Na jakich patelniach grillować? Nierozstrzygnięty spór

Dziś przyjdzie mi rozstrzygnąć (albo i nie) odwieczny spór miedzy stronnikami żeliwnych patelni grillowych, a miłośnikami tego typu patelni wykonanych w technologii nieprzywierającej. Co lepsze? Która patelnia grilluje skuteczniej? Co wybrać, jeśli ktoś kocha smaki brutalne, a ktoś inny zmysłowo-subtelne? Pytań sporo, może uda się znaleźć jakiś złoty środek. Albo i nie.

 

Zawężony wybór patelni

Artykuł będzie dotyczył tylko kilku wybranych przeze mnie po latach doświadczeń patelni nieprzywierających i żeliwnych. Nieprzywierające - marki WOLL (powłoki tytanowo-diamentowe i tytanowo-szafirowe), Ballarini (powłoki granitowe i tytanowe). Patelnie z żeliwa reprezentują marki Staub (żeliwo z powłoką nieprzywierającą) i Skeppshult (naturalne, impregnowane olejami żeliwo). Z różnych względów nie wypowiadam się na temat innych producentów. Mogę ocenić tylko to, co niezawodne od wielu lat i co przeszło radykalne testy.

 

Patelnie grillowe z wysokimi i niskimi żeberkami

Jedna z ważniejszych różnic między wspomnianymi patelniami grillowymi dotyczy wysokości żeberek, tzw. lamelek. Od nich zależy tempo i moc wytapiania nadmiaru tłuszczu z mięs, czy ryb. O ile żeliwo jest bardziej brutalne, pozwala mocniej zrumienić grillowane przysmaki, o tyle patelnie nieprzywierające są wiele delikatniejsze. Mają wiele niższe lamelki.

W kategoriach grillowania te drugie, nieprzywierające, można nazwać wręcz patelniami pół-grillowymi.

Wysokie lamelki pozwalają zyskać wyraziste, pierwotne, dosadne smaki. Niskie – smak idzie w kierunku subtelnej kuchni francuskiej.

 

 

Kwestia temperatury

Tu musisz zdecydować, jakie mięsa, czy ryby pojawią się w Twoim grillowym menu. Jeśli stawiasz na potężne, wołowe, przerośnięte steki, grube i tłuste mięsa baranie, czy wieprzowe, będziesz musiał przygotowywać je w wysokich temperaturach. W takiej sytuacji na pewno posłuży Ci żeliwo.

Żeliwo nie boi się wysokich temperatur – z godnością zniesie podgrzewanie go do 260, czy nawet i 270 stopni. Ale to przy ekstremalnie grubych i tłustych mięsach.

Z kolei jeśli preferujesz delikatnie, lekko podgrillowane mięsa, czy ryby, owoce morza lub warzywa – Twoje wymagania spełni patelnia nieprzywierająca. Tego typu patelnie pracują w niższych temperaturach. Choć graniczne sięgają i tak 250 stopni Celsjusza. Tu jednak chodzi o żywotność powłoki, której nie należy zbyt mocno katować wysoką temperaturą.

 

Waga i konserwacja patelni

Jeśli nie straszny Ci ciężar żeliwa, bierz w ciemno, bo potrafi zaserwować smaki wręcz niebiańskie i legendarne. Ale dobra żeliwna patelnia grillowa może ważyć nawet i 5 kg. Jest co podnosić. Patelnie nieprzywierające są lżejsze, dochodzą do wagi ok. 1,7 – 2 kg.

I teraz kwestia jeszcze bardzo istotna – jak myje się patelnię grillową. Staub, WOLL i Ballarini nie nastręczą Ci problemów. Myjesz wodą z płynem, cały zabieg trwa chwilę. Patelnie WOLL, czy Ballarini możesz umyć w zmywarce.

Ale problem zaczyna się z patelnią Skeppshult, którą myje się wyłącznie czystą, bieżącą wodą. Tu trzeba cierpliwości, cierpliwości i jeszcze trochę cierpliwości, bo umyć tłustą patelnię grillową czystą gorącą wodą nie jest łatwo. Ale – smaży genialnie, więc warto się poświęcić.

 

Pomogłem? Pewnie wielu stwierdzi, że nie. Rozwiązanie jest proste. Sprawdź oba typy patelni - i  żeliwne i nieprzywierające, a sam stwierdzisz, że wybór nie jest prosty. Każdy z typów patelni potrafi inaczej grillować i zapewnia inne doznania smakowe.

Mam nadzieje, że ci, którzy szukają odpowiedzi na pytanie o podstawowe różnice, znajdą tu wsparcie.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: DepositPhotos

Artykuły powiązane

Demeyere ControlInduc - patelnie, których...

27.09.2015

Ciekawym jest, że każdy na tym świecie akceptuje fakt, że nowy samochód, telefon, czy telewizor o rozdzielczości ultra HD ma instrukcję, która służy jego pełnemu wykorzystaniu. Każdy też akceptuje fakt, iż te technologie mają swoje wymogi, czyli – mówiąc po prostu – trzeba je poznać, by móc z nich korzystać. Dziwnym jednak trafem w Polsce nie bardzo da się...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek. Problem w tym, że wielu ciągle nie pamięta, że istotą rzeczy jest również dobry sprzęt...

Więcej

Moda w kuchni - potrzeba, czy fanaberia?

27.01.2016

Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju mody i to, co uchodzi w danym momencie za popularne, oddziałuje na nasze decyzje i zachowanie. Dotyczy to również kuchni i gotowania, które tak samo jak wiele obszarów naszego życia, podlegają zmianom. Czy jednak doświadczony i szanujący swoje umiejętności kucharz powinien im ulegać, czy raczej podchodzić do panujących w...

Więcej

Nieprzywierające patelnie marki Demeyere -...

29.02.2016

Demeyere to belgijska firma, która od zawsze gwarantuje swoim klientom najwyższą jakość produktów. Jakość, której sami są twórcami. Tu nie pozostawia się niczego przypadkowi ani zewnętrznym firmom, które mogłyby zrobić coś nie do końca tak, jak życzy sobie perfekcjonista – Demeyere. Rodzinna firma, należąca dziś do Grupy Zwilling J.A. Henckels, od dekad ma jedną...

Więcej

Dwie sprawdzone odsłony patelni...

30.03.2016

Generalnie patelnie nieprzywierające można podzielić na dwie główne kategorie – produkty z jednej grupy są wyposażone w powłoki wytworzone w sposób naturalny, a z drugiej strony istnieją patelnie wyposażone w powłoki, które powstały w warunkach laboratoryjnych. Poniżej przedstawiamy proste i krótkie omówienie obu podstawowych typów patelni nieprzywierających....

Więcej

Przejdź do galerii