Noże europejskie

W kategorii noży Europa również ma się czym pochwalić. Ręcznie kute noże znanych marek robią wrażenie i zapraszają do wspólnego gotowania. Możemy wybierać spośród ultraostrych noży Zwilling, zaskakującej, czarnej serii Stelton i designerskich zestawów włoskiej marki Del Ben. Każda linia i marka jest inna, każda ma własny charakter i niesie ze sobą ducha kraju, z którego pochodzi. Używanie ich to kulinarna podróż po Europe – pełna smaków, nowych doznań i niespodzianek. Zapraszamy do odbycia z nami tej niezwykłej przygody.

Subiektywne odczucie ostrości noża

12.01.2020

Od zawsze propaguję koncepcję, że od dobrego, ostrego noża wszystko się zaczyna. W kuchni, oczywiście. Bez niego gotowanie nie ma sensu, bo w czasie krojenia tępym nożem pozbawiasz przyszły obiad tego, co wartościowe. Tępy nóż wyciśnie z mięsa, warzyw, ryb soki, witaminy i wszelkie wartości odżywcze, które zostaną na desce, a nie trafią do garnka, czy na patelnię. Dlatego trzeba mieć w kuchni...

Więcej

Dlaczego niemieckie noże Tessin znajdą...

31.07.2019

Niemieckie noże z drewnianymi okładzinami, choć vintage, są jednak nieśmiertelne. Ciągle się podobają, a to chyba nade wszystko z tego względu, że budzą dość nostalgiczne skojarzenia. Wielu z nas pamięta babciną kuchnię, w której pachniało pysznościami, które babcia kroiła klasycznym nożem. Z reguły dużym, starym, sponiewieranym przez czas. Inni pamiętają dziadka, który siedział na ławce, czy...

Więcej

Jak kroi niemiecki nóż Wüsthof, czyli test...

26.05.2019

Kiedy dotarły do naszej telewizji kulinarnej niemieckie noże Wüsthof, zachwyciły nas, przede wszystkim, wyśmienitym wykonaniem i designem. Ale nie myśleliśmy o nich w kategoriach wściekle ostrych noży, bo z długich lat doświadczeń wiemy, że europejskie noże kroją dobrze, ale nijak im stawać w szranki z nożami japońskimi.    Wüsthof zaskakuje Szybko zmieniliśmy zdanie, kiedy noże Wüsthof z...

Więcej

Niemieckie noże ostre prawie jak japońskie...

25.03.2019

Wszyscy, którzy interesują się kwestią krojenia doskonałymi, kutymi, japońskimi nożami zdają sobie sprawę, że o wartości noża krojącego ultra cienkie plastry świadczy nie tylko jakość stali i jej obróbka, ale również kąt ostrzenia noża. Japońskie noże, nawet te ostrzone dwustronnie, są w stanie zadziwić swoją precyzją i ostrością niejednego mistrza kuchni. Daleko w tyle zostawiają klasyczne...

Więcej

Nóż od strony rękojeści widziany

24.08.2018

Mnogość kształtów noży, zwłaszcza japońskich, ich przeznaczenie, historia, estetyka, materiał, z którego zostały wykonane, budzą prawdziwy zawrót głowy. Od zawsze interesował mnie problem, co, tak faktycznie, przykuwa uwagę kupujących noże? Na ile ważna jest twardość i typ stali, a ile znaczy sama ich estetyka - w tym i rękojeść. Okazuje się, co niezwykłe, że odpowiedź na to pytanie nie jest...

Więcej

Jak ostrzyć noże ze stali damasceńskiej,...

11.11.2016

Noże skuwane z wielu warstw stali zwane są popularnie nożami damasceńskimi od miasta Damaszek, w którym kuto przed wiekami prawdziwe noże i miecze damasceńskie. Do dziś nie wiadomo do końca, jak wytapiana, hartowana i obrabiana była stal damasceńska. Była nieprawdopodobnie ostra, odporna na uszkodzenia i często mówiło się o niej jako najlepszej stali do tworzenia broni siecznej. Niejako w...

Więcej

Nóż uniwersalny… inaczej

26.10.2016

Zwykło się mówić, że to, co jest do wszystkiego, w rzeczywistości jest do niczego. Czy tak samo jest z nożami uniwersalnymi, które teoretycznie powinny pełnić różne funkcje i nadawać się do większości czynności kulinarnych wykonywanych przez kucharza? Nie do końca. Pod pewnymi warunkami noże uniwersalne mogą być naprawdę wartościowym wsparciem, pod innymi – kompletną, kuchenną porażką. Czyli...

Więcej

Gwiazda wśród noży - nóż kucharza Gyuto

28.09.2016

Wiesz, jaka jest historia noży kuchennych? Nie zaczyna się bynajmniej przy stole… Już w pierwszych prymitywnych społecznościach myślano praktycznie - dlatego nóż jednocześnie pełnił rolę broni i narzędzia służącego do krojenia oraz oprawiania mięsa. Chociaż minęły całe epoki, tradycja tworzenia praktycznych, solidnych noży pozostała. Co specyficzne, stosunkowo niedawno (jak na arcy-długą...

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - nóż...

03.08.2016

Wielu poszukujących dobrego noża staje przed ważkim dylematem – jaki nóż wybrać? Czy zdecydować się na nóż europejski, podobno mniej ostry, niż japoński, czy właśnie jakieś orientalne arcydzieło? A jeśli wybór padnie na ten drugi typ noża – zdecydować się na coś tańszego, czy zaszaleć i kupić nóż za duże pieniądze? Spróbuję wskazać nieco wad i zalet obu typów noży. Dlaczego mówię o dwóch...

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - ostry...

20.07.2016

Wielu przeraża koncepcja ostrego noża w kuchni. To zwykła bzdura i domowy przesąd. Jestem w tysiącu procentach przekonany, że taki ktoś nigdy nie miał w ręku dobrego, np. japońskiego noża. Gdyby miał szansę chwycić w dłoń dzieło mistrzów kowalstwa, pochodzące z kraju Kwitnącej Wiśni, po czym bez stresu, pośpiechu i, co najistotniejsze, uprzedzeń, kroił kilkanaście minut, stwierdziłby, że nie...

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - czyli co...

29.06.2016

Trzy poprzednie części swoistego poradnika dotyczącego kwestii, które warto wziąć pod uwagę, gdy wybieramy dla siebie nóż kuchenny, były, z racji specyfiki problemu, dość szerokie. Wpłynął na to fakt, iż mówię o doskonałych nożach, nożach prawdziwych chciałoby się rzec, bo często ręcznie kutych, tworzonych przez znakomitych kowali, świetne marki, o nożach powstających z najlepszych materiałów....

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - rękojeść...

01.06.2016

Trzecia część poradnika poświęconego problemowi – jak dobrać nóż kuchenny – uzupełnia informacje, które pojawiły się w dwóch pierwszych artykułach tej mini-serii. Na początku zostały omówione zasługujące na uwagę typy stali, poruszyłem też kwestię twardości stali wyrażonej w stopniach HRC w skali Rockwella. Trzeci artykuł poświęcony jest bardzo ważnej, a często pomijanej milczeniem, bo...

Więcej