Stal XXI wieku - patelnie Demeyere

Zawodowo jestem związany z kuchnią, kulinariami i technologiami kuchennymi od lat 90-tych XX wieku. Przez wiele lat obcowania z doskonałym, kuchennym sprzętem nie tylko stałem się jego orędownikiem, ale też – przez mnóstwo testów i eksperymentów – dowiedziałem się o nim więcej, niż niejeden zawodowo gotujący. Stąd jestem przekonany, że, dzieląc się własną wiedzą i doświadczeniem, mogę wskazać marki, które mają w sobie zalążek geniuszu, tworząc kuchenne produkty daleko wykraczające poza standardy.

 

Patelnia John Pawson, marki Demeyere, odporna jest na przegrzanie do 600 stopni Celsjusza

 

Stalowe naczynia z 30-letnią gwarancją

Jednym z moich największych zdumień jest, na pewno, belgijska marka Demeyere, twórca stalowych garnków, brytfann, patelni i woków. Firma, obecnie należąca do grupy koncernu Zwilling J.A. Henckels, od dekad szokuje stalą, która dawno wykroczyła poza to, co o stali szlachetnej było wiadomo. Stal Demeyere przestała być tradycyjną stalą, która, często, dość szybko rozczarowywała i wymagała wymiany.

Pierwszy kontakt z naczyniami Demeyere był szokiem, gdyż okazało się, że producent oferuje aż 30 lat gwarancji na swoje naczynia (10 lat dla kuchni profesjonalnej). Zgłębiając temat, dowiedziałem się, dlaczego. Demeyere wprowadziło na przestrzeni dekad wiele patentów i odkryć, które zrewolucjonizowały tworzenie naczyń ze stali. Na początek kilka słów o stalowych patelniach Demeyere. Na pozostałe naczynia przyjdzie czas w kolejnych artykułach.

 

Industry Demeyere - stalowe patelnie, które nigdy nie pożółkną - technologia Silvinox

 

Masywne, wytrzymałe, wielowarstwowe naczynia

Demeyere skupił się na kilku wiodących liniach patelni, zakładając, że to, co stworzył, będzie czarować przez dekady. Serie John Pawson, Industrie, Atlantis, Apollo i Control Induc są w stanie skraść serce każdego poważnie traktującego swoją kuchnię. Wszystkie linie wyposażone są w różnorodne patenty Demeyere. Warto powiedzieć, że charakteryzuje je wielowarstwowa konstrukcja dna i ścianek, co zapewnia równomierne nagrzewanie patelni. Te patelnie nigdy się nie wypaczą, nie wykrzywią, niektóre, co zdumiewające, odporne są na temperatury nawet do 600 stopni Celsjusza, inne pozwalają z kolei smażyć bez tłuszczu! To eksperyment nie do przeprowadzenia na tradycyjnej, stalowej patelni, do której smażone mięso przywrze na wieki.

 

Nieżółknąca stal - technologia Silvinox

Kolejne ujmujące zjawisko – technologia Silvinox, która sprawia, że patelnie Demeyere zawsze będą srebrzysto-białe, nie pociemnieją, nie zżółkną, nie zyskają tak charakterystycznego dla długo używanej stali błękitno-brązowego odcienia.

Demeyere stworzyło tak wytrzymałe, spawane uchwyty swoich patelni, że nie ma na nie siły – nie obluzują się i nie odpadną. To pokazuje w swoich filmach belgijski producent. 90-kilogramowy mężczyzna podskakuje na uchwytach naczyń. Warto zobaczyć!

 

Smażenie na stalowych patelniach Demeyere to prawdziwie magiczne doświadczenie

 

Jest jeszcze wiele detali, które odróżniają patelnie Demeyere od innych stalowych patelni. Wszystkich chętnych do zgłębienia zjawiska, jakie stanowią naczynia tej marki, zapraszam TUTAJ.

 

Patelnie, które wyłączają się same na indukcji

Nie dość nam tym. Demeyere zakpiło z fizyki, wykroczyło poza znane światu kulinariów granice i stworzyło linię stalowych patelni i woków ControlInduc, które, jako jedyne na świecie, nie przegrzeją się na indukcji. Patelnia „wyłączy” się sama z siebie, gdy osiągnie temperaturę 245 stopni Celsjusza. W tej temperaturze straci ferromagnetyczność. Kuchnia indukcyjna przestanie ją „widzieć” i tym samym grzać. Kiedy patelnia nieco ostygnie bądź położymy na niej zimne produkty, znowu zyska ferromagnetyczność. Ale nigdy nie przekroczy granicznej temperatury 250 stopni.

Próbowałem rozgrzać tę patelnię na maksymalnej mocy palnika – na indukcji. Nijak nie udało się jej przegrzać, czy przekroczyć ustalonej przez producenta temperatury. Swoista magia w kuchni!

 

Demeyere zmusza do zmiany spojrzenia na stal

Generalnie – nie jestem miłośnikiem stalowych patelni, gdyż na tym etapie zaawansowania technologii kulinarnych to już przeżytek. Ale Demeyere przeczy wszystkiemu, co o stali wiedziałem. Stąd – nie sposób nie zachwycić się tymi prawdziwymi wynalazkami inżynierii, która służy zdrowemu smażeniu i duszeniu, czy zapiekaniu przysmaków w piekarniku.

 

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Demeyere

 

Artykuły powiązane

Silvinox i zawsze srebrzysto-biała stal...

06.05.2015

Przekleństwem gotujących w stalowych naczyniach jest kuchnia gazowa. I to nie z racji iście żółwiego tempa, w którym garnek, czy patelnia nagrzeją się, by były zdatne do użytku, ale, z powodu brudzącego dno i ścianki naczyń gazu. Gaz, jako paliwo - ze stalą się, wyjątkowo - nie lubią. Nikogo, kto gotuje na kuchence gazowej, nie trzeba o tym przekonywać. Stalowe...

Więcej

Demeyere ControlInduc - patelnie, których...

27.09.2015

Ciekawym jest, że każdy na tym świecie akceptuje fakt, że nowy samochód, telefon, czy telewizor o rozdzielczości ultra HD ma instrukcję, która służy jego pełnemu wykorzystaniu. Każdy też akceptuje fakt, iż te technologie mają swoje wymogi, czyli – mówiąc po prostu – trzeba je poznać, by móc z nich korzystać. Dziwnym jednak trafem w Polsce nie bardzo da się...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek. Problem w tym, że wielu ciągle nie pamięta, że istotą rzeczy jest również dobry sprzęt...

Więcej

Naczynia, niczym prom kosmiczny -...

22.02.2016

Linia naczyń Atlantis, belgijskiej marki Demeyere jest doskonałym pomysłem dla tych, którzy cenią sobie zaawansowane technologie i profesjonalne rozwiązania w kuchni. Gotowanie, czy smażenie przy użyciu zjawiskowych garnków i patelni Demeyere w niczym nie przypomina gotowania, czy smażenia na tradycyjnej, znanej nam stali nierdzewnej.     Mające aż 30 lat...

Więcej

Jak mierzona jest średnica patelni

08.06.2016

Wyobraź sobie sytuację, w której masz kupić nową patelnię. Jakie pytania zadasz w pierwszej kolejności? Poza typem patelni na pewno kluczowe będzie rozważenie, jaki rozmiar powinna mieć patelnia kupowana na lata. Czy może to rodzić wątpliwości…? Tak, rodzi! Problem polega na nie do końca czytelnej dla klienta informacji na temat rozmiaru sprzętu. Marki produkujące...

Więcej

Przejdź do galerii