Rozmaitość potraw z głębokiej patelni

Patelnie o wysokich ściankach, zwane głębokimi, cieszą się dużym zainteresowaniem amatorów kuchennych doświadczeń. Nie bez powodu mówi się o nich „patelnie szefa kuchni” – ich właściwości doceniają nie tylko amatorzy domowej kuchni, ale i specjaliści w dziedzinie gastronomii.

 

Do czego nadaje się tzw. patelnia szefa kuchni?

Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii patelnie szefa kuchni doskonale nadają się do smażenia i przygotowywania potraw mięsnych, warzywnych, czy rybnych zarówno na głębokim tłuszczu, jak i na małej jego ilości. Genialnie sprawdzają się jako patelnie do duszenia, czy tworzenia sosów. Jeśli patelnie szefa kuchni nie mają drewnianych uchwytów, doskonale nadadzą się do zapiekania, czy podpiekania potraw w piekarniku.

 

Zalety wysokich ścianek patelni szefa kuchni

Tego typu patelnie są duże i wygodne – ich wysokie, często pionowe ścianki, chronią kucharza przed gorącym, pryskającym podczas smażenia tłuszczem. Głębokie patelnie zachowują odpowiednią cyrkulację powietrza w naczyniu. Tym samym smażone produkty równomiernie się nagrzewają i po przyrządzeniu doskonale smakują.

 

Stalowe, głębokie patelnie Demeyere sprawdzą się doskonale na każdym typie kuchenki

 

Materiały, z których powstają głębokie patelnie

Jest wiele różnorodnych materiałów, z których wykonuje się patelnie szefa kuchni – należą do nich, m.in., żeliwo z nieprzywierającymi glazurami (np. marka Staub), czy stal (np. marka Demeyere). Te patelnie pozwalają zyskać wysublimowane, różnorodne smaki. Z kolei naturalne żeliwo (marka Skeppshult), z którego wykonane są szwedzkie patelnie, decyduje, że dania są nieco bardziej pierwotne w smaku.

Użyty do produkcji patelni szefa kuchni materiał (mowa tu o doskonałych, markowych produktach), zawsze ma pozytywny wpływ na smak potraw i ich wartość odżywczą potraw.

Są to naczynia niezwykle trwałe i solidnie wykonane, dlatego przez wiele lat służą w domowych i restauracyjnych kuchniach na całym świecie.

 

Dział PR Grupy Nas Troje

Konsultacja: Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Demeyere, Staub

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

Artykuły powiązane

Stal XXI wieku - patelnie Demeyere

05.04.2015

Zawodowo jestem związany z kuchnią, kulinariami i technologiami kuchennymi od lat 90-tych XX wieku. Przez wiele lat obcowania z doskonałym, kuchennym sprzętem nie tylko stałem się jego orędownikiem, ale też – przez mnóstwo testów i eksperymentów – dowiedziałem się o nim więcej, niż niejeden zawodowo gotujący. Stąd jestem przekonany, że, dzieląc się własną wiedzą i...

Więcej

Silvinox i zawsze srebrzysto-biała stal...

06.05.2015

Przekleństwem gotujących w stalowych naczyniach jest kuchnia gazowa. I to nie z racji iście żółwiego tempa, w którym garnek, czy patelnia nagrzeją się, by były zdatne do użytku, ale, z powodu brudzącego dno i ścianki naczyń gazu. Gaz, jako paliwo - ze stalą się, wyjątkowo - nie lubią. Nikogo, kto gotuje na kuchence gazowej, nie trzeba o tym przekonywać. Stalowe...

Więcej

Demeyere ControlInduc - patelnie, których...

27.09.2015

Ciekawym jest, że każdy na tym świecie akceptuje fakt, że nowy samochód, telefon, czy telewizor o rozdzielczości ultra HD ma instrukcję, która służy jego pełnemu wykorzystaniu. Każdy też akceptuje fakt, iż te technologie mają swoje wymogi, czyli – mówiąc po prostu – trzeba je poznać, by móc z nich korzystać. Dziwnym jednak trafem w Polsce nie bardzo da się...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Naczynia, niczym prom kosmiczny -...

22.02.2016

Linia naczyń Atlantis, belgijskiej marki Demeyere jest doskonałym pomysłem dla tych, którzy cenią sobie zaawansowane technologie i profesjonalne rozwiązania w kuchni. Gotowanie, czy smażenie przy użyciu zjawiskowych garnków i patelni Demeyere w niczym nie przypomina gotowania, czy smażenia na tradycyjnej, znanej nam stali nierdzewnej.     Piękna,...

Więcej

Przejdź do galerii