Po dwóch stronach ostrza - design kontra rzemiosło

Piękne noże europejskie bywają specyficzne. Z jednej strony, mówiąc o europejskiej sztuce kowalstwa, na pewno będziemy mieli na myśli noże z tzw. zagłębia Solingen, ostrza z tradycyjnych, niemieckich kuźni – np. marki Zwilling.

Mam tu na myśli, nade wszystko, noże z luksusowej, unikatowej linii Twin 1731 niemieckiej marki Zwilling. Linia jubileuszowych noży, zaprojektowana przez Matteo Thuna, kusi wyjątkową formą, perfekcyjnym wykonaniem i ostrzem ze stali, której nie powstydziłby się prom kosmiczny. Mowa tu o stali Cronidur® 30, która jest aż 100-krotnie odporniejsza na korozję od znanej nam stali szlachetnej. Te mistrzowskie noże, dedykowane, niestety, wyłącznie zamożnym klientom, ciągle znajdują swoich miłośników i wielbicieli. Krojenie takim nożem to prawdziwa przygoda.

 

Zwilling - połączenie najnowszej technologii, pięknego designu i mistrzowskiego rzemiosła

 

Z drugiej strony noże europejskie kojarzą się z designem, nagrodami i sławą w świecie luksusowego wyposażenia kuchni. Tu na pewno znawcy tematu przywołają przykłady noży duńskiej marki Stelton, słynną, czarną linię Pure Black, która stała się hitem, nim trafiła na sklepowe półki. Inni miłośnicy designu wskażą na noże włoskiej marki Del Ben. Te noże zniewalają wytwornością, wykwintem i luksusowymi, drewnianymi lub oprawianymi w skóry blokami.

 

Wcielony luksus, czyli noże do podziwiania - włoska marka Del Ben i noże Sense

 

Włoska marka Del Ben z charakterystycznym dla Włochów polotem i swoistą lekkością podchodzi do jakości stali swoich noży. Tu liczy się luksus, piękno, elegancja. I stal martenzytyczna, która jest ostra, ale nie szokuje nadzwyczajnością. Włochom – i całej reszcie zapatrzonego w design rodem z Italii świata – wiele to nie przeszkadza. Tu istotne są piękne okładziny, np. z bawolego rogu, czy ręcznie oprawiany w, np., stylizowaną na krokodylą skórę, blok. Za tym idą bardzo, co tu dużo kryć, wysokie ceny.

 

Zresztą – żeby być sprawiedliwym, trzeba powiedzieć, że posiadanie jakiegokolwiek z wymienionych wcześniej noży oznacza dołączenie do grupy świadomych krojących, którzy cenią sobie jakość, luksus i tradycję oraz duszę, którą ma w sobie dobrze wykuty nóż.

 

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Del Ben, Zwilling

 

Artykuły powiązane

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży...

Więcej

Kuchenne czarne charaktery

05.04.2015

Producenci AGD i akcesoriów kuchennych prześcigają się w wymyślaniu nowych stylów i kolorów dodatków. Obok ponadczasowej bieli znajdziemy garnki, patelnie, noże i utensylia kuchenne we wszystkich kolorach tęczy. Również kuchenne AGD produkowane jest w wielu barwach – od rażących neonów po delikatne pastele. Jest jednak kolor, który bardzo rzadko pojawia się w...

Więcej

Noże dla kucharzy - czym warto kroić w...

08.10.2015

Zdawać by się mogło, że profesjonalista – kucharz, który gotuje często od kilku, czy kilkunastu lat, wie o sprzęcie kuchennym wszystko. Okazuje się jednak, że tak nie jest. Kucharze to nie specjaliści z zakresu technologii kulinarnych, ale specjaliści od smaku. I tymże właśnie specjalistom inny specjalista pomóc musi, gdy dojdzie do wyboru sprzętu kuchennego – w...

Więcej

Noże do pieczywa - garść informacji

17.01.2016

Chleb znany jest od dziesiątek tysięcy lat i towarzyszy nam niemal każdego dnia. Jego właściwości smakowe i odżywcze szczególnie upodobali sobie Europejczycy, w tym Polacy, którzy w dużej części sięgają po niego niemal codzienne. Tym bardziej dziwi fakt, że specjalne noże skonstruowane z myślą o krojeniu pieczywa pojawiły się w Europie dopiero w XIX wieku, a tak...

Więcej

Małe noże do obierania warzyw i owoców

20.01.2016

Obieranie warzyw i owoców to jedna z najczęściej wykonywanych czynności w kuchni. Kluczem do sukcesu na tym polu jest odpowiedni nóż – bez niego obieranie jest zmorą każdego kucharza. Które noże są zatem najlepsze w tym celu? Poniżej podajemy wskazówki podpowiadające, jakie właściwości powinien posiadać dobry nóż do obierania warzyw i owoców oraz jakich noży...

Więcej

Przejdź do galerii