Co odróżnia dobrą, żeliwną patelnię od patelni z półżeliwa

Reakcją osoby, która po raz pierwszy sięga po patelnię z żeliwa, powinno być stwierdzenie: „Jaka ona ciężka!”. Nie ma w tym bynajmniej nic dziwnego, gdyż duży ciężar jest cechą charakterystyczną tego typu patelni. Co więcej, im większa waga danego produktu, tym – z reguły - wyższa jego jakość. Nie należy jednak bezkrytycznie podchodzić do każdej patelni wykonanej z żeliwa, bo wiele z nich zostało stworzonych z żeliwa łączonego z dużą domieszką innych metali, co obniża jej jakość i właściwości termiczne.

 

Żeliwna patelnia musi być ciężka. Koniec dyskusji!

Najlepsze patelnie z żeliwa, o średnicy 28 cm, ważą – wraz z pokrywką - nawet 6 kg, co pozornie może wydawać się ich wadą, ale w rzeczywistości jest wielką zaletą. Patelnia stoi tak stabilnie na kuchence, czy blacie, jakby była wmurowana. Nawet przypadkowe potrącenie nie sprawi, że spadnie na podłogę.

Standardowa waga żeliwnej patelni wynosić powinna mniej więcej 2-3 kg, więc jeżeli interesujący nas produkt waży mniej, powinna się nam „zapalić czerwona lampka”. Piszemy o tym, ponieważ są na rynku patelnie z tzw. półżeliwa – nazywanego „żeliwem głupców”. Takie patelnie łudzą wielkością, pozorną masą – a gdy wziąć je do ręki, okazje się, że ważą 600-800 gramów! A to z powodu bardzo, ale to bardzo zanieczyszczonej surówki żeliwnej, w której skład wchodzi wiele tanich metali, często, niestety, nawet aluminium z odzysku. W trakcie niechlujnego i pospiesznego procesu produkcji do tej mieszanki stopów dostaje się powietrze. I to ono też sprawia, że takie „oszukane” żeliwo jest bardzo lekkie.

 

Uwaga na półżeliwo - nie daj się naciąć

Półżeliwo ma sporo wad – może nie współpracować z każdego typu kuchenką indukcyjną, a z założenia powinno, bo żeliwo jako takie kocha indukcję i vice versa. Takie słabe żeliwo może pęknąć nawet po polaniu go kilkoma kroplami zimnej wody (kiedy jest rozgrzane). Kolejnym zagrożeniem jest to, co emituje w samą potrawę. Lepiej nie wiedzieć! I ostatni mankament taniego żeliwa – nieprawdopodobnie długo trzeba je nagrzewać, by udało się coś usmażyć. O akumulacji i zachowywaniu ciepła na jakiś czas nie ma tu w ogóle mowy.

 

 

Wybieraj żeliwo najlepszych producentów

To anty-żeliwo, chciałoby się napisać, przeczy wszystkiemu temu, co charakteryzuje prawdziwe, dobre żeliwo, np. marek Staub, Skeppshult. Stąd – dla wyboru dobrej, żeliwnej patelni kluczowe znaczenie ma renoma producenta, dlatego jeżeli tylko budżet na to pozwala, nie warto oszczędzać na jej zakupie.

 

Dobre żeliwo ma bardzo długą gwarancję

I jeszcze jedna wskazówka, która pozwala zorientować się, czy mamy do czynienia z produktem godnym uwagi. Trzeba sprawdzić, ilu letnią gwarancją została objęta dana patelnia. Jeśli żeliwna patelnia ma 2 lata gwarancji (czyli europejską, wymaganą przez prawo, minimalną gwarancję), należy wątpić w jakość produktu. Spokojnym można być z kolei wówczas, gdy patelnia objęta jest 25-letnią lub dożywotnią gwarancją.

 

Jeżeli, mimo wszystko, nie potrafimy określić, czy dany produkt spełnia nasze wymagania, warto, nade wszystko, skorzystać z porad fachowców, którzy dobiorą odpowiednią patelnię do diety, preferencji kulinarnych i potrzeb.

 

Dział PR Grupy Nas Troje

Konsultacja: Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Staub

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Moda w kuchni - potrzeba, czy fanaberia?

27.01.2016

Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju mody i to, co uchodzi w danym momencie za popularne, oddziałuje na nasze decyzje i zachowanie. Dotyczy to również kuchni i gotowania, które tak samo jak wiele obszarów naszego życia, podlegają zmianom. Czy jednak doświadczony i szanujący swoje umiejętności kucharz powinien im ulegać, czy raczej podchodzić do panujących w...

Więcej

Patelnie Chistera i Hexagon marki Staub -...

16.02.2016

Głęboka, estetyczna i niezwykle funkcjonalna patelnia przyda się w każdym domu. Czym jednak kierować się przy wyborze? Cóż, wśród naczyń klasy premium decyzja może być naprawdę trudna. Szczególnie wtedy, gdy modele tej samej firmy różnią się detalami, a obie zasługują na miano perfekcyjnych. Czym różnią się od siebie patelnie Chistera i Hexagon słynnej, francuskiej...

Więcej

Jakie garnki i patelnie na indukcję?...

21.02.2016

Stosowanie żeliwnych garnków i patelni na płycie indukcyjnej od zawsze wzbudzało i do dnia dzisiejszego wzbudza kontrowersje. Osoby o bardziej tradycyjnym podejściu odrzucają takie połączenie, a ci, którzy starają się być na czasie, nie mają nic przeciwko. Kto ma rację? Tradycjonaliści boją się indukcji, bo jest dla nich zbyt nowoczesna i tym samym nieco...

Więcej

Grillowanie przez okrągły rok

07.03.2016

Mówi się, że grillowanie to narodowy „sport” Polaków. Obserwując letnie zwyczaje rodaków, którzy wieczorami w ogrodzie albo na działce spędzają przy grillu wieczory w gronie najbliższych, nie sposób temu zaprzeczyć. Nie znaczy to jednak, że grillowanie jest możliwe wyłącznie przy dobrej pogodzie, gdyż dzięki odpowiedniej patelni można je bez problemu przenieść do...

Więcej

Przejdź do galerii