Dwie sprawdzone odsłony patelni nieprzywierających

Generalnie patelnie nieprzywierające można podzielić na dwie główne kategorie – produkty z jednej grupy są wyposażone w powłoki wytworzone w sposób naturalny, a z drugiej strony istnieją patelnie wyposażone w powłoki, które powstały w warunkach laboratoryjnych. Poniżej przedstawiamy proste i krótkie omówienie obu podstawowych typów patelni nieprzywierających. Skupimy się na patelniach trzech marek, które przetestował i których od lat używa nasz specjalista, Krystian Wawrzyczek.

 

Patelnie nieprzywierające cenionych w świecie marek pozwalają zdrowo smażyć

 

Patelnie z żeliwa z powłokami nieprzywierającymi

Patelnie żeliwne francuskiej marki Staub posiadają powłokę, która powstaje na bazie szklanej emulsji. Tego typu powłoka uniemożliwia przywieranie smażonych, duszonych, czy pieczonych potraw do powierzchni patelni. Wewnętrzne powłoki pokrywające patelnie z żeliwa budzą skojarzenia z pozbawionym barwy lakierem i są, co ciekawe, integralnym elementem całego naczynia – żeliwnego szkieletu, bo wypalane są wraz żeliwem w gigantycznych temperaturach. W ten sposób szklana emulsja przybiera formę zjednoczonej z żeliwnym szkieletem patelni glazury.

Tego typu francuskie patelnie marki Staub cechują się bardzo wysoką wytrzymałością i odpornością na ścieranie, czy uszkodzenia mechaniczne, jednak, mimo wszystko, trzeba na nie uważać, bo potrafią ulec zarysowaniu. Nie jest to bynajmniej niczym dziwnym, gdyż nie istnieją powłoki odporne na wszelkie uszkodzenia.

 

Patelnie z laboratoryjnie tworzonymi powłokami nieprzywierającymi

Bardziej skomplikowana jest sprawa z patelniami wyposażonymi w powłoki nieprzywierające, które powstały w laboratorium. W tym przypadku wybór jest nieporównywalnie większy niż w sytuacji, gdy szuka się dobrej, sprawdzonej, nieprzywierającej patelni z żeliwa.

Czym należy się kierować, kupując patelnię z powłoką stworzoną w laboratorium? Przede wszystkim stopniem jej odporności mechanicznej oraz oznaczeniem. Tu najlepiej spisują się patelnie z bardzo odpornymi na ścieranie powłokami ceramicznymi, ale tymi, które posiadają właściwości nieprzywierające – takie specyficzne hybrydy. Są twarde, jak ceramika, a jednocześnie są nieprzywierające, czego sama ceramika nie potrafi. Tu na uwagę zasługują patelnie Zwilling i wiele wyższej klasy patelnie marki Demeyere.

 

Słynny Zwilling proponuje bardzo zdrowe patelnie do niskokalorycznego smażenia

 

Kolejnym czynnikiem, który należy brać pod uwagę, gdy wybiera się patelnię nieprzywierającą jest to, czy dany produkt posiada oznaczenia PFOA lub PTFE Free - jeśli nie, to nie warto w niego inwestować. O czym świadczą te oznaczenia? O tym, że patelnia jest pozbawiona niebezpiecznych dla zdrowia związków chemicznych, które można spotkać m.in. w teflonie. Należy zatem unikać patelni nieposiadających takich oznaczeń, bo zwyczajnie mogą być szkodliwe dla zdrowia.

 

Sumując, dobra, nieprzywierająca powłoka musi być bezpieczna dla zdrowia i smażonych na niej produktów. Nie może, w trakcie przyrządzania posiłków, emitować żadnych szkodliwych substancji, czy zmieniać składu biochemicznego potrawy. Nie może też mieć w sobie żadnych pochodnych teflonu, czy substancji niebezpiecznych dla zdrowia, czy środowiska naturalnego. Niestety, spełniające takie wymagania patelnie są dość drogie – przechodzą liczne badania, posiadają atesty i rozliczne patenty. Stąd, należy pamiętać, aby kupować patelnie znanych producentów, które posiadają albo certyfikaty, względnie odpowiednie oznaczenia.

 

Dział PR Grupy Nas Troje
Konsultacja – Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Zwilling

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

Artykuły powiązane

Demeyere ControlInduc - patelnie, których...

27.09.2015

Ciekawym jest, że każdy na tym świecie akceptuje fakt, że nowy samochód, telefon, czy telewizor o rozdzielczości ultra HD ma instrukcję, która służy jego pełnemu wykorzystaniu. Każdy też akceptuje fakt, iż te technologie mają swoje wymogi, czyli – mówiąc po prostu – trzeba je poznać, by móc z nich korzystać. Dziwnym jednak trafem w Polsce nie bardzo da się...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Moda w kuchni - potrzeba, czy fanaberia?

27.01.2016

Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju mody i to, co uchodzi w danym momencie za popularne, oddziałuje na nasze decyzje i zachowanie. Dotyczy to również kuchni i gotowania, które tak samo jak wiele obszarów naszego życia, podlegają zmianom. Czy jednak doświadczony i szanujący swoje umiejętności kucharz powinien im ulegać, czy raczej podchodzić do panujących w...

Więcej

Jak mierzona jest średnica patelni

08.06.2016

Wyobraź sobie sytuację, w której masz kupić nową patelnię. Jakie pytania zadasz w pierwszej kolejności? Poza typem patelni na pewno kluczowe będzie rozważenie, jaki rozmiar powinna mieć patelnia kupowana na lata. Czy może to rodzić wątpliwości…? Tak, rodzi! Problem polega na nie do końca czytelnej dla klienta informacji na temat rozmiaru sprzętu.   Średnica - nie...

Więcej

Idealny uchwyt patelni - Demeyere górą

24.08.2016

Patelnie belgijskiej marki Demeyere udowadniają, że perfekcjonizm tej firmy przekłada się na praktycznie każdy wymiar eksploatacji naczyń. Uchwyty garnków i patelni to temat sporadycznie poruszany w świecie kulinariów. Ważne, żeby się nie nagrzewały i to, zasadniczo wszystko, czego  się od nich wymaga. Nie w przypadku Demeyere. Mistrz stali szlachetnej znalazł...

Więcej

Przejdź do galerii