Żeliwne naczynia na kuchence gazowej

Naczynia wykonane z żeliwa są wyśmienicie wręcz uniwersalne, więc można ich używać na kuchence każdego rodzaju. Ponieważ w Polsce ciągle bardzo dużą popularnością cieszą się kuchenki gazowe, dlatego warto rozważyć, jak w połączeniu z nimi będą zachowywały się garnki i patelnie wyprodukowane z żeliwa.

Od razu zaznaczymy, że piszemy tylko o testowanych przez naszego specjalistę produktach marek Staub, Le Creuset oraz Skeppshult. Czy nasze informacje odnoszą się również do żeliwa innych producentów, nie jesteśmy w stanie gwarantować.

 

Żeliwo rozgrzewaj się błyskawicznie, więc doskonale sprawdzi się również na kuchni gazowej

 

Choć kuchenka gazowa nie rozgrzewa żeliwa tak błyskawicznie jak indukcyjna, jest jednak w stanie stosunkowo szybko doprowadzić do wzrostu temperatury naczynia. Co istotne, dobrej jakości, markowe żeliwne naczynie nagrzewa się w takim samym stopniu na całej swojej powierzchni – od dna, po brzegi. Oczywiście, wszystko zależy od odpowiedniego dostosowania garnka, czy patelni do rozmiaru palnika. Mały będzie męczył się długi czas z dużym garnkiem. Z kolei za duży palnik może zbyt szybko przegrzać małą patelnię, czy żeliwny garnuszek.

Fakt, że naczynie żeliwne szybko się nagrzewa, sprawia, że do gotowania i smażenia potrzeba niewielkiej ilości gazu, co oznacza realne oszczędności. Dobre przewodnictwo cieplne gwarantuje, że żeliwne naczynia bardzo długo pozostają gorące, doskonale akumulując ciepło, które trafia w dużym stopniu w głąb potrawy, w mniejszym zaś na zewnątrz. To także sprzyja ekonomiczności przyrządzania wyśmienitych dań, zarówno gotowanych, duszonych, pieczonych, czy smażonych i obniża koszty eksploatacji.

Ponieważ żeliwo rozgrzewa się, zasadniczo, bardzo szybko i ogromnie długo trzyma ciepło, wymaga trzymania w pogotowiu rękawicy kuchennej chroniącej przed gorącem, aby się nie oparzyć przy podnoszeniu, czy przenoszeniu naczynia. Nawet gaz, paliwo w gruncie rzeczy dość kapryśne, potrafi rozgrzać żeliwo bardzo mocno.

Jedyną niekorzystną konsekwencją używania patelni, czy garnków z żeliwa na kuchence gazowej są tłuste plamy, które mogą pojawić się na zewnętrznej stronie naczyń. Gaz jest sam w sobie tłustym paliwem, które potrafi brudzić naczynia. Plamy można jednak w prosty sposób zmyć – najczęściej w tym celu stosuje się wodę z płynem do mycia naczyń (marki Staub i Le Creuset) oraz czystą, gorącą wodę (marka Skeppshult).

 

Doskonałe żeliwne garnki i patelnie słynnych producentów dobrze współdziałają z kuchnią gazową

 

Żeliwne naczynia powinny być dokładnie myte z zewnątrz po każdym użyciu na kuchence gazowej, aby zachowały elegancki wygląd. Jednocześnie należy wystrzegać się drucianych szczotek oraz innych ostrych myjek, które mogą zniszczyć elegancka glazurę i nieprzywierającą powierzchnię wewnątrz naczyń marek Staub, czy Le Creuset.

Reasumując, żeliwne naczynia spisują się bardzo dobrze na kuchence gazowej – szybko się nagrzewają, są ekonomiczne i długo trzymają ciepło, które jest rozprowadzane równomiernie po całej ich powierzchni. Łatwo jest tu sterować temperaturą. Naczynie rozgrzewa się na sporej mocy palnika, potem znacząco ją zmniejsza, bo nagrzane żeliwo samo sobie radzi. Nie ma więc żadnych przeciwwskazań dla połączenia żeliwnych naczyń z kuchenką gazową.

 

Dział PR Grupy Nas Troje

Konsultacja: Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.zeliwnenaczynia.pl

Zdjęcia: Le Creuset, Staub

 

Artykuły powiązane

Kuchnia Wikinga - o patelniach Skeppshult

16.04.2015

Wielu, na których drodze staną zjawiskowe patelnie z naturalnego żeliwa, stworzone w Skandynawii, zaczyna swoją przygodę kulinarną od ćwiczeń lingwistycznych. Jak wymówić nazwę marki, której wymówić się nie da? Szepszult? Skeppszult? Próbom nie ma końca. Drugi problem, jak taką nazwę zapamiętać? Dla wygody nazywamy patelnie szwedzkiej firmy „Skep’em”. Od razu...

Więcej

Dla Le Creuset wiosna trwa cały rok -...

07.10.2015

Trudno znaleźć naprawdę ładne, kolorowe, żeliwne naczynia. Czasem kolory są przytłumione i nieco smutne, czasem sam garnek pozostawia wiele do życzenia. Ale – jeśli popatrzeć na najnowszą kolekcję żeliwnych naczyń słynnej marki Le Creuset, widać, że można stworzyć popisowe garnki, czy patelnie z żeliwa. Tu wiosna trwa cały rok, a to za sprawą uroczych, różowych i...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek. Problem w tym, że wielu ciągle nie pamięta, że istotą rzeczy jest również dobry sprzęt...

Więcej

Moda w kuchni - potrzeba, czy fanaberia?

27.01.2016

Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju mody i to, co uchodzi w danym momencie za popularne, oddziałuje na nasze decyzje i zachowanie. Dotyczy to również kuchni i gotowania, które tak samo jak wiele obszarów naszego życia, podlegają zmianom. Czy jednak doświadczony i szanujący swoje umiejętności kucharz powinien im ulegać, czy raczej podchodzić do panujących w...

Więcej

Patelnie Chistera i Hexagon marki Staub -...

16.02.2016

Głęboka, estetyczna i niezwykle funkcjonalna patelnia przyda się w każdym domu. Czym jednak kierować się przy wyborze? Cóż, wśród naczyń klasy premium decyzja może być naprawdę trudna. Szczególnie wtedy, gdy modele tej samej firmy różnią się detalami, a obie zasługują na miano perfekcyjnych. Czym różnią się od siebie patelnie Chistera i Hexagon słynnej, francuskiej...

Więcej

Przejdź do galerii