Jak mierzona jest średnica patelni

Wyobraź sobie sytuację, w której masz kupić nową patelnię. Jakie pytania zadasz w pierwszej kolejności? Poza typem patelni na pewno kluczowe będzie rozważenie, jaki rozmiar powinna mieć patelnia kupowana na lata. Czy może to rodzić wątpliwości…? Tak, rodzi! Problem polega na nie do końca czytelnej dla klienta informacji na temat rozmiaru sprzętu.

 

Średnica - nie średnica

Marki produkujące patelnie podają jako podstawowy wymiar jej średnicę – na przykład 24, czy 28 cm.

 

Stalowe patelnie mają podawaną średnicę mierzoną od rantu do rantu

 

Klient często przekonany jest, że chodzi tu o dno patelni. Niestety, za średnicę przyjmuje się przestrzeń między rantami, czyli brzegami patelni, co nie zawsze odpowiada średnicy rzeczywistego smażenia. Oznacza to, że wspomniana patelnia o średnicy 24 cm, mająca rozszerzające się na zewnątrz ścianki, może mieć praktycznie 20-centymetrową średnicę dna, czyli powierzchni, na której się faktycznie smaży. Statystycznie, w przypadku patelni, których ścianki nie schodzą pionowo, należy odjąć od podawanej przez producenta średnicy jakieś 4 cm.

 

Przy dobieraniu patelni można się łatwo pomylić

Jakie ma to przełożenie na praktyczny wymiar smażenia? Kluczowe, rzecz jasna. Mniejsza patelnia, np. 20 cm, sprawdzi się do usmażenia jajecznicy dla dwóch osób, ale gdy stajemy w obliczu przygotowania obiadu dla rodziny i gości – rozmiar naprawdę ma znaczenie. Tak więc dla jednej osoby lub zadań skromniejszego formatu – spokojnie wystarczy patelnia o średnicy 20-24 centymetrów, ale już w przypadku rodzin i częstszego smażenia większej ilości składników – warto sięgać przynajmniej po 28-centymetrową patelnię.

 

Patelnia żeliwna ma często nieco mniejsze dno niż podana średnica

 

Podsumowując, warto zapamiętać, że najpopularniejszym oznaczeniem średnicy patelni jest mierzenie jej w najszerszym miejscu – od brzegu do brzegu. W zależności od stopnia nachylenia ścianek średnica może zmniejszyć się nawet od 4 cm lub więcej. O wyborze patelni powinna decydować również pragmatyczna ocena potrzeb. Ale czy wyłącznie? Nie, absolutnie! Poza rozmiarem znaczenie mają również takie kwestie, jak: materiał i jakość wykonania, grubość dna, solidność, odporność na przegrzanie i skutki eksploatacji.

 

Dobrze jest smażyć praktycznie, ale jeszcze ważniejsze jest zdrowie i efektywność. To uzasadnia koszt zakupu najdroższych nawet patelni.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
Zdjęcia: Demeyere, Staub

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Garnki z kolorowego żeliwa - nowy wymiar...

11.03.2015

Przebogaty świat kulinariów, naczyń, patelni, brytfann byłby skromny i, jakościowo bardzo ograniczony, gdyby nie gościły w nim kolorowe, żeliwne naczynia z Francji. Utarło się mówić, że Francuzi robią najlepsze żeliwne naczynia na świecie i trudno z tym przekonaniem polemizować. Wystarczy rzut oka na olbrzymią ofertę marki Staub - na pewno w świecie żeliwa jednej z...

Więcej

Jego bazyliowa doskonałość

17.03.2015

Gotowanie w żeliwie ma w sobie coś z magii. Garnki z naturalnego żeliwa przypominają kotły czarnoksiężnika, w których przyrządzał magiczne eliksiry. Ich czerń wydaje się skrywać w sobie tajemnice, którą odkryć mogą jedynie wybrani. Z kolei kolorowe żeliwo prezentuje się niezwykle bajkowo - cieszy oczy soczystą barwą i pięknym połyskiem emalii. Spośród wielu...

Więcej

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Po dwóch stronach ostrza - design kontra...

04.04.2015

Piękne noże europejskie bywają specyficzne. Z jednej strony, mówiąc o europejskiej sztuce kowalstwa, na pewno będziemy mieli na myśli noże z tzw. zagłębia Solingen, ostrza z tradycyjnych, niemieckich kuźni – np. marki Zwilling. Mam tu na myśli, nade wszystko, noże z luksusowej, unikatowej linii Twin 1731 niemieckiej marki Zwilling. Linia jubileuszowych noży,...

Więcej

Pół godziny, które zmienia jakość życia

05.04.2015

Tysiąc spraw na głowie, gonitwa myśli, zadania do wykonania, nowe wyzwania. Tłok, korki, spotkania służbowe, zakupy, małe i większe problemy. Codzienność każdego z nas. Po całym dniu marzymy już tylko o tym, by położyć się spać, na chwilę zapomnieć o otaczającym nas świecie. Następnego dnia budzimy się rano i rozpoczynamy kolejny wyścig z czasem, ludźmi,...

Więcej

Przejdź do galerii