Jakie garnki i patelnie na indukcję? Żeliwne, mówię Wam!

Stosowanie żeliwnych garnków i patelni na płycie indukcyjnej od zawsze wzbudzało i do dnia dzisiejszego wzbudza kontrowersje. Osoby o bardziej tradycyjnym podejściu odrzucają takie połączenie, a ci, którzy starają się być na czasie, nie mają nic przeciwko. Kto ma rację? Tradycjonaliści boją się indukcji, bo jest dla nich zbyt nowoczesna i tym samym nieco podejrzana. Taka trochę diabelska.

 

Żeliwo kocha indukcję, niemniej – trzeba uważać, by go nie przegrzać.

 

Żeliwne naczynia kochają indukcję

Od razu rozsądzę spór: bezwzględną rację mają ci, którzy smażą, gotują, grillują i duszą na kuchence indukcyjnej, wykorzystując w tym celu żeliwne naczynia (np. marek Staub, czy Skeppshult). Połączenie żeliwa z indukcją jest wręcz zalecane. Wynika to z faktu, że żeliwo – tu jednak, od razu trzeba zaznaczyć, że mówimy o najwyższej jakości żeliwie, czyli producentach cieszących się światową renomą, którzy do produkcji żeliwnych naczyń podchodzą z niezwykłym pietyzmem – zawiera w sobie wiele żelaza, co predestynuje je do stosowania na płycie indukcyjnej.

Nie zmienia to faktu, że stawiając naczynie żeliwne na indukcji, trzeba stosować się do pewnych reguł, aby go nie uszkodzić ani nie przegrzać.

 

Kuchenka indukcyjna genialnie współpracuje z żeliwnymi naczyniami

 

Uwaga na temperaturę

Po pierwsze należy mieć na uwadze, że indukcja momentalnie nagrzewa żeliwo – wystarczy tylko 15-20 sekund na palniku o średniej mocy, aby naczynie stało się gorące. W związku z tym podczas rozgrzewania żeliwnej patelni, czy garnka powinno się uważać, pilnować, aby puste naczynie nie grzało się za długo na palniku. Nie wolno też przesadzać z mocą palnika płyty indukcyjnej, który nigdy nie powinien być nastawiony na maksimum, jeżeli stoi na nim żeliwne naczynie. Grozi to przegrzaniem żeliwa, co obniża jego pierwotne właściwości i skraca jego żywotność. Trzeba zdać sobie sprawę, że indukcja i żeliwo to duet idealny – prawdziwe żeliwo, np. marek Staub i Skeppshult – określane jest jako master induction – mistrz indukcji.

 

Przygotuj wszystkie składniki, by potem nie tracić głowy

Raz jeszcze powtórzyć warto, że kuchenka indukcyjna w ultraszybkim tempie nagrzeje żeliwny garnek, czy patelnię z prawdziwego żeliwa. Stąd, najlepiej, przed samym włączeniem płyty indukcyjnej i ustawieniem na niej żeliwnego naczynia, warto przygotować sobie wszystkie składniki. Mięsa, ryby, czy warzywa niech będą pokrojone, czy poporcjowane, najlepszy olej do smażenia (ryżowy, arachidowy, palmowy, czy kokosowy) niech stoi w zasięgu ręki. Później może już być… gorąco – i to dosłownie, bo żeliwo w mgnieniu oka nagrzeje się do takiej temperatury, że będzie można od razu smażyć, czy gotować.

 

Kilkadziesiąt sekund na indukcji i żeliwne naczynia są gotowe do akcji

 

Nie przegrzej żeliwnych patelni, czy garnków

Korzystając z żeliwnych naczyń na kuchence indukcyjnej, trzeba mieć świadomość, że jej działanie jest natychmiastowe. W przypadku zbyt długiego podgrzewania suchej patelni na indukcji może dojść do wspomnianego przegrzania. Patelnia, czy garnek, stracą, niestety, swoje właściwości nieprzywierające (dotyczy to naczyń Staub).

Gdyby zdarzyło nam się przegrzać patelnię, czy garnek, nie ma sensu zabierać się za smażenie, grillowanie, bo rozgrzane do czerwoności naczynie natychmiast spali mięso i olej. Z tego względu nie powinno się nastawiać palnika na moc większą niż połowę, a każde przygotowywane danie należy przez cały czas kontrolować.

Na indukcji smaży się błyskawicznie, nawet wtedy, gdy moc palnika nastawiona jest na niemal minimum. 

 

 

Dział PR Grupy Nas Troje

Konsultacja – Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Staub, Skeppshult

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

Artykuły powiązane

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Moda w kuchni - potrzeba, czy fanaberia?

27.01.2016

Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju mody i to, co uchodzi w danym momencie za popularne, oddziałuje na nasze decyzje i zachowanie. Dotyczy to również kuchni i gotowania, które tak samo jak wiele obszarów naszego życia, podlegają zmianom. Czy jednak doświadczony i szanujący swoje umiejętności kucharz powinien im ulegać, czy raczej podchodzić do panujących w...

Więcej

Patelnie Chistera i Hexagon marki Staub -...

16.02.2016

Głęboka, estetyczna i niezwykle funkcjonalna patelnia przyda się w każdym domu. Czym jednak kierować się przy wyborze? Cóż, wśród naczyń klasy premium decyzja może być naprawdę trudna. Szczególnie wtedy, gdy modele tej samej firmy różnią się detalami, a obie zasługują na miano perfekcyjnych. Czym różnią się od siebie patelnie Chistera i Hexagon słynnej, francuskiej...

Więcej

Grillowanie przez okrągły rok

07.03.2016

Mówi się, że grillowanie to narodowy „sport” Polaków. Obserwując letnie zwyczaje rodaków, którzy wieczorami w ogrodzie albo na działce spędzają przy grillu wieczory w gronie najbliższych, nie sposób temu zaprzeczyć. Nie znaczy to jednak, że grillowanie jest możliwe wyłącznie przy dobrej pogodzie, gdyż dzięki odpowiedniej patelni można je bez problemu przenieść do...

Więcej

Dwie sprawdzone odsłony patelni...

30.03.2016

Generalnie patelnie nieprzywierające można podzielić na dwie główne kategorie – produkty z jednej grupy są wyposażone w powłoki wytworzone w sposób naturalny, a z drugiej strony istnieją patelnie wyposażone w powłoki, które powstały w warunkach laboratoryjnych. Poniżej przedstawiamy proste i krótkie omówienie obu podstawowych typów patelni nieprzywierających....

Więcej

Przejdź do galerii