Mówi się, że grillowanie to narodowy „sport” Polaków. Obserwując letnie zwyczaje rodaków, którzy wieczorami w ogrodzie albo na działce spędzają przy grillu wieczory w gronie najbliższych, nie sposób temu zaprzeczyć. Nie znaczy to jednak, że grillowanie jest możliwe wyłącznie przy dobrej pogodzie, gdyż dzięki odpowiedniej patelni można je bez problemu przenieść do domu.
Smaczne i zdrowe grillowanie
Grillowanie to niezwykle uniwersalny sposób przyrządzania jedzenia, który tak samo dobrze spisuje się niezależnie od rodzaju mięsa, począwszy od chudego drobiu i ryb, poprzez wołowinę i jagnięcinę, skończywszy na tłustej wieprzowinie. Myli się jednak ten, kto myśli, że sztuka grillowania ogranicza się wyłącznie do mięs, owoców morza i wędlin, ponieważ bez większych trudności można grillować także warzywa, owoce, czy sery, osiągając równie pyszne efekty.
Dlaczego grillowane potrawy są tak smaczne? Wynika to ze sposobu, w jaki są przyrządzane. Podczas grillowania bezpośredniej obróbce podlegają wyłącznie zewnętrzne warstwy mięsa, ryb, czy warzyw, które mają bezpośredni kontakt z patelnią, dzięki czemu stają się aromatyczne i chrupiące. Najlepiej widać to chociażby na podstawie skórki kurczaka. Jednocześnie grillowane potrawy zachowują w swoim wnętrzu większość wartości odżywczych, co gwarantuje soczystą, zdrową i smaczną potrawę.
Rodzaje patelni do grillowania
Aby cieszyć się smacznym i zdrowym grillowaniem, należy używać odpowiedniej patelni. Najpopularniejsze tworzywo, z którego się je produkuje, to żeliwo. Żeliwne patelnie są uniwersalne, dzięki czemu można korzystać z nich praktycznie na każdej kuchence. Często spotykane są również patelnie stalowe. O ile produkty z żeliwa z samej definicji są wysokiej jakości, o tyle w przypadku patelni ze stali należy wybierać produkty najlepszych producentów. Na rynku dostępne są też patelnie wyposażone w powłoki nieprzywierające, jednak one nie spisują się najlepiej podczas grillowania, gdyż są podatne na uszkodzenia i przegrzanie.
Dział PR Grupy Nas Troje
Konsultacja – Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
Zdjęcia: Staub
Szukaj nas tutaj: