Żeliwne naczynia marki Staub, z serii Dark Blue, są niespotykanie urokliwe za sprawą intensywnie granatowej barwy, która, bądź co bądź, jest dość rzadko spotykana w kuchni. Z całą pewnością świadczy o temperamencie i oryginalnym guście kucharza. Naczynia z linii Dark Blue, tworzone we francuskiej fabryce marki Staub, powstały jako dopełnienie kuchni estetów, dla których przyrządzanie jedzenia, inspirowanego kuchniami świata, to prawdziwe przeżycie. Niemal mistyczne.
Piękny garnek i doskonale smakujące potrawy, czyli czego trzeba więcej?
Patrząc na produkowane we francuskim Merville żeliwne naczynia z serii Dark Blue, nie sposób oprzeć się wrażeniu, że są wyjątkowym produktem w swojej kategorii. Ich niecodzienny kolor intryguje i zwraca na siebie uwagę, jednak to nie on jest najważniejszy. Dużo istotniejsze są walory kulinarne patelni, garnków i woków francuskiej firmy Staub, które można określić jednym słowem: wyśmienite. Właśnie takie są bowiem potrawy przygotowywane za pomocą zupełnie wszechstronnych naczyń Dark Blue.
Żeliwo, powłoka i pokrywki, czyli tercet, który wzmacnia smaki
Skąd tak doskonały smak potraw przyrządzanych i serwowanych z żeliwnych garnków i patelni marki Staub? Jest rezultatem zastosowania odpowiednio wykonanej powłoki nieprzywierającej, która pozwala wydobyć najlepsze walory smakowe i aromatyczne przyrządzanego w żeliwie posiłku. Nieprzywierająca, porcelanowa, bardzo twarda i odporna na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne glazura, tworzona na bazie szklanej emulsji, wtopiona jest w żeliwny szkielet naczyń Staub.
Ważną rolę w kwestii smaku odgrywają także charakterystyczne dla naczyń Staub wypustki znajdujące się pod pokrywkami garnków i patelni z serii Dark Blue. Dzięki nim potrawy są doskonale nawilżane, zatrzymują w sobie witaminy i wartości odżywcze. Para nie ucieka z garnka, strzeżona przez ciężkie pokrywki z żeliwa. Dzięki niej jedzenie jest soczystsze i nadzwyczaj aromatyczne.
Żeliwne garnki piękne przez całe dekady
W przypadku naczyń Staub istotna jest nie tylko wewnętrzna powłoka, która pozwala smażyć i gotować bez niebezpieczeństwa przywierania potraw, ale też połyskliwa, elegancka zewnętrzna glazura. Tutaj również się nie zawiedziemy, gdyż jest ona tak samo trwała i mocna jak wewnętrzna warstwa. Nakładana według zasad starożytnej technologii majolika granatowa glazura stanowi dzieło samo w sobie. Piękna i błyszcząca, nigdy nie wyblaknie.
Jakiekolwiek odpryski, pęknięcia, czy zarysowania zasadniczo nie wchodzą tu w grę – jakość naczyń z serii Dark Blue, marki Staub, jest zbyt wysoka, aby pojawiło się ich ryzyko. Trzeba, oczywiście, uważać, by użytkować żeliwne naczynia zgodnie z ich przeznaczeniem i stosować się do reguł, które same z siebie narzucają, a wtedy będą służyły przez całe dekady.
Dział PR Grupy Nas Troje
Zdjęcia: Staub
Szukaj nas tutaj: