Jak mierzona jest średnica patelni

Wyobraź sobie sytuację, w której masz kupić nową patelnię. Jakie pytania zadasz w pierwszej kolejności? Poza typem patelni na pewno kluczowe będzie rozważenie, jaki rozmiar powinna mieć patelnia kupowana na lata. Czy może to rodzić wątpliwości…? Tak, rodzi! Problem polega na nie do końca czytelnej dla klienta informacji na temat rozmiaru sprzętu.

 

Średnica - nie średnica

Marki produkujące patelnie podają jako podstawowy wymiar jej średnicę – na przykład 24, czy 28 cm.

 

Stalowe patelnie mają podawaną średnicę mierzoną od rantu do rantu

 

Klient często przekonany jest, że chodzi tu o dno patelni. Niestety, za średnicę przyjmuje się przestrzeń między rantami, czyli brzegami patelni, co nie zawsze odpowiada średnicy rzeczywistego smażenia. Oznacza to, że wspomniana patelnia o średnicy 24 cm, mająca rozszerzające się na zewnątrz ścianki, może mieć praktycznie 20-centymetrową średnicę dna, czyli powierzchni, na której się faktycznie smaży. Statystycznie, w przypadku patelni, których ścianki nie schodzą pionowo, należy odjąć od podawanej przez producenta średnicy jakieś 4 cm.

 

Przy dobieraniu patelni można się łatwo pomylić

Jakie ma to przełożenie na praktyczny wymiar smażenia? Kluczowe, rzecz jasna. Mniejsza patelnia, np. 20 cm, sprawdzi się do usmażenia jajecznicy dla dwóch osób, ale gdy stajemy w obliczu przygotowania obiadu dla rodziny i gości – rozmiar naprawdę ma znaczenie. Tak więc dla jednej osoby lub zadań skromniejszego formatu – spokojnie wystarczy patelnia o średnicy 20-24 centymetrów, ale już w przypadku rodzin i częstszego smażenia większej ilości składników – warto sięgać przynajmniej po 28-centymetrową patelnię.

 

Patelnia żeliwna ma często nieco mniejsze dno niż podana średnica

 

Podsumowując, warto zapamiętać, że najpopularniejszym oznaczeniem średnicy patelni jest mierzenie jej w najszerszym miejscu – od brzegu do brzegu. W zależności od stopnia nachylenia ścianek średnica może zmniejszyć się nawet od 4 cm lub więcej. O wyborze patelni powinna decydować również pragmatyczna ocena potrzeb. Ale czy wyłącznie? Nie, absolutnie! Poza rozmiarem znaczenie mają również takie kwestie, jak: materiał i jakość wykonania, grubość dna, solidność, odporność na przegrzanie i skutki eksploatacji.

 

Dobrze jest smażyć praktycznie, ale jeszcze ważniejsze jest zdrowie i efektywność. To uzasadnia koszt zakupu najdroższych nawet patelni.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
Zdjęcia: Demeyere, Staub

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Demeyere ControlInduc - patelnie, których...

27.09.2015

Ciekawym jest, że każdy na tym świecie akceptuje fakt, że nowy samochód, telefon, czy telewizor o rozdzielczości ultra HD ma instrukcję, która służy jego pełnemu wykorzystaniu. Każdy też akceptuje fakt, iż te technologie mają swoje wymogi, czyli – mówiąc po prostu – trzeba je poznać, by móc z nich korzystać. Dziwnym jednak trafem w Polsce nie bardzo da się...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Moda w kuchni - potrzeba, czy fanaberia?

27.01.2016

Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju mody i to, co uchodzi w danym momencie za popularne, oddziałuje na nasze decyzje i zachowanie. Dotyczy to również kuchni i gotowania, które tak samo jak wiele obszarów naszego życia, podlegają zmianom. Czy jednak doświadczony i szanujący swoje umiejętności kucharz powinien im ulegać, czy raczej podchodzić do panujących w...

Więcej

Dwie sprawdzone odsłony patelni...

30.03.2016

Generalnie patelnie nieprzywierające można podzielić na dwie główne kategorie – produkty z jednej grupy są wyposażone w powłoki wytworzone w sposób naturalny, a z drugiej strony istnieją patelnie wyposażone w powłoki, które powstały w warunkach laboratoryjnych. Poniżej przedstawiamy proste i krótkie omówienie obu podstawowych typów patelni nieprzywierających....

Więcej

Idealny uchwyt patelni - Demeyere górą

24.08.2016

Patelnie belgijskiej marki Demeyere udowadniają, że perfekcjonizm tej firmy przekłada się na praktycznie każdy wymiar eksploatacji naczyń. Uchwyty garnków i patelni to temat sporadycznie poruszany w świecie kulinariów. Ważne, żeby się nie nagrzewały i to, zasadniczo wszystko, czego  się od nich wymaga. Nie w przypadku Demeyere. Mistrz stali szlachetnej znalazł...

Więcej

Przejdź do galerii