Dziś przyjdzie mi rozstrzygnąć (albo i nie) odwieczny spór miedzy stronnikami żeliwnych patelni grillowych, a miłośnikami tego typu patelni wykonanych w technologii nieprzywierającej. Co lepsze? Która patelnia grilluje skuteczniej? Co wybrać, jeśli ktoś kocha smaki brutalne, a ktoś inny zmysłowo-subtelne? Pytań sporo, może uda się znaleźć jakiś złoty środek. Albo i nie.
Zawężony wybór patelni
Artykuł będzie dotyczył tylko kilku wybranych przeze mnie po latach doświadczeń patelni nieprzywierających i żeliwnych. Nieprzywierające - marki WOLL (powłoki tytanowo-diamentowe i tytanowo-szafirowe), Ballarini (powłoki granitowe i tytanowe). Patelnie z żeliwa reprezentuje marka Staub (żeliwo z powłoką nieprzywierającą). Z różnych względów nie wypowiadam się na temat innych producentów. Mogę ocenić tylko to, co niezawodne od wielu lat i co przeszło radykalne testy.
Patelnie grillowe z wysokimi i niskimi żeberkami
Jedna z ważniejszych różnic między wspomnianymi patelniami grillowymi dotyczy wysokości żeberek, tzw. lamelek. Od nich zależy tempo i moc wytapiania nadmiaru tłuszczu z mięs, czy ryb. O ile żeliwo jest bardziej brutalne, pozwala mocniej zrumienić grillowane przysmaki, o tyle patelnie nieprzywierające są wiele delikatniejsze. Mają wiele niższe lamelki.
W kategoriach grillowania te drugie, nieprzywierające, można nazwać wręcz patelniami pół-grillowymi.
Wysokie lamelki pozwalają zyskać wyraziste, pierwotne, dosadne smaki. Niskie – smak idzie w kierunku subtelnej kuchni francuskiej.
Kwestia temperatury
Tu musisz zdecydować, jakie mięsa, czy ryby pojawią się w Twoim grillowym menu. Jeśli stawiasz na potężne, wołowe, przerośnięte steki, grube i tłuste mięsa baranie, czy wieprzowe, będziesz musiał przygotowywać je w wysokich temperaturach. W takiej sytuacji na pewno posłuży Ci żeliwo.
Żeliwo nie boi się wysokich temperatur – z godnością zniesie podgrzewanie go do 260, czy nawet i 270 stopni. Ale to przy ekstremalnie grubych i tłustych mięsach.
Z kolei jeśli preferujesz delikatnie, lekko podgrillowane mięsa, czy ryby, owoce morza lub warzywa – Twoje wymagania spełni patelnia nieprzywierająca. Tego typu patelnie pracują w niższych temperaturach. Choć graniczne sięgają i tak 250 stopni Celsjusza. Tu jednak chodzi o żywotność powłoki, której nie należy zbyt mocno katować wysoką temperaturą.
Waga i konserwacja patelni
Jeśli nie straszny Ci ciężar żeliwa, bierz w ciemno, bo potrafi zaserwować smaki wręcz niebiańskie i legendarne. Ale dobra żeliwna patelnia grillowa może ważyć nawet i 5 kg. Jest co podnosić. Patelnie nieprzywierające są lżejsze, dochodzą do wagi ok. 1,7 – 2 kg.
I teraz kwestia jeszcze istotna – jak myje się patelnię grillową. Staub, WOLL i Ballarini nie nastręczą Ci problemów. Myjesz wodą z płynem, cały zabieg trwa chwilę. Patelnie WOLL, czy Ballarini możesz umyć w zmywarce.
Pomogłem? Pewnie wielu stwierdzi, że nie. Rozwiązanie jest proste. Sprawdź oba typy patelni - i żeliwne i nieprzywierające, a sam stwierdzisz, że wybór nie jest prosty. Każdy z typów patelni potrafi inaczej grillować i zapewnia inne doznania smakowe.
Mam nadzieje, że ci, którzy szukają odpowiedzi na pytanie o podstawowe różnice, znajdą tu wsparcie.
Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
Zdjęcia: DepositPhotos
Szukaj nas tutaj: