Patelnie z żeliwa

Patelnie z żeliwa potrafią wiele. Można na nich smażyć, grillować, podpiekać i zapiekać najróżniejsze potrawy oraz tworzyć z ich pomocą nowe smaki. Naturalne żeliwo ma moc intensyfikowania smaku i wydobywania aromatu, więc znane od lat potrawy, odkryją przed nami nieznane oblicze i oczarują na nowo. Każdy wielbiciel smażenia, profesjonalista lub zupełny amator, może sięgnąć po żeliwne patelnie. Nie wymagają specjalnych umiejętności, a jedynie odrobiny uwagi i pielęgnacji. W zamian odwdzięczą się nam latami perfekcyjnego smażenia. O tym, jak dbać o żeliwne patelnie, dowiedzą się Państwo z naszych artykułów.

Rozkochaj się w serwowaniu na żeliwie Staub

24.05.2018

Kiedy w Twojej kuchni zagości żeliwna patelnia Staub z powłoką nieprzywierającą, a Ty rozkochasz się w niej, wykorzystując jej talenty do smażenia, czy pieczenia, mamy pewność, że skusisz się też na serwowanie przysmaków na tej wyjątkowej patelni. Francuski producent określa to owalne naczynie jako patelnię do smażenia, czy pieczenia ryb, ale jej funkcjonalność jest wiele większa.   Babcina...

Więcej

Na czym polega wygrzewanie żeliwnych patelni

02.12.2016

Zdanie: „Żeliwna patelnia musi się wygrzać, zanim zacznie w pełni służyć nowemu właścicielowi” powtórzyłem już chyba milion razy. Wygląda na to, że rodacy nie chcą zgodzić się na to, że nowa żeliwa patelnia ma swoje wymagania i nie będzie działać dobrze, póki się ich nie spełni. Nie wiem dlaczego akurat wygrzewanie żeliwnych patelni wywołuje taką konsternację wśród gotujących. Wiele nowych...

Więcej

Żeliwne naczynia na kuchence gazowej

02.11.2016

Naczynia wykonane z żeliwa są wyśmienicie wręcz uniwersalne, więc można ich używać na kuchence każdego rodzaju. Ponieważ w Polsce ciągle bardzo dużą popularnością cieszą się kuchenki gazowe, dlatego warto rozważyć, jak w połączeniu z nimi będą zachowywały się garnki i patelnie wyprodukowane z żeliwa. Od razu zaznaczymy, że piszemy tylko o testowanych przez naszego specjalistę produktach marki...

Więcej

Jak wybrać patelnię do smażenia ryb?

28.10.2016

Dobór patelni do smażenia ryb, czy przyrządzania pieczonych lub duszonych potraw rybnych, nie musi być trudny. Wszystko zależy, zasadniczo, od tego, czy będziemy przygotowywać nade wszystko rybę w kawałkach, czy dzwonkach, czy też rybę w całości. Oczywiście, ważny jest materiał, z którego wykonano patelnię i sam zamysł gotującego – czy życzy sobie ryby tylko smażyć, czy też podpiekać je po...

Więcej

Bądź czujny, kupuj z głową!

14.10.2016

O ile kupno garnka lub patelni nie jest w dzisiejszych czasach żadnym problem, o tyle umiejętności wyboru wysokiej jakości naczyń spośród tysięcy tanich imitacji jest już prawdziwą sztuką. Każdy, kto zamierza nabyć dobry garnek lub spełniającą wymagania patelnię, powinien zwracać uwagę na kilka ważnych elementów. Jeśli zdać się na podpowiedzi kuszącego ceną hipermarketu, albo sklepu z milionem...

Więcej

Przemyślna patelnia do naleśników

12.10.2016

Uwielbiamy naleśniki – na słodko, na ostro… to pewne. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że do ich doskonałego przyrządzenia potrzebne są nie tylko odpowiednie receptury, ale również profesjonalne patelnie. Często zastanawiamy się, jaka jest najlepsza patelnia do naleśników? Składa się na to kilka czynników, którym warto poświęcić artykuł.   Specyficzna forma patelni do naleśników Cechą...

Więcej

Kuchnia w ekskluzywnej szarości - linia...

23.09.2016

Graphite Grey to bardzo bogata i różnorodna linia żeliwnych naczyń produkowanych przez francuską markę Staub. Każdy znajdzie w niej najbardziej potrzebne w kuchni naczynia, czyli różnorodne garnki, głębokie patelnie, patelnie grillowe, czy woki.   Śliczne naczynia jak z aksamitu, a faktycznie niezniszczalne Jak sama nazwa wskazuje, Graphite Grey jest serią naczyń o eleganckim, subtelnym,...

Więcej

Wybieramy patelnię - na co zwrócić uwagę?

21.09.2016

Patelnia to podstawowe narzędzie wykorzystywane w codziennej pracy kucharza – zarówno zawodowca, jak i miłośnika domowego gotowania. Mnogość rodzajów, przedziałów cenowych, typów i materiałów wykorzystywanych do produkcji patelni sprawia jednak, że wybór jednego, konkretnego egzemplarza staje się skomplikowanym zadaniem. Aby je nieco ułatwić, podpowiadamy, jak kupić dobrą patelnię i jakimi...

Więcej

Co odróżnia dobrą, żeliwną patelnię od...

09.09.2016

Reakcją osoby, która po raz pierwszy sięga po patelnię z żeliwa, powinno być stwierdzenie: „Jaka ona ciężka!”. Nie ma w tym bynajmniej nic dziwnego, gdyż duży ciężar jest cechą charakterystyczną tego typu patelni. Co więcej, im większa waga danego produktu, tym – z reguły - wyższa jego jakość. Nie należy jednak bezkrytycznie podchodzić do każdej patelni wykonanej z żeliwa, bo wiele z nich...

Więcej

Naczynia dla otwartych umysłów - seria...

10.08.2016

Wypuszczając na rynek serię garnków i patelni o specyficznej barwie – Mustard – francuska marka Staub potwierdziła swoją dominującą pozycję w tym segmencie żeliwnych naczyń. Pokazała, że świat kulinariów musi ewoluować też w przestrzeni koloru. I tak w przypadku serii Mustard mamy do czynienia z wyjątkowo intrygującą barwą – ni to musztardy z Dijon, ni to lekkiego brązu połączonego przez...

Więcej

Rozmaitość potraw z głębokiej patelni

27.07.2016

Patelnie o wysokich ściankach, zwane głębokimi, cieszą się dużym zainteresowaniem amatorów kuchennych doświadczeń. Nie bez powodu mówi się o nich „patelnie szefa kuchni” – ich właściwości doceniają nie tylko amatorzy domowej kuchni, ale i specjaliści w dziedzinie gastronomii.   Do czego nadaje się tzw. patelnia szefa kuchni? Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii patelnie szefa kuchni...

Więcej

Kolor nocnego nieba i zupełnie...

06.07.2016

Żeliwne naczynia marki Staub, z serii Dark Blue, są niespotykanie urokliwe za sprawą intensywnie granatowej barwy, która, bądź co bądź, jest dość rzadko spotykana w kuchni. Z całą pewnością świadczy o temperamencie i oryginalnym guście kucharza. Naczynia z linii Dark Blue, tworzone we francuskiej fabryce marki Staub, powstały jako dopełnienie kuchni estetów, dla których przyrządzanie jedzenia,...

Więcej