Moda w kuchni - potrzeba, czy fanaberia?

Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju mody i to, co uchodzi w danym momencie za popularne, oddziałuje na nasze decyzje i zachowanie. Dotyczy to również kuchni i gotowania, które tak samo jak wiele obszarów naszego życia, podlegają zmianom. Czy jednak doświadczony i szanujący swoje umiejętności kucharz powinien im ulegać, czy raczej podchodzić do panujących w danym momencie trendów z dystansem?

 

Ciągłe zmiany

To, że sztuka kulinarna oraz pojawiające w kuchni technologie i materiały dynamicznie się zmieniają, jest rzeczą oczywistą. Możliwość wykorzystania coraz to nowszych i bardziej zaawansowanych rozwiązań technologicznych sprawia, że co jakiś czas producenci wprowadzają w życie nieznane dotąd patenty i pomysły. Biorąc pod uwagę chociażby patelnie nieprzywierające, warto zauważyć, jak wiele różnych powłok powstało (krzemionki, powłoki syntetyczne, ceramiczne, granitowe, tytanowe, itd.). Czy jednak każda z nich jest rzeczywiście użyteczna i potrzebna, czy chodzi tu o marketing?

 

By nie rozczarować się sprzętem kuchennym, warto nie podlegać modom

 

Konserwatywne podejście

Choć nie mam nic przeciwko nowym rozwiązaniom technologicznym, to uważam, że w gruncie rzeczy w kuchni lepiej być konserwatystą – przynajmniej, jeśli chodzi o wybór sprzętu. Preferuję podejście polegające na korzystaniu z produktów firm, które od lat tworzą naczynia w tej samej technologii i są w niej najbardziej wyspecjalizowane. Wówczas wiadomo, że to najlepszy wybór w swojej kategorii. Istnieje wiele takich marek, tylko trzeba je świadomie wybierać – mam tu na myśli, np. cieszące się długoletnią tradycją marki Zwilling, Scanpan, Woll, czy Staub.

 

W tej branży pośpiech nie jest wskazany

Najbardziej renomowani producenci wiedzą, że moda przemija i w jej miejsce szybko pojawia się coś nowego, dlatego wyłącznie ich wierność własnym rozwiązaniom może przekonać świadomego klienta do wyboru danego naczynia, czy narzędzia kuchennego. Poddawanie się panującym aktualnie modom, ciągłe zmienianie rozwiązań, czasem nie pozwala producentom w kompleksowy sposób i z należytym wyprzedzeniem przetestować wprowadzanego sprzętu. To z kolei stwarza ryzyko dla funkcjonalności danego produktu, czy, nawet, zdrowia użytkowników. Pamiętajmy zatem, że oczekując najwyższej jakości, powinniśmy wybierać sprawdzone i renomowane technologie oraz materiały. I, chyba jednak, nie ulegać modom.

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

oraz Dział PR grupy Nas Troje

Zdjęcia: Le Creuset, Staub

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

Artykuły powiązane

Demeyere ControlInduc - patelnie, których...

27.09.2015

Ciekawym jest, że każdy na tym świecie akceptuje fakt, że nowy samochód, telefon, czy telewizor o rozdzielczości ultra HD ma instrukcję, która służy jego pełnemu wykorzystaniu. Każdy też akceptuje fakt, iż te technologie mają swoje wymogi, czyli – mówiąc po prostu – trzeba je poznać, by móc z nich korzystać. Dziwnym jednak trafem w Polsce nie bardzo da się...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Dwie sprawdzone odsłony patelni...

30.03.2016

Generalnie patelnie nieprzywierające można podzielić na dwie główne kategorie – produkty z jednej grupy są wyposażone w powłoki wytworzone w sposób naturalny, a z drugiej strony istnieją patelnie wyposażone w powłoki, które powstały w warunkach laboratoryjnych. Poniżej przedstawiamy proste i krótkie omówienie obu podstawowych typów patelni nieprzywierających....

Więcej

Jak mierzona jest średnica patelni

08.06.2016

Wyobraź sobie sytuację, w której masz kupić nową patelnię. Jakie pytania zadasz w pierwszej kolejności? Poza typem patelni na pewno kluczowe będzie rozważenie, jaki rozmiar powinna mieć patelnia kupowana na lata. Czy może to rodzić wątpliwości…? Tak, rodzi! Problem polega na nie do końca czytelnej dla klienta informacji na temat rozmiaru sprzętu.   Średnica - nie...

Więcej

Idealny uchwyt patelni - Demeyere górą

24.08.2016

Patelnie belgijskiej marki Demeyere udowadniają, że perfekcjonizm tej firmy przekłada się na praktycznie każdy wymiar eksploatacji naczyń. Uchwyty garnków i patelni to temat sporadycznie poruszany w świecie kulinariów. Ważne, żeby się nie nagrzewały i to, zasadniczo wszystko, czego  się od nich wymaga. Nie w przypadku Demeyere. Mistrz stali szlachetnej znalazł...

Więcej

Przejdź do galerii