Kiedy w Twojej kuchni zagości żeliwna patelnia Staub z powłoką nieprzywierającą, a Ty rozkochasz się w niej, wykorzystując jej talenty do smażenia, czy pieczenia, mamy pewność, że skusisz się też na serwowanie przysmaków na tej wyjątkowej patelni. Francuski producent określa to owalne naczynie jako patelnię do smażenia, czy pieczenia ryb, ale jej funkcjonalność jest wiele większa.
Babcina porcelana vs. eleganckie żeliwo
Wielu z nas przechowuje z uporem zastawę po prababci, czy babci. Często szkoda ją wyrzucić, choć stylistyką odbiega od współczesnych standardów. Pomijając jej nieco przywiędłą estetykę, która pozostawiała wiele do życzenia, gdyż zastawę wykorzystywano przez całe pokolenia. A francuska marka Staub podpowiada, że warto wreszcie coś zmienić i zdobyć się na innowację - zaserwować przysmaki wprost z żeliwnej patelni, zamiast z rodowej, nadgryzionej zębem czasu porcelany.
Opisywana przez nas patelnia ma specyficzną konstrukcję, nie jest zbyt głęboka, a za to długa. Dzięki żeliwnej pokrywie potrafi bardzo długo trzymać ciepło. Tylko od Ciebie zależy, czy podasz na niej warzywa na gorąco, mięsa, ryby, bigos, jajecznicę, czy też skusisz się na serwowanie domowych hamburgerów z frytkami. Ta patelnia, na której wcześniej usmażysz, czy upieczesz obiad, może spełnić się jako patera, z której goście będą nakładać sobie na talerze odpowiednie porcje. Żeliwo Staub zadba o to, by dania były przez długi czas ciepłe.
Zimne przystawki, desery i lody na żeliwie Staub
A może pójdziesz w inną stronę? Na owalnej, żeliwnej patelni z powłoką nieprzywierającą, marki Staub, możesz z powodzeniem serwować zimne przystawki, zakąski, czy nawet desery oraz lody. Tu wszystko zależy od Twojej inwencji.
Patelnia jako wykwintny, uroczy talerz
Ale jest jeszcze inna opcja. Francuski producent, słynna w świecie marka Staub (można powiedzieć bez przesady, że ten producent zdystansował pod wieloma względami bardzo znaną markę Le Creuset), pokrył patelnię bardzo odporną na ścieranie i zarysowania powłoką zapobiegającą przywieraniu. Ta oparta na bazie szklanej emulsji glazura, wypalana przez 30 minut wraz z żeliwnym szkieletem w temperaturze ponad 800 stopni, staje się jego immanentną częścią. Dlatego niezwykle trudno jest ją uszkodzić, czy porysować. I dlatego na pięknych zdjęciach producenta możesz zobaczyć owalną patelnię, która służy jako gorący talerz, na którym serwuje się wytwornie przybrane i aranżowane dania. I Twoi goście mogą bez obaw, używając stalowych sztućców, smakować różnorodne potrawy wprost z luksusowej patelni.
Okazuje się, że Polacy z przyjemnością akceptują nowości i bardzo często używają żeliwnych patelni do serwowania potraw i deserów wprost na stół. Subtelna elegancja francuskiego żeliwa sprawia, że każdy obiad, czy kolacja staną się eleganckim przeżyciem smakowym.
Kolejna zaleta patelni Staub - mają aż 30 lat gwarancji, więc można się nimi cieszyć przez długi czas bez obawy, że coś im zacznie dolegać.
Dział PR Grupy NasTroje
Zdjęcia: Staub
Szukaj nas tutaj: