Ostrzałki do noży

Nawet najlepszy nóż trzeba kiedyś naostrzyć. Ta czynność spędza sen z powiek niejednemu miłośnikowi krojenia i siekania. Podstawą jest dobór odpowiedniej ostrzałki. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów, wśród których można błądzić całymi godzinami, poszukując tej jednej, najlepszej. Na szczęście w tej przestrzeni naszego portalu znajdą Państwo cenne porady, jak dobrać idealną ostrzałkę oraz jak jej prawidłowo i bezpiecznie używać. O Państwa noże i palce dba nasz ekspert, który potrafi naostrzyć każdy nóż świata.

Nóż japoński - idealny pomysł na prezent,...

29.06.2020

Bardzo często zgłaszają się do nas Klienci z prośbą, by pomóc wybrać im japoński nóż na prezent. W takiej sytuacji sprawa jest dla nas, jako ludzi specjalizujących się w sprzedaży doskonałych, japońskich noży, prosta. Wiemy, o co pytać, jakie informacje są nam niezbędne, by dobrze doradzić Klientowi w kwestii zakupu. Wtedy wspólnie udaje nam się rozstrzygnąć wszelkie wątpliwości i wybrać coś...

Więcej

Jak stępić japoński nóż podczas ostrzenia?...

04.04.2019

W kuchennym świecie przydarzają się różnorodne absurdy i paradoksy. Jednym z nich jest tępienie noża w trakcie ostrzenia. Wydawałoby się, że to sprzeczność. Już sama nazwa „ostrzenie” zakłada, że z tępego robi się ostre. Jednak, jak pokazuje życie, nie koniecznie! Niestety, jak dowodzi praktyka, są i tacy, którzy potrafią stępić japońskie noże, ostrząc je, choć efekt ich zabiegów powinien być...

Więcej

Drogie szaleństwa kupujących noże

14.09.2018

Istnieje kilka grup kupujących japońskie noże i konieczne do ich ostrzenia kamienie ceramiczne, czy syntetyczne. Niektórzy kupują od razu zestaw, by do sprawy później nie wracać. Bardzo duża grupa nowych nabywców japońskich noży zakłada, wierząc fachowemu doradztwu, że doskonały japoński nóż będzie ostry kilka, czy nawet i kilkanaście tygodni, a, w przypadku kuchennych noży klasy Premium, nawet...

Więcej

Ostrzałki syntetyczne, czyli nowa jakość...

17.08.2018

Paręnaście lat temu byliśmy skazani na, przede wszystkim, europejskie noże albo straszliwe wytwory chińskiej fantazji. W obu przypadkach ostrzenie nie było najmniejszym problemem, bo te noże były z reguły tępe, niezależnie od tego, czy się je wyjęło z pudełka, czy usiłowało naostrzyć. Kwestia ostrzałek zaczęła być niezwykle istotna, gdy na rynku pojawiła się masa japońskich noży. Te kute noże,...

Więcej

Jak ostrzyć noże ze stali damasceńskiej,...

16.11.2016

Jeśli ktoś zgłębia tajniki kucia doskonałych noży, na pewno wie, że to, co obecnie nazywa się popularnie nożem damasceńskim, ze swoim pierwowzorem nie ma, niestety, wiele wspólnego. Do dziś nie wiadomo, jak powstawała legendarna stal damasceńska, z której kuto niewyobrażalnie trwałe i ostre noże oraz miecze. Wiadomo tylko, że część luksusowej broni białej, którą wykuwano w Damaszku, pokrywały...

Więcej

Jak ostrzyć noże ze stali damasceńskiej,...

11.11.2016

Noże skuwane z wielu warstw stali zwane są popularnie nożami damasceńskimi od miasta Damaszek, w którym kuto przed wiekami prawdziwe noże i miecze damasceńskie. Do dziś nie wiadomo do końca, jak wytapiana, hartowana i obrabiana była stal damasceńska. Była nieprawdopodobnie ostra, odporna na uszkodzenia i często mówiło się o niej jako najlepszej stali do tworzenia broni siecznej. Niejako w...

Więcej

Jak ostrzyć japońskie noże

31.08.2016

Kupno japońskiego noża to inwestycja na lata, która otwiera przed kucharzem wiele niespotykanych wcześniej możliwości kulinarnych. Wyjątkowość japońskich noża decyduje jednak o tym, że należy je ostrzyć w odpowiedni sposób, aby przedłużyć ich żywotność i zapewnić ich optymalne funkcjonowanie. O tym, jak powinno się ostrzyć japońskie noże, piszemy w niniejszym artykule.     Wyjątkowy nóż,...

Więcej

Noże dla kucharzy - czym warto kroić w...

08.10.2015

Zdawać by się mogło, że profesjonalista – kucharz, który gotuje często od kilku, czy kilkunastu lat, wie o sprzęcie kuchennym wszystko. Okazuje się jednak, że tak nie jest. Kucharze to nie specjaliści z zakresu technologii kulinarnych, ale specjaliści od smaku. I tymże właśnie specjalistom inny specjalista pomóc musi, gdy dojdzie do wyboru sprzętu kuchennego – w tym konkretnym przypadku -...

Więcej

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży japońskich, czyli kamieniach...

Więcej