Noże do pieczywa - garść informacji

Chleb znany jest od dziesiątek tysięcy lat i towarzyszy nam niemal każdego dnia. Jego właściwości smakowe i odżywcze szczególnie upodobali sobie Europejczycy, w tym Polacy, którzy w dużej części sięgają po niego niemal codzienne. Tym bardziej dziwi fakt, że specjalne noże skonstruowane z myślą o krojeniu pieczywa pojawiły się w Europie dopiero w XIX wieku, a tak naprawdę dopiero w XX wieku noże do pieczywa zaczęły przypominać te, znane nam do dzisiaj.

 

Miyabi - unikatowe, japońskie noże do pieczywa

 

Zwilling stworzył nóż do pieczywa

Pierwszym światowym producentem noży do chleba była niemiecka marka Zwilling, która istnieje do dzisiaj. Dlaczego udoskonalone wprowadzono do sprzedaży dopiero w XX wieku? Przede wszystkim dlatego, że wcześniej pieczywo miało inną konsystencję niż ta znana współcześnie, mianowicie było znacznie bardziej miękkie, dzięki czemu dzielenie bochenków dłońmi nie sprawiało większego problemu. Dopiero, gdy do wypieku chleba zaczęto stosować różne mąki, przez co powstały jego nowe odmiany i stawał się coraz twardszy, powstała potrzeba użycia specjalnego, ząbkowanego noża.

 

Czy nóż do pieczywa musi mieć "zęby"?

Tym, co wyróżnia nóż do pieczywa na tle innych noży, jest oczywiście ząbkowane, długie i szerokie ostrze, za sprawą którego krojony chleb nie „zapada się”. Przeciętna długość noża do chleba waha się w granicach 20 – 32 cm. Charakterystycznym elementem jest również ostry czubek, które przydaje się przede wszystkim wówczas, gdy chce się wbić nóż w chrupiące pieczywo. Gdyby nie takie zakończenie, trzeba by „rozgniatać” chleb, aby go naciąć.

 

Krojenie pieczywa nożem Miyabi to czysta przyjemność

 

Ząbkowane noże nie tylko do pieczywa

Wysokiej jakości nóż do chleba doceni każdy amator świeżego, chrupiącego pieczywa. Co ciekawe, świetnie spisują się one także w dzieleniu pieczeni oraz porcjowaniu owoców tropikalnych, szczególnie ananasów. Tak czy owak, nie posiadając dobrego noża, trudno cieszyć się ciepłymi bułkami z samego rana czy wyjętym prosto z pieca bochenkiem chleba. Profesjonalne noże do pieczywa produkują małe manufaktury i wielkie koncerny europejskie (Zwilling, Güde, DelBen), japońskie (Miyabi, Mcusta Zanami), przy czym firmy japońskie sprzedają swoje produkty głównie na rynek amerykański i europejski.

 

 

Dział ePR Grupy Nas Troje

Zdjęcia: Miyabi

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

Artykuły powiązane

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Po dwóch stronach ostrza - design kontra...

04.04.2015

Piękne noże europejskie bywają specyficzne. Z jednej strony, mówiąc o europejskiej sztuce kowalstwa, na pewno będziemy mieli na myśli noże z tzw. zagłębia Solingen, ostrza z tradycyjnych, niemieckich kuźni – np. marki Zwilling. Mam tu na myśli, nade wszystko, noże z luksusowej, unikatowej linii Twin 1731 niemieckiej marki Zwilling. Linia jubileuszowych noży,...

Więcej

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w...

Więcej

Noże dla kucharzy - czym warto kroić w...

08.10.2015

Zdawać by się mogło, że profesjonalista – kucharz, który gotuje często od kilku, czy kilkunastu lat, wie o sprzęcie kuchennym wszystko. Okazuje się jednak, że tak nie jest. Kucharze to nie specjaliści z zakresu technologii kulinarnych, ale specjaliści od smaku. I tymże właśnie specjalistom inny specjalista pomóc musi, gdy dojdzie do wyboru sprzętu kuchennego – w...

Więcej

Małe noże do obierania warzyw i owoców

20.01.2016

Obieranie warzyw i owoców to jedna z najczęściej wykonywanych czynności w kuchni. Kluczem do sukcesu na tym polu jest odpowiedni nóż – bez niego obieranie jest zmorą każdego kucharza. Które noże są zatem najlepsze w tym celu? Poniżej podajemy wskazówki podpowiadające, jakie właściwości powinien posiadać dobry nóż do obierania warzyw i owoców oraz jakich noży...

Więcej

Przejdź do galerii