Demeyere ControlInduc - patelnie, których nie da się przegrzać

Ciekawym jest, że każdy na tym świecie akceptuje fakt, że nowy samochód, telefon, czy telewizor o rozdzielczości ultra HD ma instrukcję, która służy jego pełnemu wykorzystaniu. Każdy też akceptuje fakt, iż te technologie mają swoje wymogi, czyli – mówiąc po prostu – trzeba je poznać, by móc z nich korzystać. Dziwnym jednak trafem w Polsce nie bardzo da się zakorzenić świadomość, że analogiczne wymogi może mieć… patelnia.

 

Patelnie starego typu

Gotujący od zawsze, czyli niemal od urodzenia (gotujący biernie lub aktywnie), przyzwyczajeni byli do patelni starego typu – czyli takich, które trzeba było rozgrzać na wiosnę, by na zimę coś usmażyły. Stawiało się je na maksymalnie odkręconym gazie i tak też smażyło. Starego typu patelnie rozgrzewały się dramatycznie długo, niemal nijak nie rozprowadzały ciepła, skazywały więc gotującego na piekło sterczenia przy kuchence. Piekło niemal dosłowne – bo z kuchenki buchało wściekłym gorącem.

 

Patelni Demeyere, z linii, ControlInduc, nie da się przegrzać na kuchni indukcyjnej

 

Nowoczesne patelnie i stare metody smażenia - czy to się sprawdzi?

Problem w tym, że stare patelnie wymarły, ale nie wymarł archaiczny zwyczaj smażenia. I teraz wielu, nie wiedzieć czemu, katuje swoje nowe, cenne, drogie patelnie, atakując je, jak atakowali kiedyś patelnie po babci. A jeśli taki ktoś ma indukcję, efekt zwęglonej patelni niemal murowany. Problem kolejny w tym, że o tym, jak używać nowego typu patelni jest mowa bardzo szeroko (piszę – zresztą nie tylko ja - o tym nieustannie od wielu lat). Niewielu, niestety, słucha i czyta.

 

Super szybko nagrzewające się patelnie

Najnowszego typu patelnie są tak skonstruowane, są tak sprawne termicznie, że nagrzewają się bardzo szybko (na indukcji w 15-20 sekund, nie minut!; na gazie max 1,5 minuty), po czym wymagają radykalnego ZMNIEJSZENIA temperatury, bo inaczej grozi im przegrzanie. Ale, gadaj zdrów. Kto może, a kto czytać nie chce, bo zawierza babcinemu doświadczeniu i wiedzy, patelnię niszczy. A potem ma pretensje do producenta, że patelnia droga, a się nie sprawdziła. Niewiele, niestety, w takiej sytuacji da się poradzić. Świat poprawiać – wiadomo, czym się kończy.

 

Stalowe i posiadające powłokę nieprzywierającą patelnie ControlInduc, marki Demeyere

 

Patelnie, które wyłączają się na indukcji

Jest na świecie jednak alternatywa dla palących patelnie. Ale tylko tych, niestety, którzy używają indukcji. Belgijska marka Demeyere, kultowa w świecie, w Polsce ledwie znana niewielu, stworzyła patelnię ControlInduc – zarówno stalowe, posiadające 30 lat gwarancji w przypadku używania jej w domu (10 lat dla kuchni profesjonalnej) oraz patelnie z powłoką nieprzywierającą DuraSlide Ultra (5 lat gwarancji). To jedyne na świecie patelnie, które, osiągnąwszy temperaturę max 250 stopni Celsjusza wyłączają się na indukcji. Stop, z którego są wykonane, w tej temperaturze traci ferromagnetyczność, przestaje być tym samym widoczny dla kuchenki indukcyjnej. Tej patelni przegrzać się nie da. Niestety, trzeba mieć indukcję, bo na gazie ControlInduc zachowa się jak każda inna przegrzewana patelnia.

 

Niemniej – alternatywa jest, na szczęście. Kosztuje sporo, ale przynajmniej mamy gwarancję, że wytrwa latami, co w dłuższej perspektywie okaże się być sensowną inwestycją i dobrym rozwiązaniem w stosunku do ciągle wymienianych i grzebanych chyłkiem w śmietniku przepalonych patelni.

 

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Demeyere

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

Artykuły powiązane

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Moda w kuchni - potrzeba, czy fanaberia?

27.01.2016

Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju mody i to, co uchodzi w danym momencie za popularne, oddziałuje na nasze decyzje i zachowanie. Dotyczy to również kuchni i gotowania, które tak samo jak wiele obszarów naszego życia, podlegają zmianom. Czy jednak doświadczony i szanujący swoje umiejętności kucharz powinien im ulegać, czy raczej podchodzić do panujących w...

Więcej

Dwie sprawdzone odsłony patelni...

30.03.2016

Generalnie patelnie nieprzywierające można podzielić na dwie główne kategorie – produkty z jednej grupy są wyposażone w powłoki wytworzone w sposób naturalny, a z drugiej strony istnieją patelnie wyposażone w powłoki, które powstały w warunkach laboratoryjnych. Poniżej przedstawiamy proste i krótkie omówienie obu podstawowych typów patelni nieprzywierających....

Więcej

Jak mierzona jest średnica patelni

08.06.2016

Wyobraź sobie sytuację, w której masz kupić nową patelnię. Jakie pytania zadasz w pierwszej kolejności? Poza typem patelni na pewno kluczowe będzie rozważenie, jaki rozmiar powinna mieć patelnia kupowana na lata. Czy może to rodzić wątpliwości…? Tak, rodzi! Problem polega na nie do końca czytelnej dla klienta informacji na temat rozmiaru sprzętu.   Średnica - nie...

Więcej

Idealny uchwyt patelni - Demeyere górą

24.08.2016

Patelnie belgijskiej marki Demeyere udowadniają, że perfekcjonizm tej firmy przekłada się na praktycznie każdy wymiar eksploatacji naczyń. Uchwyty garnków i patelni to temat sporadycznie poruszany w świecie kulinariów. Ważne, żeby się nie nagrzewały i to, zasadniczo wszystko, czego  się od nich wymaga. Nie w przypadku Demeyere. Mistrz stali szlachetnej znalazł...

Więcej

Przejdź do galerii