Piękne noże europejskie bywają specyficzne. Z jednej strony, mówiąc o europejskiej sztuce kowalstwa, na pewno będziemy mieli na myśli noże z tzw. zagłębia Solingen, ostrza z tradycyjnych, niemieckich kuźni – np. marki Zwilling.
Mam tu na myśli, nade wszystko, noże z luksusowej, unikatowej linii Twin 1731 niemieckiej marki Zwilling. Linia jubileuszowych noży, zaprojektowana przez Matteo Thuna, kusi wyjątkową formą, perfekcyjnym wykonaniem i ostrzem ze stali, której nie powstydziłby się prom kosmiczny. Mowa tu o stali Cronidur® 30, która jest aż 100-krotnie odporniejsza na korozję od znanej nam stali szlachetnej. Te mistrzowskie noże, dedykowane, niestety, wyłącznie zamożnym klientom, ciągle znajdują swoich miłośników i wielbicieli. Krojenie takim nożem to prawdziwa przygoda.
Z drugiej strony noże europejskie kojarzą się z designem, nagrodami i sławą w świecie luksusowego wyposażenia kuchni. Tu na pewno znawcy tematu przywołają przykłady noży duńskiej marki Stelton, słynną, czarną linię Pure Black, która stała się hitem, nim trafiła na sklepowe półki. Inni miłośnicy designu wskażą na noże włoskiej marki Del Ben. Te noże zniewalają wytwornością, wykwintem i luksusowymi, drewnianymi lub oprawianymi w skóry blokami.
Włoska marka Del Ben z charakterystycznym dla Włochów polotem i swoistą lekkością podchodzi do jakości stali swoich noży. Tu liczy się luksus, piękno, elegancja. I stal martenzytyczna, która jest ostra, ale nie szokuje nadzwyczajnością. Włochom – i całej reszcie zapatrzonego w design rodem z Italii świata – wiele to nie przeszkadza. Tu istotne są piękne okładziny, np. z bawolego rogu, czy ręcznie oprawiany w, np., stylizowaną na krokodylą skórę, blok. Za tym idą bardzo, co tu dużo kryć, wysokie ceny.
Zresztą – żeby być sprawiedliwym, trzeba powiedzieć, że posiadanie jakiegokolwiek z wymienionych wcześniej noży oznacza dołączenie do grupy świadomych krojących, którzy cenią sobie jakość, luksus i tradycję oraz duszę, którą ma w sobie dobrze wykuty nóż.
Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
Zdjęcia: Del Ben, Zwilling
Szukaj nas tutaj: