Głęboka, estetyczna i niezwykle funkcjonalna patelnia przyda się w każdym domu. Czym jednak kierować się przy wyborze? Cóż, wśród naczyń klasy premium decyzja może być naprawdę trudna. Szczególnie wtedy, gdy modele tej samej firmy różnią się detalami, a obie zasługują na miano perfekcyjnych. Czym różnią się od siebie patelnie Chistera i Hexagon słynnej, francuskiej marki Staub?
Co ma wspólnego patelnia z baskijską grą w piłkę?
Inspiracje to rzecz nieoczywista. Ich źródła biją dosłownie wszędzie i prawda ta dotyczy każdej dziedziny naszej aktywności. Znakomitym przykładem mogą być korzenie... żeliwnej patelni Chistera. Kojarzysz pelotę – taką baskijską grę? Twarda piłka jest wyrzucana z wiklinowej rakiety będącej jednocześnie rękawicą. Kształt i wygląd tego przedmiotu to wzór wypustek wewnątrz pokrywki patelni Chistera – designerskiego naczynia firmy Staub.
Wypustki na pokrywce i idealne nawilżanie
Charakterystyczne wypustki zapewniają lepsze nawilżanie potraw, ponieważ para nie wydostaje się na zewnątrz ani nie ścieka po ściankach naczynia. Gotowe dania będą smaczniejsze, intensywniejsze w aromacie i lepsze dla zdrowia. Wnętrze patelni wyróżnia się antyadhezyjną powłoką – twardą, odporną na eksploatację nieprzywierającą i antyalergiczną glazurą, która pokrywa dno i ścianki patelni.
Specyficzne dno patelni o strukturze plastra miodu
Profesjonalnym, praktycznym, a jednocześnie niezwykle prostym w użyciu naczyniem jest inna patelnia marki Staub – Hexagon. To, również żeliwne naczynie charakteryzuje się wyjątkowo twardą, porcelanową emalią, intensyfikującą smak potraw. Eksperci wskazują na zalety dna o strukturze plastra miodu, które pozwala na efektywniejsze i zdrowsze smażenie, bez używania nadmiernej ilości tłuszczu. Naturalnie produkowana emalia, antyadhezyjna, solidna powłoka, nieprzywierająca jest antybakteryjna i przyjazna dla alergików. Jednak to tylko część zalet patelni Hexagon. Dołączając do tego dożywotnią gwarancję, otrzymujemy produkt niemalże doskonały.
Smażenie na naprawdę wysokim poziomie
W obu przypadkach nikt nie zapyta, jak używać patelni żeliwnej. To się, po prostu wie. Patelnia Chistera lub Hexagon same podpowiedzą miłośnikowi kuchni, jak najlepiej je wykorzystać. Patelnie przeznaczone są dla wszystkich, którym na sercu leży smażenie, duszenie i pieczenie na najwyższym poziomie. Jeśli zastanawiasz się nad wyborem patelni, być może właśnie trafiłeś na najlepsze rozwiązanie.
Dział PR Grupy Nas Troje
Konsultacja – Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
Zdjęcia: Staub
Szukaj nas tutaj: