Przemyślna patelnia do naleśników

Uwielbiamy naleśniki – na słodko, na ostro… to pewne. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że do ich doskonałego przyrządzenia potrzebne są nie tylko odpowiednie receptury, ale również profesjonalne patelnie. Często zastanawiamy się, jaka jest najlepsza patelnia do naleśników? Składa się na to kilka czynników, którym warto poświęcić artykuł.

 

Specyficzna forma patelni do naleśników

Cechą charakterystyczną specjalnych patelni do naleśników jest, praktycznie, brak brzegów. Ułatwia to wygodne przewracanie naleśników, czy omletów w czasie smażenia. Ma to również bezpośrednie przełożenie na temperaturę niezbędną do osiągnięcia optymalnego efektu. Ciepłe powietrze pozwala ciastu rosnąć, spulchnia je i podnosi.

 

Dwa zasadnicze typy patelni do naleśników

Najlepsze, dedykowane smażeniu tysięcznych odmian naleśników patelnie to patelnie z powłokami nieprzywierającymi. My upodobaliśmy sobie markę Woll.

Są też patelnie naleśnikowe tworzone z żeliwa, które wykorzystują porcelanową emalię zapobiegającą przywieraniu (francuska marka Staub). Nieprzywierająca glazura pozwala na używanie mniejszej ilości tłuszczu, co jest mniej kaloryczne, a więc zdrowsze dla organizmu. Problem tylko, że patelnie z żeliwa nie specjalnie do tworzenia naleśników się nadają - trzeba sporej wprawy i wyczucia temperatur, by ciasto nie przywarło.

Niemniej - nieprzywierające i żeliwne patelnie do naleśników idealnie posłużą na każdym typie kuchenki, od gazowej, przez elektryczną, na indukcji skończywszy.

 

 

Patelnia bez brzegów - nie tylko do naleśników

Pozbawionej brzegów, niziutkiej patelni nie musimy używać wyłącznie do smażenia naleśników. Pozwalając sobie na eksperyment i finezję, można spróbować smażyć na niej mięso mielone, eskalopki z drobiu, czy placki ziemniaczane. To kolejny argument na rzecz zakupu patelni niemal pozbawionej ścianek. Chyba każdy przyzna, że domu przydałaby się profesjonalna, żeliwna patelnia do omletów. Wystarczy popuścić wodze fantazji i poczuć ten aromat…

 

Utensylia odpowiednie dla patelni naleśnikowej

Od strony praktycznej, dla zachowania właściwości zarówno nieprzywierającej, jak i żeliwnej patelni warto sięgać po drewniane lub silikonowe utensylia. Należy pamiętać, że porcelanowa emalia jest antyalergiczna, więc tym bardziej należy o nią dbać.

Takiej patelni nie wolno przegrzewać, czy wkładać do zmywarki, a na co dzień można się będzie cieszyć jej nieocenioną pomocą w przygotowywaniu wyjątkowo smacznych posiłków!

 

Dział PR Grupy Nas Troje

Konsultacja: Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: licencja EnvatoElements

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Demeyere ControlInduc - patelnie, których...

27.09.2015

Ciekawym jest, że każdy na tym świecie akceptuje fakt, że nowy samochód, telefon, czy telewizor o rozdzielczości ultra HD ma instrukcję, która służy jego pełnemu wykorzystaniu. Każdy też akceptuje fakt, iż te technologie mają swoje wymogi, czyli – mówiąc po prostu – trzeba je poznać, by móc z nich korzystać. Dziwnym jednak trafem w Polsce nie bardzo da się...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Moda w kuchni - potrzeba, czy fanaberia?

27.01.2016

Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju mody i to, co uchodzi w danym momencie za popularne, oddziałuje na nasze decyzje i zachowanie. Dotyczy to również kuchni i gotowania, które tak samo jak wiele obszarów naszego życia, podlegają zmianom. Czy jednak doświadczony i szanujący swoje umiejętności kucharz powinien im ulegać, czy raczej podchodzić do panujących w...

Więcej

Dwie sprawdzone odsłony patelni...

30.03.2016

Generalnie patelnie nieprzywierające można podzielić na dwie główne kategorie – produkty z jednej grupy są wyposażone w powłoki wytworzone w sposób naturalny, a z drugiej strony istnieją patelnie wyposażone w powłoki, które powstały w warunkach laboratoryjnych. Poniżej przedstawiamy proste i krótkie omówienie obu podstawowych typów patelni nieprzywierających....

Więcej

Jak mierzona jest średnica patelni

08.06.2016

Wyobraź sobie sytuację, w której masz kupić nową patelnię. Jakie pytania zadasz w pierwszej kolejności? Poza typem patelni na pewno kluczowe będzie rozważenie, jaki rozmiar powinna mieć patelnia kupowana na lata. Czy może to rodzić wątpliwości…? Tak, rodzi! Problem polega na nie do końca czytelnej dla klienta informacji na temat rozmiaru sprzętu.   Średnica - nie...

Więcej

Przejdź do galerii