Patelnie z żeliwa

Patelnie z żeliwa potrafią wiele. Można na nich smażyć, grillować, podpiekać i zapiekać najróżniejsze potrawy oraz tworzyć z ich pomocą nowe smaki. Naturalne żeliwo ma moc intensyfikowania smaku i wydobywania aromatu, więc znane od lat potrawy, odkryją przed nami nieznane oblicze i oczarują na nowo. Każdy wielbiciel smażenia, profesjonalista lub zupełny amator, może sięgnąć po żeliwne patelnie. Nie wymagają specjalnych umiejętności, a jedynie odrobiny uwagi i pielęgnacji. W zamian odwdzięczą się nam latami perfekcyjnego smażenia. O tym, jak dbać o żeliwne patelnie, dowiedzą się Państwo z naszych artykułów.

Kuchnia bogacza, naczynia kloszarda

11.02.2024

Miałem szasnę bywać w bardzo, bardzo różnych kuchniach, czasem bardzo, bardzo zamożnych klientów. Widziałem kuchnie w rezydencjach, w willach za wiele milionów złotych. Meble bywały tam tak drogie i luksusowe, że obawiałbym się korzystać z nich na co dzień, by ich nie sprofanować. Aż dziw, że nie stał tam lokaj w białych rękawiczkach i liberii, który otwierałby półki, szafki i szuflady. A...

Więcej

Naczynie na całe życie albo tylko na...

27.11.2022

Przed Świętami Bożego Narodzenia zaczyna się w świecie internetowych zakupów zupełny obłęd. Sprawa oczywista. Ale wielu nie zna jego specyficznej, jeszcze bardziej „obłędoróbnej” twarzy. Choinkowy czas zmienia konstrukcję neuronów, odmienia mózgi i sprawia, że ludzie mądrze myślący i rozumni, nagle tracą głowę i wygadują dziwactwa. Już wyjaśniamy, w czym kwestia.   Szukam naczyń na całe...

Więcej

Akceptacja, czy banicja - od lat testujemy...

23.11.2022

Przyszedł czas na ujawnienie niektórych sekretów alkowy. Od lat testujemy prezentowane w naszym sklepie PrestiżowaKuchnia.pl patelnie nieprzywierające słynnych producentów. Od lat, niczym namiętni amanci, zdobywamy uczucia kolejnych patelni, smażąc, grillując, dusząc, zapiekając i podpiekając w piekarniku przeróżne pyszności. A wszystko po to, by móc doradzać Wam z punktu widzenia tych, którzy...

Więcej

Jak smażyć bez tłuszczu? Sposób na...

21.11.2022

Internet kocha mody, afery i farmazony. Trudno, taka już jego specyfika, że pisać, co chce, każdy może. Szkoda tylko, że zdrowy rozsądek często zostaje oszołomiony i zwiedziony pseudofachowymi informacjami, które jakoby mają odmienić w magiczny sposób życie czytających. Często, gdy szuka się odpowiedzi wśród forumowiczów i speców z bożej łaski, dostaje się spis alogicznych instrukcji, które...

Więcej

Jak korzystać z żeliwnych patelni...

17.11.2022

Dziś krótko na temat używania szwedzkich patelni z naturalnego żeliwa. Mam na myśli doskonałe, długowieczne patelnie Skeppshult, które prędzej się znudzą, niż przestaną działać. No, chyba, że ktoś je świadomie wykończy. Dumni posiadacze wyjątkowych, luksusowych patelni z naturalnego, impregnowanego wyłącznie olejami roślinnymi żeliwa szwedzkiej firmy Skeppshult mogą być pewni wsparcia...

Więcej

Jak i dlaczego wygrzewamy żeliwne naczynia

12.04.2020

Wielu obawia się żeliwnych garnków i patelni z żeliwa nie z racji ich wagi, czy wysokiej ceny (w przypadku naczyń klasy Premium). Obawa jest, z reguły, spowodowana wątpliwościami, czy damy sobie radę z gotowaniem, smażeniem, duszeniem i pieczeniem w takich naczyniach. Powszechnie wiadomo, że żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko i mocno, świetnie przewodzi ciepło i wzmacnia smaki. Ale wiadomo też,...

Więcej

Czy Twoje garnki na pewno gotują zdrowo?

21.02.2020

Wielu gotujących ciągle jeszcze nie myśli o tym, że to, w czym się gotuje, ma bardzo duży wpływ na jakość potraw i, co za tym idzie, oddziałuje na zdrowie. Nie ma tu jednak z czym dyskutować. Albo chcesz świetnie i zdrowo (co niezwykle istotne) gotować i tym samym musisz wyposażyć się w doskonałe naczynia, albo masz byle jaki sprzęt i Twoje gotowanie, choćbyś stanął na głowie, tak, czy tak nie...

Więcej

Czy sprzedający patelnie powinien znać ich...

01.11.2019

U sprzedających przeróżnego typu rzeczy i dobra tego świata funkcjonuje anachroniczne przeświadczenie, że o oferowanym przez siebie sprzęcie muszą mówić wyłącznie dobrze. Pokazywanie ewentualnych mankamentów, czy możliwie obiektywna ocena zalet i wad jest niebezpieczna. Bo przyszły Klient zamiast kupować emocjonalnie, będzie analizował kwestię i do głosu dojdzie racjonalizm. Racja to i nie, bo...

Więcej

Jak i w czym przechowywać gotowe potrawy w...

08.04.2019

Pewnie zachodzicie w głowę, jaki jest sens pisania o sprawie tak banalnej i oczywistej, jaką jest przechowywanie potraw w lodówce. Otwiera się drzwi lodówki, wstawia jedzenie i drzwi zamyka. Po czym otwiera się je ponownie, kiedy przychodzi czas na odgrzanie przechowywanego posiłku. Cała filozofia. Niby tak, ale jednak nie do końca. Bo to, w czym lub na czym przechowujesz gotowe jedzenie w...

Więcej

Dlaczego indukcja szybko unicestwia...

19.03.2019

Wielu smażących przeklina pod nosem (albo i głośno) którąś już z kolei patelnię, która zdecydowanie zbyt szybko wyzionęła ducha, padła, czy, mówiąc kolokwialnie, zdechła. Co dolega tym nieszczęsnym patelniom stawianym na płycie indukcyjnej? Co dziwi wielu - indukcja zabija zarówno drogie, jak i bardzo tanie patelnie. Czemu indukcja jest sędzią i katem patelni? Odpowiedź jest zarazem prosta,...

Więcej

Na jakich patelniach grillować?...

23.10.2018

Dziś przyjdzie mi rozstrzygnąć (albo i nie) odwieczny spór miedzy stronnikami żeliwnych patelni grillowych, a miłośnikami tego typu patelni wykonanych w technologii nieprzywierającej. Co lepsze? Która patelnia grilluje skuteczniej? Co wybrać, jeśli ktoś kocha smaki brutalne, a ktoś inny zmysłowo-subtelne? Pytań sporo, może uda się znaleźć jakiś złoty środek. Albo i nie.   Zawężony wybór...

Więcej

Jak używać patelni Staub na indukcji,...

28.08.2018

W żeliwie Staub rozkochaliśmy się (ja i mój zespół) bezgranicznie już wiele lat temu. Moje najstarsze naczynia żeliwne liczą sobie około 20 lat. Kupiłem je jeszcze wtedy, gdy o Staubie w Polsce słyszeli nieliczni. Przez wszystkie lata testów i korzystania z żeliwnych, francuskich garnków i patelni zdobyłem spore doświadczenie w ich konserwowaniu, używaniu, czy przygotowywaniu do użycia, tzw....

Więcej