Nóż uniwersalny… inaczej

Zwykło się mówić, że to, co jest do wszystkiego, w rzeczywistości jest do niczego. Czy tak samo jest z nożami uniwersalnymi, które teoretycznie powinny pełnić różne funkcje i nadawać się do większości czynności kulinarnych wykonywanych przez kucharza? Nie do końca. Pod pewnymi warunkami noże uniwersalne mogą być naprawdę wartościowym wsparciem, pod innymi – kompletną, kuchenną porażką. Czyli są, tworząc analogię z powiedzeniem „mądry inaczej” – uniwersalne inaczej.

 

Dziwna nazwa niespecjalnie uniwersalnego noża

Nóż uniwersalny oszukuje samą swoją nazwą, która świadczy, że to ostrze do wszystkiego. Nic bardziej łudzącego. Nóż uniwersalny, teoretycznie, powinien równie dobrze spisywać się podczas siekania koperku, jak krojenia mięs, porcjowania wędlin, czy szatkowania warzyw. Niestety, nic z tego. Kto miał w ręku nóż uniwersalny, dobrze wie, że to ostrze dość, że się tak wyrazimy, ograniczone w swojej funkcjonalności.

Posiadając odpowiednie umiejętności, teoretycznie, można go wykorzystać do szatkowania. Problem, że jakoś poszatkuje małe kawałki warzyw, ale, np. przy kapuście się podda, nie powalczy z  twardym burakiem, czy marchewką. Niestety, rozczarowanie czeka i tych, którzy chcieliby użyć go do filetowania.

Nóż uniwersalny przyda się krojenia owoców i warzyw na małe plasterki, skórowania, usuwania łusek z niedużych ryb.

 

Taki trochę oszust :)

Głownia noża uniwersalnego jest z reguły niższa niż noża kucharskiego, a ostrze ma długość od 11 do 16 cm. To daje niewielką moc ostrza, które służy do obierania warzyw, owoców, krojenia sera, czy pomidora lub rzodkiewek na kanapki. Czyli – nóż uniwersalny to raczej nóż pomocniczy, więc jest swoistym „oszustem w nożowej skórze”. Może jego nazwa wynika z faktu, że poradzi sobie zarówno z kawałkiem kiełbasy, jak i pomidorem. W tym, owszem, uniwersalny, będzie.

 

Z uwagi na niewielki rozmiar ostrza nóż uniwersalny pokroi niewielkie kawałki warzyw

 

Porcjowanie większych kawałków mięsa za pomocą noża uniwersalnego, atak na szynkę, czy pieczeń, są z góry skazane na niepowodzenie. Chyba, że mamy wielką cierpliwość i sporo czasu.

 

Czy nóż uniwersalny jest dobrą inwestycją dla kucharza?

To zależy od jego preferencji żywieniowych oraz postury. Jeżeli w kuchni królują głównie warzywa i owoce, a gotujący jest kobietą albo mężczyzną o niedużej posturze, nóż uniwersalny może stać się podstawowym i bardzo efektywnym narzędziem pracy. Jeśli jednak kucharz gustuje w mięśnie i jest postawną osobą o dużych dłoniach, nóż uniwersalny raczej nie okaże się spacjalnie przydatny.

 

Dział PR Grupy Nas Troje

Konsultacja: Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Miyabi

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Po dwóch stronach ostrza - design kontra...

04.04.2015

Piękne noże europejskie bywają specyficzne. Z jednej strony, mówiąc o europejskiej sztuce kowalstwa, na pewno będziemy mieli na myśli noże z tzw. zagłębia Solingen, ostrza z tradycyjnych, niemieckich kuźni – np. marki Zwilling. Mam tu na myśli, nade wszystko, noże z luksusowej, unikatowej linii Twin 1731 niemieckiej marki Zwilling. Linia jubileuszowych noży,...

Więcej

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w...

Więcej

Noże dla kucharzy - czym warto kroić w...

08.10.2015

Zdawać by się mogło, że profesjonalista – kucharz, który gotuje często od kilku, czy kilkunastu lat, wie o sprzęcie kuchennym wszystko. Okazuje się jednak, że tak nie jest. Kucharze to nie specjaliści z zakresu technologii kulinarnych, ale specjaliści od smaku. I tymże właśnie specjalistom inny specjalista pomóc musi, gdy dojdzie do wyboru sprzętu kuchennego – w...

Więcej

Noże do pieczywa - garść informacji

17.01.2016

Chleb znany jest od dziesiątek tysięcy lat i towarzyszy nam niemal każdego dnia. Jego właściwości smakowe i odżywcze szczególnie upodobali sobie Europejczycy, w tym Polacy, którzy w dużej części sięgają po niego niemal codzienne. Tym bardziej dziwi fakt, że specjalne noże skonstruowane z myślą o krojeniu pieczywa pojawiły się w Europie dopiero w XIX wieku, a tak...

Więcej

Przejdź do galerii