Idealny uchwyt patelni - Demeyere górą

Patelnie belgijskiej marki Demeyere udowadniają, że perfekcjonizm tej firmy przekłada się na praktycznie każdy wymiar eksploatacji naczyń. Uchwyty garnków i patelni to temat sporadycznie poruszany w świecie kulinariów. Ważne, żeby się nie nagrzewały i to, zasadniczo wszystko, czego  się od nich wymaga. Nie w przypadku Demeyere. Mistrz stali szlachetnej znalazł doskonałe rozwiązania, robiące wrażenie na szefach kuchni całego świata.

 

Demeyere zważa na każdy szczegół tworzonego przez siebie sprzętu kuchennego

 

Nity mocujące uchwyt patelni mają sporo minusów

W przypadku standardowych rozwiązań czymś naturalnym jest przytwierdzanie uchwytów do patelni za pomocą nitów, czy śrub. Znajdziemy takie w wielu patelniach świata. Niestety, są tego widome konsekwencje. Wokoło nitów zaczynają odkładać się resztki jedzenia, dostaje się pod nie brud, pojawiają się bakterie. Nity utrudniają mycie, niewątpliwie szkodzą też zdrowiu.

Ponadto – jak wskazują specjaliści – wykorzystanie nitów decyduje o niepożądanej utracie temperatury i zmniejszeniu właściwości termicznych patelni, która dłużej się nagrzewa i szybciej traci ciepło.

Druga kwestia – straszliwe uchwyty z tworzywa sztucznego, czy bakelitu i temu podobnych materiałów, które można stopić, przegrzać, a samemu się nimi poparzyć. Patelni z takimi uchwytami na pewno trzeba się wystrzegać.

 

Doskonałe rozwiązanie - patelnie bez nitów

Wybierając patelnię, warto pójść w stronę nowocześniejszych technologii tworzenia i mocowania uchwytów. Belgijska marka Demeyere nigdy nie decyduje się na nitowanie, nigdy nie korzysta z innych materiałów, jak stal szlachetna. Producent stosuje trzy typy uchwytów, które, co specyficzne decydują o długości przydzielanej gwarancji na daną linę patelni.

W najprostszej serii patelni nieprzywierających - Ecoglide - stosowane są spawane, stalowe uchwyty, które nie nagrzeją się nawet przy długotrwałym smażeniu. To wygodne rozwiązanie, ponieważ niwelujemy ryzyko oparzenia. Producent obejmuje to rozwiązanie 2-letnią gwarancją.

 

Inżynierowie marki Demeyere opracowali najlepsze dla potrzeb gotującego uchwyty

 

W serii produktów Senses, czy Industry, sięgnięto po kutą lub drążoną stal szlachetną, dzięki której ergonomiczny uchwyt, oczywiście również nienagrzewający się, nie tamuje przepływ krwi w dłoni gotującego, któremu przyjdzie pracować z patelnią przez całe dnie. Tego typu patelnie z kutymi uchwytami posiadają 5-letnią gwarancję w przypadku patelni z powłoką nieprzywierającą, a aż 30 lat w przypadku patelni stalowych.

 

Zalety spawanych próżniowo uchwytów

Doskonałe, wykonane z kutej stali szlachetnej uchwyty patelni Industry, Proline, Multiline i uchwyty innych patelni klasy Premium są spawane próżniowo, co sprawia, że nie obluzują się, nie poruszą i nie odpadną. Demeyere zadbało też o to, by nawet najbardziej obciążony uchwyt utrzymujący ciężką, wypełnioną potrawami patelnię nie odkształcał się i nie wyginał.

Demeyere myśli o gotowaniu w sposób kompleksowy. Firma zadbała o to, by jej patelnie nie tylko pomagały w idealnym smażeniu, ale były również wygodne, praktyczne i wytrzymałe. W tym przypadku za ceną idzie jakość – dowodem są choćby te przemyślane uchwyty.

 

Dział PR Grupy Nas Troje

Konsultacja: Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Demeyere

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Demeyere ControlInduc - patelnie, których...

27.09.2015

Ciekawym jest, że każdy na tym świecie akceptuje fakt, że nowy samochód, telefon, czy telewizor o rozdzielczości ultra HD ma instrukcję, która służy jego pełnemu wykorzystaniu. Każdy też akceptuje fakt, iż te technologie mają swoje wymogi, czyli – mówiąc po prostu – trzeba je poznać, by móc z nich korzystać. Dziwnym jednak trafem w Polsce nie bardzo da się...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Moda w kuchni - potrzeba, czy fanaberia?

27.01.2016

Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju mody i to, co uchodzi w danym momencie za popularne, oddziałuje na nasze decyzje i zachowanie. Dotyczy to również kuchni i gotowania, które tak samo jak wiele obszarów naszego życia, podlegają zmianom. Czy jednak doświadczony i szanujący swoje umiejętności kucharz powinien im ulegać, czy raczej podchodzić do panujących w...

Więcej

Dwie sprawdzone odsłony patelni...

30.03.2016

Generalnie patelnie nieprzywierające można podzielić na dwie główne kategorie – produkty z jednej grupy są wyposażone w powłoki wytworzone w sposób naturalny, a z drugiej strony istnieją patelnie wyposażone w powłoki, które powstały w warunkach laboratoryjnych. Poniżej przedstawiamy proste i krótkie omówienie obu podstawowych typów patelni nieprzywierających....

Więcej

Jak mierzona jest średnica patelni

08.06.2016

Wyobraź sobie sytuację, w której masz kupić nową patelnię. Jakie pytania zadasz w pierwszej kolejności? Poza typem patelni na pewno kluczowe będzie rozważenie, jaki rozmiar powinna mieć patelnia kupowana na lata. Czy może to rodzić wątpliwości…? Tak, rodzi! Problem polega na nie do końca czytelnej dla klienta informacji na temat rozmiaru sprzętu.   Średnica - nie...

Więcej

Przejdź do galerii