Patelnie Chistera i Hexagon marki Staub - intensywność smaków

Głęboka, estetyczna i niezwykle funkcjonalna patelnia przyda się w każdym domu. Czym jednak kierować się przy wyborze? Cóż, wśród naczyń klasy premium decyzja może być naprawdę trudna. Szczególnie wtedy, gdy modele tej samej firmy różnią się detalami, a obie zasługują na miano perfekcyjnych. Czym różnią się od siebie patelnie Chistera i Hexagon słynnej, francuskiej marki Staub?

 

Patelnia Chistera Staub ma specjalnie formowane wypustki w pokrywce – więcej smaku i aromatu

 

Inspiracje to rzecz nieoczywista. Ich źródła biją dosłownie wszędzie i prawda ta dotyczy każdej dziedziny naszej aktywności. Znakomitym przykładem mogą być korzenie... żeliwnej patelni Chistera. Kojarzysz pelotę – taką baskijską grę? Twarda piłka jest wyrzucana z wiklinowej rakiety będącej jednocześnie rękawicą. Kształt i wygląd tego przedmiotu to wzór wypustek wewnątrz pokrywki patelni Chistera – designerskiego naczynia firmy Staub. Charakterystyczne wypustki zapewniają lepsze nawilżanie potraw, ponieważ para nie wydostaje się na zewnątrz ani nie ścieka po ściankach naczynia. Gotowe dania będą smaczniejsze, intensywniejsze w aromacie i lepsze dla zdrowia. Wnętrze patelni wyróżnia się antyadhezyjną powłoką – twardą, odporną na eksploatację nieprzywierającą i antyalergiczną glazurą, która pokrywa dno i ścianki patelni.

 

Dno patelni Hexagon Staub pozwala na smażenie z jeszcze mniejszą ilością tłuszczu

 

Profesjonalnym, praktycznym, a jednocześnie niezwykle prostym w użyciu naczyniem jest inna patelnia marki Staub – Hexagon. To, również żeliwne naczynie charakteryzuje się wyjątkowo twardą, porcelanową emalią, intensyfikującą smak potraw. Eksperci wskazują na zalety dna o strukturze plastra miodu, które pozwala na efektywniejsze i zdrowsze smażenie, bez używania nadmiernej ilości tłuszczu. Naturalnie produkowana emalia, antyadhezyjna, solidna powłoka, nieprzywierająca jest antybakteryjna i przyjazna dla alergików. Jednak to tylko część zalet patelni Hexagon. Dołączając do tego dożywotnią gwarancję, otrzymujemy produkt niemalże doskonały.

W obu przypadkach nikt nie zapyta, jak używać patelni żeliwnej. To się, po prostu wie. Patelnia Chistera lub Hexagon same podpowiedzą miłośnikowi kuchni, jak najlepiej je wykorzystać.

Profesjonalizm w przystępnej cenie – te pozornie dalekie od siebie cechy łączą się w produktach Staub. Przeznaczone są dla wszystkich, którym na sercu leży smażenie, duszenie i pieczenie na najwyższym poziomie. Jeśli zastanawiasz się nad wyborem patelni, być może właśnie trafiłeś na najlepsze rozwiązanie.

 

 

Dział PR Grupy Nas Troje

Konsultacja – Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.zeliwnenaczynia.pl

Zdjęcia: Staub

Artykuły powiązane

Kuchnia Wikinga - o patelniach Skeppshult

16.04.2015

Wielu, na których drodze staną zjawiskowe patelnie z naturalnego żeliwa, stworzone w Skandynawii, zaczyna swoją przygodę kulinarną od ćwiczeń lingwistycznych. Jak wymówić nazwę marki, której wymówić się nie da? Szepszult? Skeppszult? Próbom nie ma końca. Drugi problem, jak taką nazwę zapamiętać? Dla wygody nazywamy patelnie szwedzkiej firmy „Skep’em”. Od razu...

Więcej

Dla Le Creuset wiosna trwa cały rok -...

07.10.2015

Trudno znaleźć naprawdę ładne, kolorowe, żeliwne naczynia. Czasem kolory są przytłumione i nieco smutne, czasem sam garnek pozostawia wiele do życzenia. Ale – jeśli popatrzeć na najnowszą kolekcję żeliwnych naczyń słynnej marki Le Creuset, widać, że można stworzyć popisowe garnki, czy patelnie z żeliwa. Tu wiosna trwa cały rok, a to za sprawą uroczych, różowych i...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek. Problem w tym, że wielu ciągle nie pamięta, że istotą rzeczy jest również dobry sprzęt...

Więcej

Moda w kuchni - potrzeba, czy fanaberia?

27.01.2016

Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju mody i to, co uchodzi w danym momencie za popularne, oddziałuje na nasze decyzje i zachowanie. Dotyczy to również kuchni i gotowania, które tak samo jak wiele obszarów naszego życia, podlegają zmianom. Czy jednak doświadczony i szanujący swoje umiejętności kucharz powinien im ulegać, czy raczej podchodzić do panujących w...

Więcej

Jakie garnki i patelnie na indukcję?...

21.02.2016

Stosowanie żeliwnych garnków i patelni na płycie indukcyjnej od zawsze wzbudzało i do dnia dzisiejszego wzbudza kontrowersje. Osoby o bardziej tradycyjnym podejściu odrzucają takie połączenie, a ci, którzy starają się być na czasie, nie mają nic przeciwko. Kto ma rację? Tradycjonaliści boją się indukcji, bo jest dla nich zbyt nowoczesna i tym samym nieco...

Więcej

Przejdź do galerii