Jak i w czym przechowywać gotowe potrawy w lodówce?

Pewnie zachodzicie w głowę, jaki jest sens pisania o sprawie tak banalnej i oczywistej, jaką jest przechowywanie potraw w lodówce. Otwiera się drzwi lodówki, wstawia jedzenie i drzwi zamyka. Po czym otwiera się je ponownie, kiedy przychodzi czas na odgrzanie przechowywanego posiłku. Cała filozofia. Niby tak, ale jednak nie do końca. Bo to, w czym lub na czym przechowujesz gotowe jedzenie w lodówce, ma kluczowe znaczenie. I dla kondycji posiłku i sprzętu, który do przechowywania służy.

 

W czym można przechowywać jedzenie w lodówce

Tu nie będę rozpisywać się zbyt mocno. Na pewno doskonale sprawdzą się w roli naczyń do przechowywania wszelkiego typu pojemniki - szklane lub z bezpiecznego dla zdrowia tworzywa sztucznego. Ważne, by wszystkie tego typu płaskie, niskie, wysokie, okrągłe, kwadratowe, czy podłużne naczynia miały certyfikat pozwalający na kontakt z żywnością i lodówką (to drugie też jest bardzo istotne, bo niektóre pojemniki mogą służyć tylko do przechowywania w lodówce, inne do mrożenia, a jeszcze inne w lodówce w ogóle nie mogą nigdy siedzieć). Pojemniki powinny też mieć dobrze dopasowane pokrywki, które odetną dopływ powietrza do potrawy. Możesz używać specjalnych pojemników hermetycznych, czy pojemników typu vaccum z pompką próżniową.

Można, siłą rzeczy, przechowywać jedzenie w otwartym pojemniku, ale trzeba liczyć się z tym, że posiłek przeniknie zapachami z lodówki i vice versa.

 

 

Jak rozumiemy słowa „przechowywanie potraw w lodówce”?

Tu zaczyna się kłopot. Sformułowanie „przechowywanie” jest niezwykle nieprecyzyjne. Dla jednych oznaczać będzie kilka godzin, dla innych przetrzymywanie potrawy przez noc, czy i dłuższy czas w lodówce. To, ile Twoja potrawa spędzi czasu w lodówce, ma ogromne znaczenie w przypadku przechowywania jej na patelniach, garnkach, rondlach, czy wokach lub brytfannach, o ile te ostatnie do lodówki się zmieszczą.

 

Jakie sprzęty kuchenne nie nadają się do przechowywania jedzenia w lodówce?

Od razu powiem, jakie patelnie (garnki, woki i brytfanny) na pewno nie powinny nigdy trafić do lodówki. Chodzi o naturalne żeliwo, np. marki Skeppshult. Żeliwo impregnowane olejami zmieni (gdyby je włożyć do lodówki nawet na kilka godzin) smak Twojej potrawy na metaliczny, więc ona sama stanie się niemal niejadalna. Druga kwestia - naturalne żeliwo zacznie momentalnie rdzewieć, czy pokrywać się patyną.  W efekcie jedzenie będzie smakowało tak, jakby oblizywać starą klamkę, czy zardzewiałą kłódkę. Nie polecam. Fuj!

Uważałbym też mocno na żeliwo pokrywane glazurami, np. żeliwne garnki, czy patelnie, itp. marki Staub. Tu jest wprawdzie glazura, która oddziela żeliwo od potrawy, ale sam rant, czyli brzeg naczynia nie jest nią pokryty. Więc zacznie rdzewieć.

Dodatkowa kwestia - naczynia z prawdziwego żeliwa są ciężkie i bardzo ciężkie, więc można pourywać półki w lodówce.

Miedziane, czy miedziano-stalowe garnki, np. marki De Buyer, również nie powinny trafiać do lodówki.

 

Co można włożyć do lodówki na kilka godzin?

Najczęściej wkładamy do lodówki stalowe lub nieprzywierające naczynia – patelnie, garnki, rondle, itd. Tu jednak warto również uważać. Nie każdy typ stali wytrzyma panujące w lodówce temperatury i wilgoć. Wszystko zależy od jej typu i jakości. Jeśli zamierzasz przechowywać, np. kwaśne zupy, kapustę zasmażaną, sałatki, czy wyraziste sosy w lodówce, możesz liczyć się z tym, że stal zmieni ich smak, a sama w jakiś sposób zacznie reagować. Mogą pojawić się plamy, zacieki, czy przebarwienia.

Sytuacja z powłokami nieprzywierającymi naczyń, czy patelni może być jeszcze gorsza. Teoretycznie na powłokach ceramicznych, tytanowych, czy granitowych można przechowywać jakiś czas jedzenie w lodówce. Ale nie radziłbym przekraczać kilku, czy kilkunastu godzin.

Producent nie przebadał reakcji powłok pokrywających jego naczynia ze wszystkimi potrawami tego świata, co oczywiste, więc nie może Ci w 100% zagwarantować, że patelnia, czy garnek przetrwa bez uszczerbku takie eksperymenty. Raz, dwa, czy kilka razy może się nic nie dziać, ale za którymś z kolei sprzęt może zaprotestować. Np. powłoka nieprzywierająca może zacząć puchnąć, a ceramika może się przebarwić. Nigdy nie wiadomo, co się przydarzy. Może, równie dobrze, nie dziać się nic.

 

 

Nie przechowuj jedzenia w lodówce na patelniach, czy w garnkach

Artykuł został sprowokowany tysięcznymi rozmowami z Klientami, którzy często chętnie wstawiali sprzęt kuchenny do lodówki, zakładając, że skoro producent nic na ten temat nie mówi, względnie na to pozwala, znaczy to tyle, że jego sprzęt jest nieśmiertelny i nic mu nie zagrozi.

Z uporem utrzymuję jednak, że do przechowywania potraw w lodówce trzeba używać wyspecjalizowanych, temu właśnie służących naczyń. I tyle.

Oczywiście, kilka godzin nie powinno zrobić wielkiej krzywdy ani naczyniom, ani potrawie. Ale jest tu tak wiele zmiennych, więc warto dmuchać na zimne.

 

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu technik, technologii kulinarnych

https://prestizowakuchnia.pl/

Zdjęcia: Zwilling i https://pixabay.com/pl/users/alexas_fotos-686414/

 

Artykuły powiązane

Garnki z kolorowego żeliwa - nowy wymiar...

11.03.2015

Przebogaty świat kulinariów, naczyń, patelni, brytfann byłby skromny i, jakościowo bardzo ograniczony, gdyby nie gościły w nim kolorowe, żeliwne naczynia z Francji. Utarło się mówić, że Francuzi robią najlepsze żeliwne naczynia na świecie i trudno z tym przekonaniem polemizować. Wystarczy rzut oka na olbrzymią ofertę dwóch marek, na pewno w świecie żeliwa...

Więcej

Jego bazyliowa doskonałość

17.03.2015

Gotowanie w żeliwie ma w sobie coś z magii. Garnki z naturalnego żeliwa przypominają kotły czarnoksiężnika, w których przyrządzał magiczne eliksiry. Ich czerń wydaje się skrywać w sobie tajemnice, którą odkryć mogą jedynie wybrani. Z kolei kolorowe żeliwo prezentuje się niezwykle bajkowo - cieszy oczy soczystą barwą i pięknym połyskiem emalii. Spośród wielu...

Więcej

Luksus w każdej kuchni

28.03.2015

Gdy myślimy „luksus”, przychodzi nam na myśl wiele obrazów. Drogie samochody, urządzone z przepychem wille, ubrania od projektantów, biżuteria ze szlachetnych kamieni, unikatowe perfumy… W większości są to rzeczy materialne, drogie i trudne do zdobycia. Bardzo rzadko przychodzą nam na myśl produkty spożywcze. Owszem, zdarza się, że do artykułów luksusowych...

Więcej

Inwestycja w ważne chwile

30.03.2015

Są w życiu małe, z pozoru błahe rzeczy i zdarzenia, które w odpowiednich warunkach nabierają mocy zmieniania nastroju na lepszy, podtrzymywania na duchu i dawania energii do pracy. Na co dzień często ich nie dostrzegamy, są dla nas naturalne, jak oddychanie, ale w chwilach braku sił stają się kołem ratunkowym i znaczą wiele. Mała kostka czekolady zjedzona w...

Więcej

Włoski urlop we własnej kuchni

04.04.2015

Zima, śnieg i mała ilość światła słonecznego sprzyjają marzeniom o ciepłych miesiącach i wakacjach. Przeglądamy foldery, zdjęcia i filmy. Powoli planujemy urlop, by potem codziennie skreślać dni w kalendarzu. Polacy mają swoje ulubione miejsca spędzania wakacji. Jednym z najpopularniejszych celów urlopowych są Włochy. Wspaniała kuchnia, zachwycające krajobrazy i...

Więcej

Przejdź do galerii