Jak używać patelni Staub na indukcji, czyli dyskusja z instrukcją producenta

Patelnie staub na indukcji   polemika z instrukcj%c4%85 obs%c5%82ugi   miniatura

W żeliwie Staub rozkochaliśmy się (ja i mój zespół) bezgranicznie już wiele lat temu. Moje najstarsze naczynia żeliwne liczą sobie około 20 lat. Kupiłem je jeszcze wtedy, gdy o Staubie w Polsce słyszeli nieliczni. Przez wszystkie lata testów i korzystania z żeliwnych, francuskich garnków i patelni zdobyłem spore doświadczenie w ich konserwowaniu, używaniu, czy przygotowywaniu do użycia, tzw. wygrzewaniu.

 

Żeliwo Staub na indukcji - kwestia temperatury smażenia

Powlekane porcelanową glazurą żeliwo Staub wypalane jest przez 30 minut w gigantycznej temperaturze 800 stopni Celsjusza, by szklista emulsja scaliła się z żeliwnym szkieletem garnka, czy patelni. I stała się w ten sposób niezwykle trudną do uszkodzenia powłoką zapobiegającą przywieraniu.

Choć żeliwo wytrzymało, w czasie wypalania w fabryce, hiper temperaturę, wcale to nie znaczy, że na kuchence indukcyjnej możesz podgrzewać je do maksimum. Musisz zdać sobie sprawę, że, jeśli gotujesz, czy smażysz, trzeba dostosować temperaturę do danego produktu. Trudno smażyć jajko, czy jajecznicę na patelni rozgrzanej do 250 stopni Celsjusza, bo taka temperatura zabije potrawę. Wszystko się zbryli, czy spali. Nota bene - 250-260 stopni to graniczna temperatura do smażenia steków. Prawdziwych, potężnych, amerykańskich.

 

 

Podejrzany fragment instrukcji marki Staub

Każdy, kto kupuje naczynia marki Staub, dostaje od producenta czytelną instrukcję obsługi, po angielsku. My z kolei przygotowaliśmy polską instrukcję, by nikt nie musiał zmagać się z angielskim tekstem. Dodam, że nasza instrukcja jest szersza, bo jest efektem lat doświadczeń.

W obu instrukcjach pojawiają się dwie sprzeczności.

  1. Producent twierdzi, że użytkownik indukcji powinien nagrzewać naczynie przez 5 minut na niskiej mocy palnika („… In this case, prehead your cookware on a low heat for 5 minutes.”). Już w tym momencie się zbuntuję. Instrukcja powstała lata temu, kiedy indukcje wchodziły na rynek. Niestety, producent jej nie zmodyfikował, stąd może się zdarzyć, że Twoja patelnia przegrzeje się zaraz przy pierwszym używaniu. Obecne indukcje są tak szybkie i wydajne, że po 5 minutach masz już na stole przygotowywane przez siebie danie. Gdyby na obecnych indukcjach rozgrzewać patelnię tak, jak sugeruje to producent (nawet na niewielkiej mocy palnika), nieszczęsna osiągnie niebotyczne temperatury. Jeśli na tak rozgrzaną patelnię wlejesz tłuszcz, możesz się poparzyć, a patelnia, co straszne, może stanąć w płomieniach.

 

Będę się upierał - nagrzewaj żeliwo na indukcji przez 30-60 sekund (wszystko zależy od mocy Twojej indukcji, jej elektroniki, czy powierzchni pola grzewczego). Nowoczesne indukcje rozgrzewają żeliwo Staub w okamgnieniu. Testowałem wszelkie typy patelni na różnych kuchniach indukcyjnych – od całkiem banalnych, po najdroższe. 5 minut nagrzewania patelni na indukcji to dla niej zabójstwo.

Wg naszych doświadczeń najlepiej jest rozgrzać żeliwo szybko na 40-60% mocy Twojej indukcji. Potem musisz zmniejszyć moc palnika.

 

  1. W instrukcji producenta znajdziesz – zaraz po wcześniejszej informacji – zalecenie, by po nagrzaniu patelni przez 5 minut na niskiej mocy palnika, nastawić ją na maksymalną moc („You can then incerase to full heat”). Znowu rzeczywistość staje w opozycji wobec instrukcji. Napisaliśmy w naszej własnej instrukcji, by zmniejszyć moc palnika, gdy już nagrzejesz wstępnie patelnię.

Nie możesz ustawić indukcji na „full”, bo patelnia się przegrzeje i będzie do wyrzucenia. Powłoka może stracić właściwości nieprzywierające, jeśli przegrzejesz patelnię do skrajnych temperatur. Nie dość, że szkodzisz patelni, Twoje jedzenie nie będzie miało żadnej wartości odżywczej. W takich temperaturach wszystko polegnie w przedbiegach. I zamiast mięsa dostaniesz zwęglone szczątki. Ani smaczne, ani zdrowe.

 

Może artykuł zabrzmi arogancko, ale nie zmienia to faktu, że zbadałem z moim zespołem żeliwo Staub z każde dosłownie strony. Wiem, że to, co piszemy w naszej instrukcji, artykułach, czy pokażemy w filmach, jest dostosowane do obecnych kuchenek indukcyjnych.

Jak pisałem, instrukcja marki Staub powstała lata świetlne temu. Zwracamy na to uwagę wszystkich, którzy nie kupią żeliwa Staub u nas, więc nie będą mieli naszej, autorskiej instrukcji. Szkoda niszczyć doskonałej jakości patelnie i niepotrzebnie się stresować. Powyższe zalecenia producenta możesz teoretycznie stosować w przypadku naczyń, choć też warto zapytać, po co gotować na maksymalnej temperaturze, skoro wszystko się wtedy wygotuje?

 

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.prestizowakuchnia.pl

www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Staub

Artykuły powiązane

Kuchnia Wikinga - o patelniach Skeppshult

16.04.2015

Wielu, na których drodze staną zjawiskowe patelnie z naturalnego żeliwa, stworzone w Skandynawii, zaczyna swoją przygodę kulinarną od ćwiczeń lingwistycznych. Jak wymówić nazwę marki, której wymówić się nie da? Szepszult? Skeppszult? Próbom nie ma końca. Drugi problem, jak taką nazwę zapamiętać? Dla wygody nazywamy patelnie szwedzkiej firmy „Skep’em”. Od razu...

Więcej

Dla Le Creuset wiosna trwa cały rok -...

07.10.2015

Trudno znaleźć naprawdę ładne, kolorowe, żeliwne naczynia. Czasem kolory są przytłumione i nieco smutne, czasem sam garnek pozostawia wiele do życzenia. Ale – jeśli popatrzeć na najnowszą kolekcję żeliwnych naczyń słynnej marki Le Creuset, widać, że można stworzyć popisowe garnki, czy patelnie z żeliwa. Tu wiosna trwa cały rok, a to za sprawą uroczych, różowych i...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek. Problem w tym, że wielu ciągle nie pamięta, że istotą rzeczy jest również dobry sprzęt...

Więcej

Moda w kuchni - potrzeba, czy fanaberia?

27.01.2016

Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju mody i to, co uchodzi w danym momencie za popularne, oddziałuje na nasze decyzje i zachowanie. Dotyczy to również kuchni i gotowania, które tak samo jak wiele obszarów naszego życia, podlegają zmianom. Czy jednak doświadczony i szanujący swoje umiejętności kucharz powinien im ulegać, czy raczej podchodzić do panujących w...

Więcej

Patelnie Chistera i Hexagon marki Staub -...

16.02.2016

Głęboka, estetyczna i niezwykle funkcjonalna patelnia przyda się w każdym domu. Czym jednak kierować się przy wyborze? Cóż, wśród naczyń klasy premium decyzja może być naprawdę trudna. Szczególnie wtedy, gdy modele tej samej firmy różnią się detalami, a obie zasługują na miano perfekcyjnych. Czym różnią się od siebie patelnie Chistera i Hexagon słynnej, francuskiej...

Więcej

Przejdź do galerii