Obieranie warzyw i owoców to jedna z najczęściej wykonywanych czynności w kuchni. Kluczem do sukcesu na tym polu jest odpowiedni nóż – bez niego obieranie jest zmorą każdego kucharza. Które noże są zatem najlepsze w tym celu? Poniżej podajemy wskazówki podpowiadające, jakie właściwości powinien posiadać dobry nóż do obierania warzyw i owoców oraz jakich noży unikać.
Dwie formy krótkich noży do obierania
Cechą wspólną wszystkich noży do obierania warzyw i owoców jest niewielki rozmiar. Bez względu na kształt są one małe i krótkie – ich długość wynosi z reguły od 6 do 10,5 cm. Wśród dostępnych na rynku produktów z tej kategorii przeważają dwie formy – jedna wyróżnia się zakrzywionym ostrzem, potocznie nazywanym „ptasim dziobem”, a druga jest prosta i nieco dłuższa.
Precyzja obierania i witaminy
Noże do obierania warzyw i owoców należą do najlżejszych i najkrótszych na rynku, dzięki czemu są poręczne i zapewniają dokładność również w drylowaniu oraz food designie. Za ich pomocą można obierać niespotykanie cienkie skórki. Ma to duże znaczenie ze zdrowotnego punktu widzenia, ponieważ właśnie bezpośrednio pod wierzchnią warstwą owoce i warzywa kryją najwięcej witamin. Obieranie grubych skórek wiąże się więc nie tylko z nieekonomicznym marnotrawstwem, ale również z utratą cennych właściwości.
Stal potrafi zmienić smak obieranego warzywa, czy owocu
Posiadanie dobrego noża do obierania ma znaczenie także dla smaku warzyw i owoców, gdyż noże marnej jakości po prostu go psują. Bardzo tanie, wytłoczone ze zwykłej blachy noże, których praktycznie nie da się naostrzyć, nie powinny znajdować się w kuchni osób ceniących zdrowe, wartościowe i smaczne jedzenie. Z jednej strony są tępe i zamiast płynnie obierać, „szarpią” skórkę, a z drugiej, jako że są wykonane z blachy, wchodzą czasami w toksyczne reakcje z kwasami znajdującymi się w owocach i warzywach.
Dobry obierak to podstawa
Najlepszym wyborem są wielowarstwowe bądź kute stalowe noże pozwalające na wręcz perfekcyjne obieranie, modelowanie oraz drylowanie owoców i warzyw (noże marek Miyabi, Kichiji, Tojiro). Dokładność i precyzja, z jaką można się nimi posługiwać, umożliwiają obieranie milimetrowych skórek, zachowując przy tym soczysty smak oraz wszystkie właściwości prozdrowotne owoców i warzyw.
Dział ePR Grupy Nas Troje
Zdjęcia: Zwilling
Szukaj nas tutaj: