Grillowanie przez okrągły rok

Mówi się, że grillowanie to narodowy „sport” Polaków. Obserwując letnie zwyczaje rodaków, którzy wieczorami w ogrodzie albo na działce spędzają przy grillu wieczory w gronie najbliższych, nie sposób temu zaprzeczyć. Nie znaczy to jednak, że grillowanie jest możliwe wyłącznie przy dobrej pogodzie, gdyż dzięki odpowiedniej patelni można je bez problemu przenieść do domu.

 

Grillowane mięsa to jedne z najsmaczniejszych dań na ziemi

 

Smaczne i zdrowe grillowanie

Grillowanie to niezwykle uniwersalny sposób przyrządzania jedzenia, który tak samo dobrze spisuje się niezależnie od rodzaju mięsa, począwszy od chudego drobiu i ryb, poprzez wołowinę i jagnięcinę, skończywszy na tłustej wieprzowinie. Myli się jednak ten, kto myśli, że sztuka grillowania ogranicza się wyłącznie do mięs, owoców morza i wędlin, ponieważ bez większych trudności można grillować także warzywa, owoce, czy sery, osiągając równie pyszne efekty.

Dlaczego grillowane potrawy są tak smaczne? Wynika to ze sposobu, w jaki są przyrządzane. Podczas grillowania bezpośredniej obróbce podlegają wyłącznie zewnętrzne warstwy mięsa, ryb, czy warzyw, które mają bezpośredni kontakt z patelnią, dzięki czemu stają się aromatyczne i chrupiące. Najlepiej widać to chociażby na podstawie skórki kurczaka. Jednocześnie grillowane potrawy zachowują w swoim wnętrzu większość wartości odżywczych, co gwarantuje soczystą, zdrową i smaczną potrawę.

 

Grillowanie na patelni z pokrytego powłoką nieprzywierającą żeliwa

 

Rodzaje patelni do grillowania

Aby cieszyć się smacznym i zdrowym grillowaniem, należy używać odpowiedniej patelni. Najpopularniejsze tworzywo, z którego się je produkuje, to żeliwo. Żeliwne patelnie są uniwersalne, dzięki czemu można korzystać z nich praktycznie na każdej kuchence. Często spotykane są również patelnie stalowe. O ile produkty z żeliwa z samej definicji są wysokiej jakości, o tyle w przypadku patelni ze stali należy wybierać produkty najlepszych producentów. Na rynku dostępne są też patelnie wyposażone w powłoki nieprzywierające, jednak one nie spisują się najlepiej podczas grillowania, gdyż są podatne na uszkodzenia i przegrzanie.

 

Dział PR Grupy Nas Troje

Konsultacja – Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Staub

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Moda w kuchni - potrzeba, czy fanaberia?

27.01.2016

Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju mody i to, co uchodzi w danym momencie za popularne, oddziałuje na nasze decyzje i zachowanie. Dotyczy to również kuchni i gotowania, które tak samo jak wiele obszarów naszego życia, podlegają zmianom. Czy jednak doświadczony i szanujący swoje umiejętności kucharz powinien im ulegać, czy raczej podchodzić do panujących w...

Więcej

Patelnie Chistera i Hexagon marki Staub -...

16.02.2016

Głęboka, estetyczna i niezwykle funkcjonalna patelnia przyda się w każdym domu. Czym jednak kierować się przy wyborze? Cóż, wśród naczyń klasy premium decyzja może być naprawdę trudna. Szczególnie wtedy, gdy modele tej samej firmy różnią się detalami, a obie zasługują na miano perfekcyjnych. Czym różnią się od siebie patelnie Chistera i Hexagon słynnej, francuskiej...

Więcej

Jakie garnki i patelnie na indukcję?...

21.02.2016

Stosowanie żeliwnych garnków i patelni na płycie indukcyjnej od zawsze wzbudzało i do dnia dzisiejszego wzbudza kontrowersje. Osoby o bardziej tradycyjnym podejściu odrzucają takie połączenie, a ci, którzy starają się być na czasie, nie mają nic przeciwko. Kto ma rację? Tradycjonaliści boją się indukcji, bo jest dla nich zbyt nowoczesna i tym samym nieco...

Więcej

Dwie sprawdzone odsłony patelni...

30.03.2016

Generalnie patelnie nieprzywierające można podzielić na dwie główne kategorie – produkty z jednej grupy są wyposażone w powłoki wytworzone w sposób naturalny, a z drugiej strony istnieją patelnie wyposażone w powłoki, które powstały w warunkach laboratoryjnych. Poniżej przedstawiamy proste i krótkie omówienie obu podstawowych typów patelni nieprzywierających....

Więcej

Przejdź do galerii