Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju mody i to, co uchodzi w danym momencie za popularne, oddziałuje na nasze decyzje i zachowanie. Dotyczy to również kuchni i gotowania, które tak samo jak wiele obszarów naszego życia, podlegają zmianom. Czy jednak doświadczony i szanujący swoje umiejętności kucharz powinien im ulegać, czy raczej podchodzić do panujących w danym momencie trendów z dystansem?
Ciągłe zmiany
To, że sztuka kulinarna oraz pojawiające w kuchni technologie i materiały dynamicznie się zmieniają, jest rzeczą oczywistą. Możliwość wykorzystania coraz to nowszych i bardziej zaawansowanych rozwiązań technologicznych sprawia, że co jakiś czas producenci wprowadzają w życie nieznane dotąd patenty i pomysły. Biorąc pod uwagę chociażby patelnie nieprzywierające, warto zauważyć, jak wiele różnych powłok powstało (krzemionki, powłoki syntetyczne, ceramiczne, granitowe, tytanowe, itd.). Czy jednak każda z nich jest rzeczywiście użyteczna i potrzebna, czy chodzi tu o marketing?
Konserwatywne podejście
Choć nie mam nic przeciwko nowym rozwiązaniom technologicznym, to uważam, że w gruncie rzeczy w kuchni lepiej być konserwatystą – przynajmniej, jeśli chodzi o wybór sprzętu. Preferuję podejście polegające na korzystaniu z produktów firm, które od lat tworzą naczynia w tej samej technologii i są w niej najbardziej wyspecjalizowane. Wówczas wiadomo, że to najlepszy wybór w swojej kategorii. Istnieje wiele takich marek, tylko trzeba je świadomie wybierać – mam tu na myśli, np. cieszące się długoletnią tradycją marki Zwilling, Scanpan, Woll, czy Staub.
W tej branży pośpiech nie jest wskazany
Najbardziej renomowani producenci wiedzą, że moda przemija i w jej miejsce szybko pojawia się coś nowego, dlatego wyłącznie ich wierność własnym rozwiązaniom może przekonać świadomego klienta do wyboru danego naczynia, czy narzędzia kuchennego. Poddawanie się panującym aktualnie modom, ciągłe zmienianie rozwiązań, czasem nie pozwala producentom w kompleksowy sposób i z należytym wyprzedzeniem przetestować wprowadzanego sprzętu. To z kolei stwarza ryzyko dla funkcjonalności danego produktu, czy, nawet, zdrowia użytkowników. Pamiętajmy zatem, że oczekując najwyższej jakości, powinniśmy wybierać sprawdzone i renomowane technologie oraz materiały. I, chyba jednak, nie ulegać modom.
Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
oraz Dział PR grupy Nas Troje
Zdjęcia: Le Creuset, Staub
Szukaj nas tutaj: