Małe noże do obierania warzyw i owoców

Obieranie warzyw i owoców to jedna z najczęściej wykonywanych czynności w kuchni. Kluczem do sukcesu na tym polu jest odpowiedni nóż – bez niego obieranie jest zmorą każdego kucharza. Które noże są zatem najlepsze w tym celu? Poniżej podajemy wskazówki podpowiadające, jakie właściwości powinien posiadać dobry nóż do obierania warzyw i owoców oraz jakich noży unikać.

 

Obieranie warzyw to frajda, gdy ma się w dłoni mały nóż

 

Dwie formy krótkich noży do obierania

Cechą wspólną wszystkich noży do obierania warzyw i owoców jest niewielki rozmiar. Bez względu na kształt są one małe i krótkie – ich długość wynosi z reguły od 6 do 10,5 cm. Wśród dostępnych na rynku produktów z tej kategorii przeważają dwie formy – jedna wyróżnia się zakrzywionym ostrzem, potocznie nazywanym „ptasim dziobem”, a druga jest prosta i nieco dłuższa.

 

Precyzja obierania i witaminy

Noże do obierania warzyw i owoców należą do najlżejszych i najkrótszych na rynku, dzięki czemu są poręczne i zapewniają dokładność również w drylowaniu oraz food designie. Za ich pomocą można obierać niespotykanie cienkie skórki. Ma to duże znaczenie ze zdrowotnego punktu widzenia, ponieważ właśnie bezpośrednio pod wierzchnią warstwą owoce i warzywa kryją najwięcej witamin. Obieranie grubych skórek wiąże się więc nie tylko z nieekonomicznym marnotrawstwem, ale również z utratą cennych właściwości.

 

Cebulę wygodnie obierzesz małym, ostrym nożem do warzyw

 

Stal potrafi zmienić smak obieranego warzywa, czy owocu

Posiadanie dobrego noża do obierania ma znaczenie także dla smaku warzyw i owoców, gdyż noże marnej jakości po prostu go psują. Bardzo tanie, wytłoczone ze zwykłej blachy noże, których praktycznie nie da się naostrzyć, nie powinny znajdować się w kuchni osób ceniących zdrowe, wartościowe i smaczne jedzenie. Z jednej strony są tępe i zamiast płynnie obierać, „szarpią” skórkę, a z drugiej, jako że są wykonane z blachy, wchodzą czasami w toksyczne reakcje z kwasami znajdującymi się w owocach i warzywach.

 

Dobry obierak to podstawa

Najlepszym wyborem są wielowarstwowe bądź kute stalowe noże pozwalające na wręcz perfekcyjne obieranie, modelowanie oraz drylowanie owoców i warzyw (noże marek Miyabi, Kichiji, Tojiro). Dokładność i precyzja, z jaką można się nimi posługiwać, umożliwiają obieranie milimetrowych skórek, zachowując przy tym soczysty smak oraz wszystkie właściwości prozdrowotne owoców i warzyw.

 

 

Dział ePR Grupy Nas Troje

Zdjęcia: Zwilling

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

Artykuły powiązane

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Po dwóch stronach ostrza - design kontra...

04.04.2015

Piękne noże europejskie bywają specyficzne. Z jednej strony, mówiąc o europejskiej sztuce kowalstwa, na pewno będziemy mieli na myśli noże z tzw. zagłębia Solingen, ostrza z tradycyjnych, niemieckich kuźni – np. marki Zwilling. Mam tu na myśli, nade wszystko, noże z luksusowej, unikatowej linii Twin 1731 niemieckiej marki Zwilling. Linia jubileuszowych noży,...

Więcej

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w...

Więcej

Noże dla kucharzy - czym warto kroić w...

08.10.2015

Zdawać by się mogło, że profesjonalista – kucharz, który gotuje często od kilku, czy kilkunastu lat, wie o sprzęcie kuchennym wszystko. Okazuje się jednak, że tak nie jest. Kucharze to nie specjaliści z zakresu technologii kulinarnych, ale specjaliści od smaku. I tymże właśnie specjalistom inny specjalista pomóc musi, gdy dojdzie do wyboru sprzętu kuchennego – w...

Więcej

Noże do pieczywa - garść informacji

17.01.2016

Chleb znany jest od dziesiątek tysięcy lat i towarzyszy nam niemal każdego dnia. Jego właściwości smakowe i odżywcze szczególnie upodobali sobie Europejczycy, w tym Polacy, którzy w dużej części sięgają po niego niemal codzienne. Tym bardziej dziwi fakt, że specjalne noże skonstruowane z myślą o krojeniu pieczywa pojawiły się w Europie dopiero w XIX wieku, a tak...

Więcej

Przejdź do galerii