować obawia się, że może sobie z nimi nie poradzić, choć nie bardzo jest się czego bać, bo miedziane naczynia mają stal wewnątrz, więc gotuje się w nich podobnie, jak w klasycznych stalowych naczyniach. Tyle, że wiele szybciej i o niebo smaczniej.

Niektórzy obawiają się, że miedź wymaga sporych zabiegów, by była piękna, drżą, że trzeba ją polerować, specjalnie czyścić i szkoda im na to najzwyczajniej czasu. Temu właśnie problemowi poświęcimy dzisiejszy tekst.

 

Polerowanie miedzi faktycznie może doprowadzić do szału

W klasycznych, najpopularniejszych naczyniach z miedzi znanych marek, np. De Buyer, pojawia się polerowana miedź. I tu faktycznie dużo czasu trzeba spędzić, by doprowadzić naczynie do odpowiedniego stanu po gotowaniu, duszeniu, pieczeniu, czy smażeniu. Taką miedź trzeba polerować i konserwować odpowiednimi preparatami, bo szybko pokryje się patyną i zmieni kolor, utleniając się.

Poza tym - polerowana miedź, niestety, jest magnesem na odciski palców. Taka jej natura. A, że w kuchni mokre, czy tłuste dłonie to codzienność, garnki, czy patelnie z polerowanej miedzi wyglądają nienajlepiej po twórczym działaniu. Wielu kupujących polerowane naczynia z miedzi zaopatrzyło się pewnie w Kopciuszka albo innego nieszczęśnika, który wziął na siebie to, co najgorsze - mycie, czyszczenie i polerowanie miedzi.

 

Miedź, która nie łapie odcisków palców

Jako wielcy miłośnicy miedzianych garnków i patelni, poszukiwacze tanich w utrzymaniu i naiwnych Kopciuszków, mało nie zwariowaliśmy z zachwytu i radości, kiedy okazało się, że rodzinna firma Falk tworzy szczotkowaną miedź. Ten belgijski producent od zawsze rozumiał, że gotujący chcą poświęcać wiele więcej czasu tworzeniu pyszności w miedzianych naczyniach, a bardzo niewiele ich czyszczeniu.

Przepiękne, a przy tym ciężkie, co wyraźnie świadczy o jakości materiałów, z których zostały wykonane, miedziane patelnie i garnki z miedzi mają na zewnątrz szczotkowaną, czyli satynowaną miedź. W efekcie po gotowaniu garnek wygląda dobrze. Poza tym - myje się go w kilka sekund, wyciera i tyle. Nie trzeba go polerować, pucować, chuchać na niego i dmuchać.

 

 

Oczywiście i ta miedź będzie się z czasem utleniać i zmieniać kolor oraz pokrywać patyną, o ile nie byłaby czyszczona, ale do tego można użyć albo specjalnych ściereczek, które tworzy Falk, albo preparatów do miedzi. Można też czyścić miedź domowymi metodami. Ale, ku naszej i wielu gotujących z rozmachem radości, odpada tu mozolne polerowanie. Belgijskie miedziane naczynia Falk to ewenement w świecie luksusowych, miedzianych garnków i patelni, które są najczęściej mocno połyskliwe. Tu elegancki, miedziany połysk też jest, ale został stonowany przez szczotkowanie.

Oczywiście, nie mamy nic przeciwko pięknym, polerowanym naczyniom z miedzi. Ale kiedy tylko coś w nich ugotujemy, szybko ewakuujemy się z kuchni, zgodnie z zasadą - kto ostatni, ten zmywa.

 

Dział PR Grupy NasTroje

Zdjęcia: Grupa NasTroje

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

Artykuły powiązane

Jak wybrać odpowiednie garnki? Sugestie...

06.11.2022

Problem doboru naczyń nie jest, na szczęście, tak skomplikowany, jak się na pozór wydaje. Nie jest z tego względu, że macie mnie. Chętnie doradzę, podpowiem, rozwieję wątpliwości. Robię to od wielu lat. Moja (zawodowa) przygoda z kulinariami zaczęła się w 1993 roku. Piszę o zawodowej przygodzie, bo gotuję od najmłodszych lat. Dlatego twierdzę, że mam w tej materii...

Więcej

Naczynie na całe życie albo tylko na...

27.11.2022

Przed Świętami Bożego Narodzenia zaczyna się w świecie internetowych zakupów zupełny obłęd. Sprawa oczywista. Ale wielu nie zna jego specyficznej, jeszcze bardziej „obłędoróbnej” twarzy. Choinkowy czas zmienia konstrukcję neuronów, odmienia mózgi i sprawia, że ludzie mądrze myślący i rozumni, nagle tracą głowę i wygadują dziwactwa. Już wyjaśniamy, w czym...

Więcej

Zalety miedzianych garnków, czyli za co...

23.08.2023

Od dziesięcioleci garnki miedziane są ulubionym wyborem kucharzy. Naczynia z miedzi możesz spotkać w najlepszych restauracjach świata, gdzie mistrzowie kuchni nie wyobrażają sobie gotowania w żadnym innym sprzęcie. Klienci restauracji, którzy mają szansę delektować się potrawami z miedzianych garnków, zawsze powtarzają, że dane im było przeżyć ucztę dla...

Więcej

Czy tanie miedziane naczynia są naprawdę...

11.10.2020

Poczucie bycia oszukanym na własne życzenie jest podwójnie dojmujące. Raz, że dałeś się oszukać, bo trafiłeś na „oszustliwca”, który Cię omotał (tego czasem nie trzeba się wstydzić, bo nad takim zabiegiem omotania pracują czasem całe działy speców), dwa, że ktoś oszukał Cię, bo mu na to pozwoliłeś. Tak kurczowo trzymałeś się jakiejś idei, w przypadku naszego...

Więcej

Kuchnia bogacza, naczynia kloszarda

11.02.2024

Miałem szasnę bywać w bardzo, bardzo różnych kuchniach, czasem bardzo, bardzo zamożnych klientów. Widziałem kuchnie w rezydencjach, w willach za wiele milionów złotych. Meble bywały tam tak drogie i luksusowe, że obawiałbym się korzystać z nich na co dzień, by ich nie sprofanować. Aż dziw, że nie stał tam lokaj w białych rękawiczkach i liberii, który otwierałby...

Więcej

Przejdź do galerii